2016. október 21., péntek

Alamosaurus sanjuanensis

Az Alamosaurus volt az egyik legnagyobb élőlény, mely valaha a földet taposta Észak-Amerika délnyugati részein élt egy időben és egy helyen, mint a Tyrannosaurus. A Sauropoda dinoszauruszokon belül a Titanosauria csoport tagja, a csoporton belüli besorolása egyenlőre bizonytalan.



Az Alamosaurus azon kevés óriás Sauropodák egyike, amelyiket nem csak egy töredékes csontvázelem alapján írtak le és becsülték meg méretét, hanem eme Sauropoda több egyedének fosszíliája is fennmaradt, köztük egy jó állapotban megőrződött fiatal példányé is.

Egy "kamasz" egyed nyakának fosszíliája is előkerült, a fosszília arra utal, hogy a nyak egyre robusztusabb lett az állat növekedésével. Utahban előkerült egy majdnem teljes farok és jobb láb, valamint két üllőcsont. továbbá meglehetősen sok töredékes fosszíliáját találták meg az állatnak, ami arra utal, hogy elég elterjedt volt Észak-Amerika délnyugati részén.

Az Alamosaurus fejlett Titanosauria, a családra jellemző jegyek megfigyelhetők az állaton. Erőteljes, hosszú nyakkal rendelkezett. Zömök, masszív testéhez, erős mellső és hátsó lábak csatlakoztak, az állat teste izmos farokban végződött mellyel könnyedén összezúzhatta esetleges támadóinak csontjait. Az Alamosaurus még rokonaihoz képest is robusztus felépítésű és az egyik legnehezebb Sauropoda. A 30 méteres hosszúságot elérő éllat kifejlett egyedei akár 70 tonnát is nyomhattak.
Más Titanosauria-ákhoz hasonlóan páncélszerű bőrrel és kicsi fejjel rendelkezhetett (koponyát még nem találtak, csak fogakat). Nagyon gyorsan növekedtek, egyesek szerint fiatal korukban a gyors növekedés érdekében mindent megettek (ízeltlábúak, dögök stb.) A kifejlett példányok alighanem a fák lombkoronáját fogyasztották túlnyomó többségben. Bár az Alamosaurus gyakori állat volt a kontinens délnyugati részein, északabbra eddig még nem kerültek elő maradványai. Ennek több oka is lehet, bár kezdésnek leírnám, hogy az Alamosaurus nem őshonos faj volt Észak-Amerikában.

A kréta végén a tengerszint csökkenni kezdett így Ázsiából és az addigi több szigetkontinensből álló Észak-Amerika élővilága évmilliók után újra találkozott (egyes vélemények szerint a Tyrannosaurus rex is egy Ázsia eredetű jövevényfaj volt). Elfogadott nézet, hogy Észak-Amerikából ekkorra már kihaltak a Sauropodák, és az Alamosaurusuk Ázsiából, esetleg Dél-Amerikából vándoroltak át Észak-Amerikába.


Lényeg a lényeg, a Sauropodák kihaltak, majd a tengerszint csökkenésének hála újra megjelentek a nyugati kontinens déli részein. Északabbra talán a hőmérsékletvolt túl alacsony, esetleg a táplálék nem volt megfelelő vagy elégséges számukra. Idővel talán alkalmazkodtak volna, és Észak Amerikában újra változatos Sauropoda csordák vándoroltak volna, de a K/Tkihalási esemény miatt ezt már soha nem tudjuk meg.


 Az Alamosaums az utolsó, nem-madár dinoszauruszok közé tartozott, számos más dinoszaurusszal osztotta meg élőhelyét a Ceratopsidae családot 2 genus is képviselte a térségben, a Rorosaurus, Ojoceratops, páncélos Nodosauridae dinoszauruszok például a Glyptodontopelta tartoztak még a kor nagyobb novényevő állatai közé. Kisebb mindenevő dinoszauruszok, mint az Ojoraptorosaurus (Oviraptorosauria) és a Omithomimidae dinoszauruszok, csakúgy veszélyt jelenthettek a kisebb Alamosaurusokra mint a nagyrészt ragadozó Troodontidae-k (Richardoestesia, illetve egy egyenlőre név nélkuli Troodontidae) , vagy a Dromaeosauridae-k. A térség csúcsragadozója
a Tyrannosaurus rex volt,  a tizedét nyomta egy kifejlett Alamosaurus tömegének,

Az eddig ismert Sauropoda fészekfosszíliákk alapján, valószínűleg az Alamosarusok is rengeteg tojást raktak, hisz a fiatal állatok körében nagyon magas volt a halálozási ráta, ám ez a növekedéssel ellentétes arányban alakult, hisz egyre kevesebb ragadozó ejthette el őket. A kifejlett és "kamasz" példényokra csak a Tyrannosaumsok jelenthettek fenyegetést, amennyiben családban vagy falkéban vadásztak, de valószínűleg egy életerős kifejlett példányt még ők sem próbáltak meg elejteni. Mindenesetre érdekes Iehetett az első találkozás a kor legnagyobb szárazföldi ragadozója és növényevője között, a Tyrannosaumsok nem találkozhattak előtte más Sauropoda genussal vagy
hasonló méretű prédaéllattal (persze a "szuperfelnőtt" Anatosaurus/Edmontosaurus annectens egyedek kivételével, de még ezek sem hasonlíthatóak eme hatalmas Sauropodákhoz).

Más Titanosauriákhoz hasonlóan kortól független csordákban vándorolhattak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése