2022. április 27., szerda

"Rövid hírek" 37.

Van néhány publikáció melyek április elsején jöttek ki. Nem véletlenül hanyagolom az április elseji poénokat. Mondjuk úgy, hogy rettegek az április elsejei publikációktól, hogy a végén kiderül, csak poén volt.

Paleontológia kezdi rúgdosni a mainstreamet, ezúttal játékokról volt szó egy publikációban. Valóban Spinosaurus az új Tyrannosaurus, de nem ő most a meglepő, hanem a Baryonyx, kezdjünk is ezzel.

 

Baryonyx, Hodari Nundu alkotása.

Spinosaurus újra

Egyszerűen felesleges visszanézni a blogon, hogy utóbbi pár évben hány publikáció volt a Spinosaurus-ról, hogy úszva vadászott, vagy gázlómadár -szerű életmódot folytatott-e. Pro és kontra volt minden. Azt senki sem vitatta, hogy a Spinosaurus bizony úszott, mást nem halászterületről, halászterületre, de hogy víz alatt vadászott volna, már vita kérdése volt. Az új kutatás elég érdekes csavart hozott, a kutatás alapja a csontsűrűség vizsgálat volt. Minél vizibb életmódú egy állat annál sűrűbbek a csontjai. A könnyített csontozatú dinoszauruszok esetén ez különösen hangsúlyos. Mivel madarakat leszámítva a vízi életmód a dinoszauruszoknál lényegében pár ismert fajra koncentrálódik, és azoknál is vitatott a mérték. Így különböz magzatburkosokat kellett összehasonlításnak venni, adatkészletbe kis termetű szárazföldi fajokat is bevettek.

Kapott eredmény pedig részben a vártnak megfelelő, részben meglepő. Az elvárt, hogy a Spinosaurinae, pontosabban a Spinosaurus bizony aktív vízi életet élt, sőt vadászott is a vízben és ez az alcsaládra is igaz lehet. Ezzel szemben a Baryonychinae gázlómadár-szerű életmódot folytató alcsalád volt. Suchomimus valóban ilyen életmódot követett, de ez a Baryonyx-et nem érdekli. Igen a Baryonyx is úgy tűnik, hogy Spinosaurus-hoz hasonlóan vízben aktív volt a csontsűrűsége miatt.

Mivel több hét egy ilyen hírösszefoglaló készülte, így ebben az időkeretben már jött is kritika és cáfoló publikáció erre, a második forrás ez. Szóval szelektív mintavételezés, csontszerkezeti pontatlanságok, vízi életmód átértelmezése és hibás statisztikai értékelés.

 


Forrás:
https://www.nature.com/articles/s41586-022-04528-0 - Subaqueous foraging among carnivorous dinosaurs
https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2022.04.13.487781v1 - Spinosaurids as 'subaqueous foragers' undermined by selective sampling and problematic statistical inference



Egy lépés előre, egy újabb hátra

Bajadasaurus publikálásánál evidencia lett, hogy a Dicraeosauridae-k nyaki tüskéin keratin volt, a vitorla ment a kukába. E új kutatás az Amargasaurus-t vizsgálta és nem találtak nyomokat melyek a keratin réteget bizonyítanák. Épp ellenkezően olyan mechanikai hatások nyomait találták mellyek alapján a tüskék közt vitorla feszült.

 

Gabriel Lio alkotása.

Forrás:
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/joa.13659 - Osteohistology of the hyperelongate hemispinous processes of Amargasaurus cazaui (Dinosauria: Sauropoda): Implications for soft tissue reconstruction and functional significance

 

Harmadik ankylosauria ágról

Macuahuitl-val https://primevalonline.blogspot.com/2021/11/rovid-hirek-33.html felvetült egy harmadik ága az Ankylosauria-knak, mely a Parankylosauria nevet kapta. Mely egy szinten van az Euankylosauria-val, ide tartozik a két eddig ismert család az Ankylosauridae és a Nodosauridae. Szóval a Parankylosauria egy kis ágacska a fán, még nem család rangú klád. Személy szerint nem értem miért nem, bár nagy rá az esély, ahogy új fajok előkerülnek, bizony három család lesz a Ankylosauria-ban. Szóval új ankylosauria koponya került elő Ausztráliában, mely parankylosauria affinitást mutat, feltehetően a Kunbarrasaurus egy új faja lehet.

 

Forrás:
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/feart.2022.803505/full - New Ankylosaurian Cranial Remains From the Lower Cretaceous (Upper Albian) Toolebuc Formation of Queensland, Australia

 


Elnézést, hogy leharaptam a karját

Jött egy publikáció arról, miért lehetett kicsi a Tyrannosauridae-k mellső végtagja. Abban tényleg igazuk van, hogy rossz szemszögből néztük a kérdést, még pedig, úgy hogy mire lehetett jó. Pl. elég erős volt, hogy felálláshoz kezdő lökést adjon, párzásban is hasznos lehetett. De itt már a kisméretű kar hasznosságát vizslatták, ráadásul ezekhez is jobb egy nagyobb kar. Kevin Padian viszont arra keresett magyarázatot, hogy miért lett ilyen kicsi. Röviden: Evés közben ne harapják le egymásnak. Igen. Szóval csoportos életmód elfogadása ehhez szükséges és hogy egyszerre ettek a prédából. Más Theropoda-khoz képest is nagy harapási erő miatt pedig egy elvétett sima harapás is a vacsorapartner karjába kerülhetett. Ne harapják le egymásnak evés közben, ezért lett kicsi, majd ennek a kicsinek is volt még funkciója, mint a felállás segítése.

Halkan megjegyzem, hogy évmilliók alatti evolúciót értem, mégis ez olyan tényező mit nem igazán “vesz be a gyomrom”, ez ilyen tervezettség elves elmélet nekem, mintha “az evolúció” így tervezte volna, hogy ne legyenek ilyen balesetek.

 

Zubin Erik Dutta alkotása.

Forrás:
https://www.app.pan.pl/article/item/app009212021.html
- Why tyrannosaurid forelimbs were so short: An integrative hypothesis
https://www.deviantart.com/amorousdino/art/Tyrannophagist-801332750



Ha van kaja, ész akkor minek?

Alapvetően igaz, hogy az emlősöknek legjobb az agy-testméret aránya. Dinoszauruszok egyetlen túlélő csoportja a madarak agya tudjuk, hogy kihalást követően kezdett el nőni és érték el mára azt egyes fajok https://primevalonline.blogspot.com/2020/08/rovid-hirek-14.html , hogy emlősökkel élvonalban vannak intelligencia terén. De mi a helyzet az emlősökkel? Igaz, hogy a mezozoikus méhlepényes emlősöknek jobb volt az agy-testméret aránya, mint a Dinosauria-knak. Ellenben a túlélő dinoszauruszoktól ez az arány romlott egy ideig. Vagyis a rengeteg új ökofülke kiaknázása érdekében elsőbbséget élvezett a testméret növekedés, az agy mérete pedig csak húzva volt ez után. Ökofülkék belakása után nőtt érdemileg az agyméret, ismét elérve, egyes csoportoknál pedig még túl is nőve az addig arányt.

 

Forrás:
https://www.science.org/doi/10.1126/science.abl5584
- Brawn before brains in placental mammals after the end-Cretaceous extinction



Tanis

Egy Thescelosaurus hiányos lelete, pteroszaurusz embrió, halak, teknős és más állatokról van szó, melyek elvileg a meteor becsapódás miatt haltak meg. Sir David Attenborough új dokumentumfilmje is foglalkozni fog (vagy foglalkozik, attól függ mikor megy ki a bejegyzés) a tanisi leletekkel. Halak kopoltyúiban olyan kőzet szemcsék vannak melyek megolvadtak. Szóval úgy tűnik, hogy elég gyors és erőszakos halált haltak az állatok, ám a lelőhellyel kapcsolatban már felmerültek gondok, hogy a “hivatalos” eljárást megkerülve kerültek ki korábban információk. Számos szakember kételkedik az apokaliptikus gyors elképzelésben, számos állat lehet korábban halt meg, mint a meteor megérkezése.

És alábbi linken megtekinthető a dokumentumfilm: https://hdclump.com/dinosaurs-the-final-day/

 


Forrás:
https://www.bbc.com/news/science-environment-61013740 - Tanis: Fossil of dinosaur killed in asteroid strike found, scientists claim



Big John ringbe lép

Így hívják azt a hell creek formációi Triceratops horridus egyedet melyet részletes vizsgálat alá vettek. Köztudatban úgy él, hogy a tülkös Ceratopsia-k gyakran harcoltak egymással. Ellenben a harcnak tulajdonított sérüléseket vagy pajzs hiányokat sosem vizsgálták alaposan. Big Johnnál ez most megtörtént és az eddigi feltételezés meg lett erősítve. Sérülések tulajdoníthatóak fajtársnak. Ami viszont fontosabb, hogy gyógyulás nyomok megtalálhatóak. Szóval a népszerű elképzelés bizonyságot nyert, pajzsok és szarvak a fajtársakkal való harcban is használva voltak.

 


Forrás:
https://www.nature.com/articles/s41598-022-08033-2 - Histological and chemical diagnosis of a combat lesion in Triceratops



Kard a hüvelyében

Homotherium latidens-szel felmenőink találkozhattak, viszont e macska kinézetéről nem maradt fent semmi. Méretes szemfog miatt, ahogy a Smilodon-t is, csukott száj esetén is kilátszó szemfoggal képzeltük el. Pár évvel ezelőtt volt felvetés, hogy a Smilodon szemfogai nem látszódtak ki, ám ez elvetésre került. Ellenben a Homotherium esetén úgy tűnik, hogy méretes fogait ajkak befedték, mikor csukva volt a szája. M. Antón képe a publikációból.

 


Forrás:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0277379122001020 - Concealed weapons: A revised reconstruction of the facial anatomy and life appearance of the sabre-toothed cat Homotherium latidens (Felidae, Machairodontinae)



Apa kezdődik!

Ide idézném a kis dodós cikket. Utóbbi időben volt pár publikáció a paleontológiáról, pl. országok gazdasági erőssége hogy befolyásolja a helyi paleontológiát, vagy a paleoművészek fontosságáról.

However, commercial off-the-shelf video games are not primarily designed to be educational tools, and the proliferation of some common tropes can disseminate harmful and/or unethical (mis)information regarding palaeontology.”

Szóval elérkeztünk oda, hogy ha nem is teljes frontális letámadás, de odaszólás megtörtént az őslényes játékoknak. Amelyiknek nem inge, az nem fogja magára venni. Hogy őszinte legyek, úgy 10 évvel ezelőtt lett volna szükség erre, az indie játékok berobbanása miatt sajnos rengeteg hulladék játék született meg. Pár hónappal ezelőtt egy netes vitába ezt bedobni milyen jó lett volna nekem, hogy nem csak egy okoskodó barom vagyok, hanem igenis a “szakma” se örül ennek a sok szörnyszarusz baromságnak.

Öröm az ürömben, hogy vannak igényes játékok, melyek odafigyelnek a dolgokra.


Forrás:
https://egusphere.copernicus.org/preprints/2022/egusphere-2022-84/ - The perception of palaeontology in commercial off-the-shelf video games and an assessment of their potential as educational tools



Mért kell minél teljesebb képet vizsgálni

Brachyodus onoideus erősen hiányos leletekből ismert párosujjú patás, ennek ellenére csigolyái nem voltak vizsgálva. Nyaktartása okapihoz, jávorantilophoz és tevékhez állhatott közel, bár a nyaka náluknál rövidebb volt. Farka is kevésbé volt izmos.

Jó szemléltető példa miatt nem szemezgetésbe ment. Ugyanis főleg koponya miatt vízilószerűnek volt elképzelve és ábrázolva az állat, így a kevés paleoart is ezt reprezentálja, mint Willem Svd Merwe képe is. A kevés csigolya eddigi mellőzése ehhez hozzájárult, ellenben a vizsgálatuk alapján az eddigi kép nagyon téves. (Hiányos leletek miatti taxonómiai káoszt ne is említsük, a képen ugyanis “Brachyodus aequatorialis” van.)

 

Forrás:
https://ojs.uv.es/index.php/sjpalaeontology/article/view/24118 - The axial skeleton of Brachyodus onoideus (Mammalia, Anthracotheriidae): taxonomic and functional implications

https://www.deviantart.com/willemsvdmerwe/art/Brachyodus-aequatorialis-497940829



Új fajok

Új álálkrokodil

Két új Choristodera került leírásra a paleocéni Észak-Amerika nyugati részéről. Kosmodraco magnicornis és Champsosaurus norelli ellenére is már tudtuk, hogy ez a rend egészen jól átvészelte a kréta végi kihalást, sőt 12 millió évvel ezelőttig jelen voltak a bolygón. Alapvetően igaz, hogy a kihalás utáni helyreállt életközösségek hasonlóak a maiakhoz, ellenben a tagok közt vannak erős eltérések. Champsosaurus olyan, mintha egy gaviál lenne, holott a Choristodera még csak Archosauria sem. Erősen krokodil szerű hüllők nagy kihalás után még meghatározó elemei voltak az életközösségeknek.


Forrás:
https://bmcecolevol.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12862-022-01985-z - High morphological disparity in a bizarre Paleocene fauna of predatory freshwater reptiles


Thanatosdrakon amaru

Argentínában található felső krétai Plottier formációból egy új égi óriás került elő. Pterosauria-k közt valóban óriási, ám Azhdarchidae-k közt annyira már nem, de várjuk ki a végét. Két példány is előkerült, 7-9 méteres szárnyfesztávolsága lehetett. Dél-Amerika első “óriási” Pterosauria-ja, egyre valószínűbb az, hogy nagy méretű Azhdarchidae-k szerte a planétán megtalálhatóak voltak. 

 



Forrás:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667122000921 - Thanatosdrakon amaru, gen. ET SP. NOV., a giant azhdarchid pterosaur from the upper Cretaceous of Argentina



https://brill.com/view/journals/iawa/aop/article-10.1163-22941932-bja10079/article-10.1163-22941932-bja10079.xml - New dicotyledonous woods from the San Carlos Formation (Upper Cretaceous) in Northern Mexico

San Carlos formációból új kétszikűek.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667122000787 - A new species of Osteoglossomorpha (Actinopterygii: Teleostei) from the Upper Cretaceous Nemegt Formation of Mongolia: paleobiological and paleobiogeographic implications

Új csontosnyelvű hal a felső krétai Nemegt formációból, Harenaichthys lui.


https://www.nature.com/articles/s41598-022-07920-y - First evidence of ranunculids in Early Cretaceous tropics

Ranunculidae (boglárkavirágúak) új faja az alsó krétai Crato Fossil Lagerstätte-ből, a Santaniella lobata.

 



https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667122000490 - Coniopteris antarctica sp. nov. (Pteridophyta) and associated plant assemblage from the Upper Cretaceous of Rip Point, Nelson Island, Antarctica

Coniopteris antarctica új haraszt felső krétai Nelson-szigetről.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/spp2.1425 - Early Jurassic coprolites: insights into palaeobotany and the feeding behaviour of dinosaurs

Kora jurai lengyelországi koprolitok vizsgálata, új növény is leírásra került. Ragadozó Theropoda-knak tulajdonított megkövesedett ürülékben is vannak növényi részek, feltehetően véletlenül kerültek elfogyasztásra.


https://www.cambridge.org/core/journals/journal-of-paleontology/article/abs/new-marrellomorph-arthropod-from-southern-ontario-a-rare-case-of-softtissue-preservation-on-a-late-ordovician-open-marine-shelf/2842CB067540110E7212E88AE26BA1B0

Tomlinsonus dimitrii új ordovíciumi Marrellomorpha.


https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/14772019.2022.2029595 - Re-description of the sexually dimorphic peltopleuriform fish Wushaichthys exquisitus (Middle Triassic, China): taxonomic implications and phylogenetic relationships

Közép triászi hal a Wushaichthys exquisitus újravizsgálata. Korai “repülő hal” téves, új “szupercsalád” Thoracopteroidea kerül bevezetésre, új genuszok is meghatározásra kerültek benne.


https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/14772019.2022.2028025 - The most complete extinct species of Testudo (Testudines, Testudinidae) defined by several well-preserved skeletons from the late Miocene of Romania

Ma is élő genusz a Testudo új faja a T. lohanica kelet-romániai felső miocénből.


https://eaapublishing.org/journals/index.php/biosis/article/view/162 - Phyllotheca douroensis sp. nov., a new equisetalean fossil-species from the Douro Carboniferous Basin (Upper Pennsylvanian; NW Portugal): palaeobiogeographical, systematic and evolutionary implications

Új késő klarboni equisetales növény az észak-portugáliai Douro-szénmedencből.


https://www.nature.com/articles/s41559-022-01698-y - Snake-like limb loss in a Carboniferous amniote

Új Molgophidae a Nagini mazonense a karbonból. Ezek olyan Reptiliomorpha-k melyek a későbbi kígyók evolúciós útján indultak el.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0034666722000550 - Emendation of the Triassic plant species Glossophyllum shensiense (Ginkgoales) with a review of the genus Glossophyllum Kräusel

Glossophyllum shensiense új páfrányfenyő a kora triászból.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/14772019.2022.2042409 - A new dipnoan genus from the Middle Devonian of Huize, Yunnan, China

Dianodipterus huizeensis új tüdőshal közép devoni Kínából.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/14772019.2022.2033861 - New Oligocene Pseudocrenilabrinae cichlid fishes (Teleostei, Cichlidae) from freshwater deposits of Libya

Két új bölcsőszájú hal oligocéni Libiából.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/03115518.2022.2048267 - A new genus and species of ?parthenogenic anostracan (Pancrustacea, Branchiopoda, ?Thamnocephalidae) from the Lower Cretaceous Koonwarra Fossil Bed in Australia

Anostraca szegényes fosszilis ismereteit új alsó krétai ausztrália faj javítja, megtalált egyedek nőstények, feltehetően képesek voltak szűznemzésre.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2022.2056842 - A new Chinese perch (Perciformes, Sinipercidae) from the early Miocene of South Korea

Coreoperca chosun új kínaisügérféle Dél-Koreai miocénből.


https://www.app.pan.pl/article/item/app009262021.html - A unique dentary suggests a third genus of batrachosauroidid salamander existed during the latest Cretaceous in the western USA

Kréta végi Lance formációból az AMNH FARB 22965 kódú farkos kétéltű fogsorról. Eddig nem ismert új Batrachosauroididae lehet.


https://www.app.pan.pl/article/item/app009552021.html - A morganucodontan mammaliaform from the Upper Jurassic Morrison Formation, Utah, USA

Cifellilestes ciscoensis új Mammaliaformes Morrison formációból.


https://www.app.pan.pl/article/item/app009142021.html - First spalacotheriid and dryolestid mammals from the Cretaceous of Germany

Cifellitherium suderlandicum új Spalacotheriidae és Minutolestes submersus új Dryolestoidea az északnyugat-németországi Balve lelőhelyről.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667122000805 - Yezopollis mikasaensis gen. et sp. nov., a new Normapolles-type angiosperm pollen from the Upper Cretaceous of Hokkaido, Japan

Yezopollis mikasaensis felső krétai Japánból leírt zárvatermő pollen révén.


https://sciencepress.mnhn.fr/en/periodiques/comptes-rendus-palevol/21/11 - New records of buttonquails (Aves, Charadriiformes, Turnicidae) from the Oligocene and Miocene of Europe

Két új guvatfürjféle Franciaországból.


https://academic.oup.com/zoolinnean/advance-article-abstract/doi/10.1093/zoolinnean/zlab116/6564212 - Fossil Felidae (Carnivora: Mammalia) from the Yuanmou hominid site, southern China (Late Miocene) and its significance in the living environment of the fossil ape

A dél-kínai Yuanmou hominidae lelőhelyen talált macskafélékről, új faj is van.


https://bioone.org/journals/paleontological-research/volume-26/issue-2/PR200020/Kimuriella-gen-nov-Bennettitales-a-Whole-Plant-Bennettite-from-the/10.2517/PR200020.short

Új Bennettitales a felső jurai Japánból.


https://peerj.com/articles/13209/ - A new basal ichthyosauromorph from the Lower Triassic (Olenekian) of Zhebao, Guangxi Autonomous Region, South China

Baisesaurus robustus új bazális, alsó triászi Ichthyosauromorpha.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0034666722000586 - Lycopsid Annalepis Fliche from the Middle Triassic of the Ordos Basin, North China and reviews of the genus

Annalepis zeilleri valódi korpafűféle új leletek, illetve új faj az A. ordosensis.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0034666722000598 - A new polysporangiate land plant with novel fertile organs from the Lower Devonian of Guizhou, southwestern China

Teyoua antrosa új növény kora devoni Kínából.


https://link.springer.com/article/10.1007/s10336-022-01981-6 - Two new neoavian taxa with contrasting palaeobiogeographical implications from the early Miocene St Bathans Fauna, New Zealand

Két új Neoaves kora miocéni Új-Zélandról.


https://bioone.org/journals/paleontological-research/volume-26/issue-2/PR200036/Tohokubelus-gen-nov-the-Oldest-Belemnite-from-the-Olenekian-Lower/10.2517/PR200036.short

Tohokubelus takaizumii új belemnitida fejlábú felső triászból.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667122000878 - “Slime stars” (Echinodermata, Asteroidea, Velatida) from the Upper Cretaceous of northern Europe

Furculaster cretae új tengeri csillag a felső krétai Svédországból.


https://sciencepress.mnhn.fr/en/periodiques/geodiversitas/43/22 - Pliensbachian corals from the Western Tethys

Kora jurai, nyugat tétiszi korallokról, új genuszok is vannak.


https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0265780 - A fossil assemblage from the mid–late Maastrichtian of Gavdos Island, Greece, provides insights into the pre-extinction pelagic ichthyofaunas of the Tethys

Görögországi Gavdoszról kréta végi halakról.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jqs.3426 - A new species of small Camelidae from the Late Pleistocene of Brazil

Hemiauchenia egy kihalt teveféle új fajjal bővül a genusz, korábban Lama guanicoe-nak nevezettel.


https://zitteliana.pensoft.net/article/81737/ - Early teleost otolith morphogenesis observed in the Jurassic of Franconia, Bavaria, southern Germany

Valódi csontoshal otolitok jurai Bajorországból, új fajok is leírásra kerültek általuk.



Szemezgetés

https://link.springer.com/article/10.1134/S0012496622010069 - Gigantopithecus blacki (Primates, Ponginae) from the Lang Trang Cave (Northern Vietnam): The Latest Gigantopithecus in the Late Pleistocene?

Gigantopithecus blacki leletek, a faj hanyatlásának idejéből.


https://link.springer.com/article/10.1134/S0012496622010094 -First Record of Basilosauridae (Mammalia, Cetacea) in the Eocene of the Krasnodar Territory (Apsheron District, Gorny Luch)

2020-2021-ben a Beloglinskaya formációban talált Basilosauridae maradványokról.


https://link.springer.com/article/10.1134/S0012496622010070 - Shrews of the Genus Chodsigoa (Soricidae, Lipotyphla) from the Pleistocene of Vietnam

Chodsigoa cickányok Kínán kívüli, vietnámi leleteiről.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/iar.12442 - Miocene Nautilus (Mollusca, cephalopoda) from taiwan, and a review of the Indo-Pacific fossil record of Nautilus

Nautilus genusz miocéni, tajvani és indo-csendes-óceáni fosszíliáról.


https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.2119194119 - Massive perturbations to atmospheric sulfur in the aftermath of the Chicxulub impact

Kréta végi kihalás idei kén dúsulásról.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0012821X22000541 - Flame out! End-Triassic mass extinction polycyclic aromatic hydrocarbons reflect more than just fire

Triász végi kihalásról, talajerózió tengeri kihalás kapcsolata, széndioxid többlet nem csak erdőtüzek miatt alakult ki.


https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/08912963.2022.2050719 - The first Asian record of the mouse-deer Afrotragulus (Ruminantia, Tragulidae) reassess its evolutionary history and offers insights on the influence of body size on Afrotragulus diversification

Kihalt kancsilféle, a Afrotragulus áttekintése.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0895981122000657 - U/Pb geochronology of fossil fish dentine from Romualdo Formation, Araripe Basin, northeast of Brazil

Romualdo formációból fosszilis halfogak.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2022.2051503 -Crocodyliformes and Testudines from the Eocene of the Duero Basin (northwestern Spain): an update of their diversity and stratigraphic context

Északnyugati spanyol Duero-medence Crocodyliformes- és teknőseiről.


https://www.researchgate.net/publication/359385579_Deep_vs_shallow_-_two_contrasting_theories_A_tectonically_activated_Late_Cretaceous_deltaic_system_in_the_axial_part_of_the_Mid-Polish_Trough_a_case_study_from_southeast_Poland

Lengyel-medencéről, lehetségesen eddigi elképzelésektől eltérően a kréta végén már szárazföld lehetett.


https://link.springer.com/article/10.1134/S1028334X22010044 - Mammalian Tooth Marks on the Bone of Eutriconodontan Gobiconodon borissiaki (Mammalia, Gobiconodontidae) from the Lower Cretaceous of Mongolia

Gobiconodon csonton talált fognyomokról.


https://www.mdpi.com/1424-2818/14/4/255/htm - Evolutionary and Biogeographical History of Penguins (Sphenisciformes): Review of the Dispersal Patterns and Adaptations in a Geologic and Paleoecological Context

Pingvinalakúak eredetéről, fejlődéséről, elterjedéséről. Pingvinek eredete kréta legvégére paleocén legelejére tehető és területileg Új-Zaland lehet a bölcsőjük.

