2017. augusztus 21., hétfő

PK vs. JWE



A blog halott. Ez ellenben nem jelenti azt, hogy nem lehet zombi!
Egy félsz merült fel bennem. Milyen véletlen egybeesés, hogy a Prehistoric Kingdom demója kijött augusztus 16.-án. Rá négy napra kijött a… Jurassic World Evolution Announcement Trailer … aha. Muszáj volt a nemzeti ünnepünkkor? Bár biztos nincs olyan nap, ami valahol ne lenne ünnepnap, tehát ez nem jó belekötés.
Persze kicsit ki kellene fejtenem ezt.

Akkor legyen egy kis áttekintő, mivel több mint tíz éves folyamat, így bocsássátok meg, de csak nagy vonalakban lehet leírni, részletek már homályba vesznek.
Megjelent nekünk egy olyan játék, hogy Jurassic Park Operation Genesis. Fejlesztés kezdeti szakaszában a vízi és repülő őslények kikukázódtak, maradt 50 őslény, majd ez is leredukálódott 34 darabra. A kiadó úgy gondolta, hogy a játéknak jót tenne egy kiegészítő, ellenben nem akart pénzt költeni kiegészítőre. Ezért a játéknak úgy egynegyedét kivették, vagyis maradt 25 állat. (e mellet kivettek jó pár küldetést, épületet, növényt, látogató modellt, környezeti hatást stb.) A megcsonkított játék persze bukás lett, így nem lett kiegészítő. Természetesen szerzett egy rajongói réteget, mert valljuk be: Máig nincs rendes őslényes állatkert menedzsment játék. Leszámítva a Zoo Tycoon 1-et, a második rész gyerekes grafikája pedig… le lehet tölteni modokat hozzá, de… higgyétek el, jobb az első rész. (persze, szerintem)
A JPOG-hez úgyszintén sok mod készült és készül. De van egy probléma. Annak idején nagy JPOG moder csapat volt a CEP későbbi nevén GEP. Nekik volt egy pofára esésük. Nevezetesen perrel lettek megfenyegetve. JPOG alapvetően modolható a különböző szöveges fájlok módosításával. Ahhoz viszont, hogy tényleges új modellek, animációk stb. kerüljenek be, ahhoz „szét kell szedni a játékot és újra összerakni”. Ezt már nem tűrték a jogtulajok. Volt egy ember aki megtette és pl. megoldotta hogy kapukat lehessen rakni a kerítésekre. Az egy dolog, hogy sosem adta ki a modot, de aztán senki nem hallott felőle. Ó azok a Facebook előtti idők… Ettől függetlenül pont mostanság láttam videót olyan JPOG modról, ahol ténylegesen új modellek vannak benne. Bár tény, hogy az animációk nem újak. Illetve a PMEP-et is célszerű nyomon követni. Tehát vagy nagyon meg fogják ütni a bokájukat, vagy ez már nem érdekli a tekintetes urakat.
Hogyan jutottunk el a PK-ig? Eredetileg JPOG2-t szerettek volna készíteni. Persze nem vették meg Jurassic Park nevet, így kénytelenek voltak Jurassic Genetic névre átkeresztelni. Itt még fennállt egy olyan dolog, hogy esélyes volt, hogy megkapják a Jurassi Park nevet, ezért a modellek mind JP stílusúak voltak. Végül ez is bebukott. A projekt két irányba szakadt, illetve lett egy kisebb harmadik is, melyek nem haltak el. Ezek: Prehistoric Kingdom, The Archotek Project és az erősen fanboy szagú Mesozoica. Első kettő egy korrekt, alapvetően tudományos helytálló állatokat felvonultató játék. Tény az Archotek lehetőséget ad, hogy kicsit eléggé módosítsuk a dínókat. (pl. világító fejdíszű Parasaurolophus. Bár hozzá tenném még, hogy nagyon úgy fest, hogy mégsem parképítős lett a játék…) PK demoja alapján a PK inkább Prehistoric Parkra hajaz. A Mesozoica inkább Jurassic Park és azon túl is… hogy mondjam… beton, acél és elektromos kerítés mögé velük, mert jaj ha kiszabadulnak! Míg a PK állatként kezeli az őslényeket, a Mesozoica ilyen… ahogy a JW-ben mondta Dr. Wu. Nagyobb, ijesztőbb és több fog.
Mind a három játék már kipróbálható. Itt a cikkben a PK demojából láthatóak képeket. Demo teljesen ingyenes, Steamen letölthető. Így nem részletezném. Demo, így van bőven bug. Ellenben ha kijön a játék earli accessben szerintem meg fogom venni. Szoftwer kalóz hazánkban ez tőlem nagy szó, hogy earli accessért fizetnék. Demo alapján (és amit látni lehet benne, pl. állítható nehézség) ez egy nagyon kellemes relaxálásra is alkalmas játék lesz. Környezet szép színes, az állatok színesek (attól függ mely színváltozatot klónozzuk) és ez nem megy a realisztikusság rovására. Zene kellemes és nyugtató. Egyszóval remélem ez lesz az a játék amire a ZT1 kifutása óta várunk. És akkor most jön a félelmem.

PK demo kijövetelére rá négy nappal megjött a Jurassic World Evolution mire a többiek hívták fel a figyelmem. (Igen egymás közt beszélgetünk és infókat osztunk meg. Titeket ebből meg kihagyunk... szerintem ez nem szép.) Van egy félelmem. Azért nem engedték a JPOG2-t és a JG-t, mert már terveztek egy JP illetve JW parképítős játékot. (Telefonos és Facebookos dolgot hagyjuk)
A JPOG”1’ már kifutott, feltehetően ezért készülhetnek új modelles modok, nem fognak túl sok új játékost bevonzani. A fő veszély az aktuálisan futó és készülő őslényes állatkert menedzsment játékok. Tehát, az én félelmem az, hogy a JW Evolution részéről ahogy csak tudják, igyekszenek majd elfojtani a PK-t, Archotek-et, és a Mesozoikát is. Természetesen mért? Mert van egy játékos bázis, ami több játék közt oszlik szét, sokkal célszerűbb, hogy ez egy játékot vegyen meg. Magyarán: pénz.
Én személy szerint olyan őslényes parképítős játékot szeretnék, miben reális őslények vannak. Az épületek stílusa ellenben Jurassic Park (pontosabban JPOG) és persze a park is Jurassic Park, csak éppen ugye reális őslényekkel. Ez valószínűleg sosem lesz így. Sőt lehet a PK rajongói mod szintjén sem engedheti majd meg magának ezt, mert támadási felület lenne. Ez nem azt jelenti, hogy ne próbálnám majd ki a JW Evolutiont.

Végszó:
The Archotek Project 20 euró Steamen, Prehistoric Kingdom demoja ingyenesen letölthető Steamről, Mesozoica demója a honlapjukról letölthető. Persze ajánlom még a The Isle és Sauriant is, úgy szintén 20 euróba kerülnek.
Remélem a Jurassic World Evolution nem fog agresszívan fellépni játékosokért eme játékokkal szemben, ám valami miatt eme félelem motoszkál bennem.
Ja igen. Szekáljátok a szerkesztőket, hogy írjanak cikkeket.

1 megjegyzés:

  1. az archotek nem állatkertes lett hanem egy ökoszisztémát kell majd beállítani benne illetve lehet az őslényekkel is játszani

    VálaszTörlés