 


https://link.springer.com/article/10.1007/s12542-022-00614-w - Placodus (Placodontia, Sauropterygia) dentaries from Winterswijk, The Netherlands (middle Anisian) and Hünfeld, Hesse, Germany (late Anisian) with comments on ontogenetic changes

Placodus gigas-hoz rendelhető új leletekről.


https://peerj.com/articles/13051/ - Upside-down in volcanic ash: crown reconstruction of the early Permian seed fern Medullosa stellata with attached foliated fronds

Kelet-németországi Chemnitzben talált kora permi erdő részletről.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/pala.12592 - Extraordinarily early Venus' flower basket sponges (Hexactinellida, Euplectellidae) from the uppermost Ordovician Anji Biota, China

Anjiplectella davidipharus egy Euplectellidae, ennek a szivacs családnak nem volt ismert fosszíliája, 300 millió évre becsülték a megjelenésüket, de ez az új és első fosszilis faj 444-re tolta ki.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/spp2.1427 - A gomphothere (Mammalia, Proboscidea) from the Quaternary of the Kashmir Valley, India

Kasmir pliocén és pleisztocén leleteiről a Gomphotheriidae-kra kihegyezve.


https://fr.pensoft.net/article/83081/ - Fossil assemblage from the Khok Pha Suam locality of northeastern, Thailand: an overview of vertebrate diversity from the Early Cretaceous Khok Kruat Formation (Aptian-Albian)

Tájföldi Khok Kruat faunáról.

 



https://www.nature.com/articles/s41467-022-29246-z - The Chengjiang Biota inhabited a deltaic environment

Chengjiang biotáról, delta torkolatnál lehetett.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/pala.12590 - Climate, competition, and the rise of mosasauroid ecomorphological disparity

Mosasauroidea-k evolúciójáról, diverzitásáról, mandibular módosulásairól.


https://www.mdpi.com/2076-3263/12/4/143 - Stable Isotope Tracers of Cretaceous Arctic Paleoprecipitation

Kőzetek és fogak izotópos vizsgálata, a közép és felső krétai sarki éghajlatról, csapadékról..


https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rsos.211771 - Integrated phylogenomics and fossil data illuminate the evolution of beetles

Bogarak átfogó genetikai vizsgálata, következtetés különböző evolúciós ágak megjelenésére.


https://www.nature.com/articles/s41598-022-09125-9 - First titanosaur dinosaur nesting site from the Late Cretaceous of Brazil

Brazíliából titanosauria tojások, úgy tűnik fészkelő helyeik voltak, nem véletlenszerű helyeken rakták le a tojásaikat.

 


https://sciencepress.mnhn.fr/en/periodiques/geodiversitas/44/12 - New data on the theropod diversity from the Middle to Late Jurassic of the Vaches Noires cliffs (Normandy, France)

Vaches Noires-nél rendszerint nem hivatásosok gyűjtenek maradványokat, így ezek nem kerülnek adatbázisba. Publikáció ezt próbálja kiküszöbülni.


https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fevo.2022.828006/full - Topology-Based Three-Dimensional Reconstruction of Delicate Skeletal Fossil Remains and the Quantification of Their Taphonomic Deformation

Maradványok új rekonstrukciós módszeréről.


https://academic.oup.com/zoolinnean/advance-article-abstract/doi/10.1093/zoolinnean/zlac003/6553819 - Osteology and phylogenetic relationships of Ligabuesaurus leanzai (Dinosauria: Sauropoda) from the Early Cretaceous of the Neuquén Basin, Patagonia, Argentina

Ligabuesaurus újravizsgálata, rendszertanáról.


https://www.mdpi.com/2076-3263/12/4/148/htm - Atmospheric pCO2 Reconstruction of Early Cretaceous Terrestrial Deposits in Texas and Oklahoma Using Pedogenic Carbonate and Occluded Organic Matter

Texas és Oklahoma három lelőhelyén vizsgálták az alsó krétai széndioxid tartalmat.


https://peerj.com/articles/12949/ - First fossil-leaf floras from Brunei Darussalam show dipterocarp dominance in Borneo by the Pliocene

Brunei Szultánság pliocéni növényvilágáról.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/mec.16427 - African climate and geomorphology drive evolution and ghost introgression in sable antelope

Ma is élő fekete lóantilopról.


https://link.springer.com/article/10.1007/s12549-022-00523-5 - Plant fossils from the middle Siwalik of eastern Nepal and their climatic and phytogeographic significance

Késő miocéni – kora pliocéni, nepali növény fosszíliákról.


https://www.journals.uchicago.edu/doi/abs/10.1086/718831 - Late Cretaceous Palm Leaves and an Inflorescence (Arecaceae or Palmae) from Olmos Formation, Northern Mexico

Észak-mexikói Olmos formáció késő krétai pálmáiról.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2022.2044323 - The agnostid trilobite assemblage from San José de Gracia, Sonora, México, and the implications of phylogenetics in stratigraphic calibration

Mexikói San José de Gracia agnostida Trilobitai-ról.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2022.2056837 - The cave bears from Imanay Cave (Southern Urals, Russia)

Barlangi medve maradványok az oroszországi Imanay-barlangból.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02724634.2021.2038182 - The osteology of Ferrodraco lentoni, an anhanguerid pterosaur from the mid-Cretaceous of Australia

Közép krétában Ausztráliában élt Ferrodraco leletek elemzése. Kép publikáciból, R.J.D. alkotása.

 


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/spp2.1428 - Evidence of large terrestrial seymouriamorphs in the lowermost Permian of the Czech Republic

Nagy Seymouriamorpha (Reptiliomorpha-k egy rendje) alsó permi Csehországból.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/btp.13091 - Biogeographic and evolutionary history of Crotonoideae based on pollen evidence from Indian Late Cretaceous and Paleogene sediments

Crotonoideae (kutyatejfélék alcsaládja) pollenek kréta végi Dekkán-fensíkról.


https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/feart.2022.853833/full - Widespread Grylloblattid Insects After the End-Permian Mass Extinction

Perm végi kihalás utánról új gleccsersáskafélékről.


https://www.schweizerbart.de/papers/nos/detail/prepub/101101/A_new_age_model_and_chemostratigraphic_framework_for_the_Maastrichtian_type_area_southeastern_Netherlands_northeastern_Belgium

Maastrichti típusú területek anyagi vizsgálata.


https://academic.oup.com/biolinnean/advance-article/doi/10.1093/biolinnean/blac018/6554026 - Inferring longevity from advanced rib remodelling in insular dwarf deer

Candiacervus szigeti törpeszarvas borda vizsgálat.


https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fevo.2022.853404/full - Volcanically-Induced Environmental and Floral Changes Across the Triassic-Jurassic (T-J) Transition

Triász végi kihalásról, vulkanizmusról és szénciklus változásáról.


https://anatomypubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ar.24923 - A CT-based survey of paramedullary diverticula in extant Aves

Mai madarak CT vizsgálata, parameduláris légutakról. (Mikor csontban, csigolyában is megtalálható a légzőszervrendszer.)


https://www.pnas.org/doi/full/10.1073/pnas.2119217119 - Early evolution of diurnal habits in owls (Aves, Strigiformes) documented by a new and exquisitely preserved Miocene owl fossil from China

Miocéni, kínából a Liushu formációból új bagolyalakú lelet, Surniini kládba tartozó állat nappali életmódú lehetett. 

 


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0016787821001097 - Allogenic and autogenic controls on facies and stratigraphic architecture of the Lower Jurassic Mashabba Formation, Gebel Al-Maghara, North Sinai, Egypt

Egyiptomban található alsó jurai Mashabba formációról.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0034666722000562 - Plant–insect interactions from the Late Pennsylvanian of the Iberian Peninsula (León, northern Spain)

Felső karbonból rovar táplálkozás nyomok Észak-Spanyolországból.


https://www.nature.com/articles/s41598-022-09262-1 - Oldest leaf mine trace fossil from East Asia provides insight into ancient nutritional flow in a plant–herbivore interaction

Rovar táplálkozási nyomok felső triászi Japánból.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031018222001328 - The evolutionary ecology of the endemic European Eocene Plagiolophus (Mammalia: Perissodactyla)

Plagiolophus fogak vizsgálata.


https://cdnsciencepub.com/doi/full/10.1139/cjes-2020-0200 - Taphonomy of a monodominant Gryposaurus sp. bonebed from the Oldman Formation (Campanian) of Alberta, Canada

Fiatal Gryposaurus-ok általi leletegyütesről.


https://www.mdpi.com/2076-2615/12/7/833/htm - First Attempt to Infer Sound Hearing and Its Paleoenvironmental Implications in the Extinct Insular Canid Cynotherium sardous Studiati, 1857 (Sardinia, Italy)

Cynotherium sardous (szardíniai vadkutya) hallás rekonstruálás, rövidebb halló járata volt a rokonokhoz képest, hallása gyengébb volt.

 


https://link.springer.com/article/10.1007/s12594-022-1991-4 - New Evidence for Palaeo-wildfire in the Early Permian (Artinskian) of Gondwana from Wardha Valley Coalfield, India

Wardha-völgyi szénmező kora permi részének vizsgálata, gyakori erdő tüzekről.


https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0265224 - Lost bioscapes: Floristic and arthropod diversity coincident with 12th century Polynesian settlement, Nuku Hiva, Marquesas Islands

Kelet-polinéziai Nuku Hiva-n talált rovar és növény leletek elemzése, emberi hatás vizsgálata az élővilágra.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2022.2054713 - Phylogeography and biogeography of the ubiquitous and unique sciaenid genus Aplodinotus in North America

Aplodinotus grunniens Észak-Amerika egyik leggyakoribb ma élő hala. A faj evolúciós előzményeiről szól a publikáció.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2022.2054714 - Modern bone modification by dermestes maculatus and criteria for the recognition of dermestid traces in the fossil record

Rovarok által okozott csont károsodások vizsgálata.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/cla.12501 - Diversification of the phytophagous lineages of true bugs (Insecta: Hemiptera: Heteroptera) shortly after that of the flowering plants

Poloskák diverzitásának robbanásáról, virágos növények térhódításával esik egybe.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667122000799 - New scale type from a small-bodied hadrosaur in the Frenchman Formation of southern Saskatchewan: potential implications for integumentary diversity in Edmontosaurus annectens

Fiatal Anatosaurus/Edmontosaurus annectens egyedről, bőréről, új fajta pikkely leírása.


https://www.app.pan.pl/article/item/app009152021.html - First three-dimensional skull of the Middle Triassic mixosaurid ichthyosaur Phalarodon fraasi from Svalbard, Norway

Első Phalarodon fraasi 3D-ben megőrzött koponya.


https://www.app.pan.pl/article/item/app009492021.html - Reexamination of the mandibular and dental morphology of the Early Jurassic mammaliaform Hadrocodium wui

Hadrocodium wui újravizsgálata.


https://www.app.pan.pl/article/item/app008892021.html - Carnassiform notches improve the functional efficiency of bat molar shearing crests

Denevér fogak vizsgálata, kihalt taxonokat is belevonva.


https://www.app.pan.pl/article/item/app009072021.html - Ungulates of the middle Miocene Monarch Mill Formation, Churchill County, Nevada, USA

Monarch Mill formáció leleteiről.


https://www.app.pan.pl/article/item/app009412021.html - The paleoecology of the Late Miocene mammals from the Optima Local Fauna of Oklahoma, USA

Késő miocéni oklahomai Optima élővilágáról, fog vizsgálatok, növényzet megbecslése.


https://www.app.pan.pl/article/item/app009162021.html - Petrosal and cranial vascular system of the early Eocene palaeoryctid mammal Eoryctes melanus from northwestern Wyoming, USA

Új eoryctes melanus koponya CT vizsgálat.


https://www.app.pan.pl/article/item/app009122021.html - Reconstructed masticatory biomechanics of Peligrotherium tropicalis, a non-therian mammal from the Paleocene of Argentina

Paleocéni Argentinában élt Peligrotherium tropicalis rágásáról, növényevő lehetett.


https://www.app.pan.pl/article/item/app009182021.html - New material of the trechnotherian mammal Lactodens from the Early Cretaceous Jehol Biota: Comparison with Origolestes and implications for mammal evolution

Jehol biotában élt Lactodens sheni új egyedéről.


https://www.app.pan.pl/article/item/app009242021.html - Second specimen of Corriebaatar marywaltersae from the Lower Cretaceous of Australia confirms its multituberculate affinities

Corriebaatar marywaltersae második egyedéről.


https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/14772019.2022.2035440 - Taxonomy, phylogeny and stratigraphical ranges of middle Permian pareiasaurs from the Karoo Basin of South Africa

Pareiasauria taxonómiai áttekintése.


https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1055790322000768 - Molecular Evolutionary Analyses of Tooth Genes Support Sequential Loss of Enamel and Teeth in Baleen Whales (Mysticeti)

Ceteknél lévő fogvesztésről.

 



https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667122000829 - Non-occlusal dental microwear texture analysis of a titanosauriform sauropod dinosaur from the Upper Cretaceous (Turonian) Tamagawa Formation, northeastern Japan

Felső krétai japán sauropoda fogak vizsgálata, az állat puhább növényi részeket evett. Megjegyzés: Kitin és puhatestűek vázához hasonlítják, milyen keménységűt nem ehetett.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031018221005666 - Organic carbon accumulation at the northern Gondwana paleomargin (Tunisia) during the Toarcian Oceanic Anoxic Event: Sedimentological and geochemical evidence

Kora jurai szénréteg képződés Tunéziában.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667122000842 - Microstructure of axial bones of lithostrotian titanosaurs (Neosauropoda: Sauropodomorpha) shows extended fast-growing phase

Három Lithostrotia csontszövet vizsgálata.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S001669952200016X - The eastern mediterranean fish fauna from the piacenzian deposits of polis graben (Cyprus Island)

Hal fosszíliák a késő pliocéni Ciprus-szigetről.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S105579032200077X - Gone with Gondwana: Amphipod diversification in freshwaters followed the breakup of the supercontinent

Felemáslábú rákok térhódítása Gondwana feldarabolásával, sekely tengerekből édesvizek meghódítása következett.

 


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S105579032200080X - Depth as a driver of evolution and diversification of ancient squat lobsters (Decapoda, Galatheoidea, Phylladiorhynchus)

Ma is élő rák a Phylladiorhynchus-ról, eredetéről.


https://sciencepress.mnhn.fr/en/periodiques/geodiversitas/44/13 - Mud lobster Thalassina Latreille, 1806 (Decapoda: Gebiidea: Thalassinidae), its Cenozoic occurrences in Italy and palaeobiogeography

Iszaphomár oligocéni, olaszországi leleteiről.


https://www.cambridge.org/core/journals/journal-of-paleontology/article/abs/dissorophoid-temnospondyl-parioxys-ferricolus-from-the-early-permian-cisuralian-of-texas/5F70A7FA3C5C905CA40DF33135B10FE7

Parioxys ferricolus régi és új leleteinek vizsgálata.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2022.2054712 - Plasticity in the morphology of the fused frontals of Albanerpetontidae (Lissamphibia; Allocaudata)

Albanerpetontidae kétéltűek felső jurai portugáliai leleteiről, Celtedens-hez tartozhatnak.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2022.2056839 - A huge pachycrocuta from the middle pleistocene loess in luoning county, central china, and the evolution of mandible within pliocrocuta-pachycrocuta lineage

Új pachycrocuta állkapocs Kínából.


https://www.mdpi.com/1424-2818/14/4/267/htm - The Hesperornithiformes: A Review of the Diversity, Distribution, and Ecology of the Earliest Diving Birds

Hesperornithiformes-ek áttekintése. Madárnak nevezik őket, sőt publikációban lévő családfán még az Archaeopteryx is madár….


https://elifesciences.org/articles/76086 - Digital restoration of the pectoral girdles of two Early Cretaceous birds, and implications for early flight evolution

Két kora kértai madár mellövéről, igen ismét madárnak nevezve ami nem az.


https://www.nature.com/articles/s41598-022-09481-6 - Early Triassic ichthyopterygian fossils from the Russian Far East

Primorszk vidéken talált kora triászi Ichthyopterygia-król.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0016699522000183 - New material of marattialean fern (Danaeopsis fecunda) from the Late Triassic in China with considerations on the tempo-spatial distribution pattern of Danaeopsis

Késő triászi páfrány, a Danaeopsis fecunda új anyagáról.


https://www.mdpi.com/2076-3263/12/4/158/htm - Evaluating the Existence of Vertebrate Deadfall Communities from the Early Jurassic Posidonienschiefer Formation

Kora jurai Posidonienschiefer formáció gerinces dögevőiről.


https://www.journals.uchicago.edu/doi/epdf/10.1086/720154 - Colonial legacies influence biodiversity lessons: how past trade routes and power dynamics shape present-day scientific research and professional opportunities for Caribbean scientists

Korbeli gyarmati struktúra rá hatása a mai (karibi) tudósokra.


https://www.mdpi.com/2076-3263/12/4/161/htm - Cretaceous Dinosaurs across Alaska Show the Role of Paleoclimate in Structuring Ancient Large-Herbivore Populations

Prince Creek formáció éghajlatának és növényevőinek kapcsolatáról. Évi középhőmérséklet 5-7 fok volt, viszonyításképpen Csonkahazánknak 8-11.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031018222001432 - Astronomically forced cycles in Middle Permian fluvial sediments from Karoo Basin (South Africa)

Közép permi Karoo-medence folyóvíz és üledék változásról.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031018222001419 - Cambial evidence of the “Millennium Eruption” of Changbaishan volcano (c. 946 CE) and century-scale climatic change in the Middle Ages

Changbaishan vulkán középkori kitöréséről, hatásáról.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2022.2056840 - Tetraconodont dental remains (Suidae, Tetraconodontinae) from the Middle Miocene site of Ca l’Almirall (Vallès-Penedès Basin, NE Iberian Peninsula)

Közép miocéni Tetraconodontinae fogakról.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02724634.2021.2023556 - Youngest Interatheriinae (Mammalia, Notoungulata) from lower Pliocene Tunuyán Formation (Mendoza, Argentina)

Argentínai Tunuyán formációból új interatheriinae leletek.


https://riviste.unimi.it/index.php/RIPS/article/view/16954 - MARINE FISHES (CHONDRICHTHYES, HOLOCEPHALI, ACTINOPTERYGII) FROM THE UPPER CRETACEOUS (CAMPANIAN) RYBUSHKA FORMATION NEAR BELOE OZERO, SARATOV OBLAST, RUSSIA

Felső krétai orosz Rybushka formáció tengeri hal faunájáról, Észak-Amerikáéval van átfedés.


https://riviste.unimi.it/index.php/RIPS/article/view/15964 - MARINE LIFE IN THE MEDITERRANEAN DURING THE MESSINIAN SALINITY CRISIS: A PALEOICHTHYOLOGICAL PERSPECTIVE

Messiniai só krízisről, akkori halfaunáról, taxonok összetételében van anomália.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1349007922000548 - Evolution and development of the mammalian multicuspid teeth

Emlősök örlőfogainak evolúciójáról.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1464343X22000851 - New information on gorgonopsian pedal morphology based on articulated material from Zambia.

Új gorgonopsia lelet Zambiából.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0921818122000790 - Molecular fossils and calcareous nannofossils reveal recurrent phytoplanktonic events in the early Toarcian

Kora júrai éghajlati változásról, ciklikusan változó mikrofossziliák révén.


https://www.researchgate.net/publication/357905101_Assessing_Milankovitch_forcing_in_disconformity-prone_cyclic_shallow-water_carbonates_Upper_Jurassic_Kimmeridgian_Adriatic_Platform_Croatia?

Felső jurai Adriai-platform mészkő vizsgálata.


https://sciencepress.mnhn.fr/en/periodiques/comptes-rendus-palevol/21/13 - New data on Barbatodon oardaensis Codrea, Solomon, Venczel & Smith, 2014, the smallest Late Cretaceous multituberculate mammal from Europe

Felső krétai, erdélyi kis emlős a Barbatodon oardaensis új leleteiről.


https://peerj.com/articles/13176/ - A new juvenile Yamaceratops (Dinosauria, Ceratopsia) from the Javkhlant Formation (Upper Cretaceous) of Mongolia

Felső krétai, mongóliai Yamaceratops új lelete egy három éves nemileg még éretlen egyedtől származik. 

 


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02724634.2021.2045491 - Postcrania and paleobiology of Patriofelis ulta (Mammalia, Oxyaenodonta) of the Bridgerian (lower-middle Eocene) of North America

Patriofelis ulta a kihalt Oxyaenodonta-k egyike. Újra vizsgálat alá vették, rövid lábai miatt eddigi elmélet, hogy vizi életmódja a lett volna elvetésre került, lesben álló ragadozó esélyesebb.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02724634.2021.2047990 - When did hyenas start transporting carrion? Tracing back the origins of scavenging durophagous hyenas

Hiénák dögevő életmódjának kezdetéről… nem baj, hogy többet vadásznak, mint az oroszlánok, dögevők…


https://peerj.com/articles/13210/ - Early Pleistocene large mammals from Maka’amitalu, Hadar, lower Awash Valley, Ethiopia

Etiópiai, kora pliocéni Maka’amitalu-ban élt nagy emlősökről.


https://link.springer.com/article/10.1007/s12542-022-00617-7 - A monospecific assemblage of cockroaches (Dictyoptera: Subioblattidae) from the Triassic of Kyrgyzstan

Triászi, kirgiz csótányokról.


https://peerj.com/articles/13175/ - Life history and ossification patterns in Miguashaia bureaui reveal the early evolution of osteogenesis in coelacanths

Miguashaia bureaui csontosodásának vizsgálata, ciklikus, felnőtt korban lassú. Mai bojtosúszójúak hasonló tulajdonságával homológ lehet.


https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2053716622000238 - Phylogenetic definitions for 25 higher-level clade names of birds

Madarak magas rendű kládjáinak rendbetételéről.

 


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031018222001511 - Subfossil Coleoptera from Eifel maar sediments as indicators of the environmental evolution in Central Europe over the last 60,000 years

Eifel maar üledékéből származó 60 000 éves bogarakról.


https://www.cambridge.org/core/journals/journal-of-paleontology/article/new-records-of-injured-cambrian-and-ordovician-trilobites/04348207C71AFCA2C4A2362949BB47A9

Trilobita-k sérüléseiről.


https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rsbl.2022.0047 - Body-axis organization in tetrapods: a model-system to disentangle the developmental origins of convergent evolution in deep time

Konvergens evolúcióról, működtető tényezőkről.


https://www.aucklandmuseum.com/getmedia/d8621a44-33fa-456f-976d-638fe7dbe3aa/Peter-Scientific-Report-FINAL.pdf

Péter nevű Tyrannosaurus-ról.


https://peerj.com/articles/13173/ - The soft tissue and skeletal anatomy of two Late Jurassic ichthyosaur specimens from the Solnhofen archipelago

Solnhofen Lagerstätte ichthyosauria leleteiről.

 


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2022.2043297 - Updated Neogene mammalian biochronology and biogeography of Morocco

Marokkói, felső neogéni emlős lelőhelyekről.


https://bioone.org/journals/paleontological-research/volume-26/issue-2/PR200024/A-Second-Specimen-of-the-Crossognathiform-Fish-Apsopelix-miyazakii-from/10.2517/PR200024.short

Apsopelix miyazakii crossognathiformes hal második egyedéről.


https://bioone.org/journals/paleontological-research/volume-26/issue-2/PR200023/Pterophyllum-pachyrachis-Bennettitales-from-the-Upper-Jurassic-to-Lower-Cretaceous/10.2517/PR200023.short

Ptilophyllum pachyrachis bennettitales növény Pterophyllum-ba átsorolásáról.


https://www.researchgate.net/publication/359742606_Schizosphaerella_size_and_abundance_variations_across_the_Toarcian_Oceanic_Anoxic_Event_in_the_Sogno_Core_Lombardy_Basin_Southern_Alps

Közép jurai óceáni változás hatása schizosphaerella mikrotaxonra.


https://peerj.com/articles/13244/ - Historical significance and taxonomic status of Ischyrodon meriani (Pliosauridae) from the Middle Jurassic of Switzerland

Ischyrodon meriani nevű Pliosaurdae-ról, továbbra is kérdéses a faj érvényessége. Vagy Liopleurodon ferox vagy ehhez közel álló faj.


https://sciencepress.mnhn.fr/en/periodiques/geodiversitas/44/14 - First occurrences of Palaeogale von Meyer, 1846 in the Pacific Northwest, United States

Palaeogale macskaalkatú legkorábbi leletéről.


https://peerj.com/articles/13025/ - The first fossil immature of Elmidae: an unusual riffle beetle larva preserved in Baltic amber

Kormosbogárféle lárva balti borostyánból. Számos mai faj lárvájához hasonlít, kopoltyúi is megvannak.

 


https://academic.oup.com/biolinnean/advance-article-abstract/doi/10.1093/biolinnean/blac019/6565172 - Where was WAIR in avian flight evolution?

Madarak repülésének kialakulásáról, futásból felszállás tesztelése csukár révén.


http://en.igg-journals.cn/article/doi/10.11928/j.issn.1001-7410.2022.02.21 - New Allocricetus remains from the Early Pleistocene East Fissure-fillings at Laili Hill, Fanchang, Anhui, Eastern China

Új allocricetus rágcsáló maradványokról.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667122000866 - Global carbon isotopic events in a Campanian–Maastrichtian deltaic succession (Tremp-Graus Basin, Spain) and multiproxy stratigraphy for high sedimentation rate environments

Campaniai - maastrichti globális szén esemény nyoma Spanyolországból.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667122000933 - Fossil woods with evidence of wood-decay by fungi from the Upper Cretaceous (Bajo Barreal Formation) of central Argentinean Patagonia

Argentínából felső krétai fák, gombák általi korrodációs nyomok.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031018222001559 - A new perspective on Late Eocene and Oligocene vegetation and paleoclimates of South-eastern Australia

Délkelet-Ausztrália késő eocén és oligocén növényzetéről és klímájáról.


https://www.nature.com/articles/s41598-022-09568-0 - Mitogenome of the extinct Desert ‘rat-kangaroo’ times the adaptation to aridity in macropodoids

Macropodoidea-k körében végzett DNS vizsgálatról, majd 90 éve kihalt sivatagi patkány kengururól. 

 


https://www.app.pan.pl/article/item/app009192021.html - Body mass estimation in Triassic cynodonts from Argentina based on limb variables

Argentínai, triász idei Cynodontia-k tömeg becslése.


https://peerj.com/articles/13174/ - Ecomorphospace occupation of large herbivorous dinosaurs from Late Jurassic through to Late Cretaceous time in North America

Észak-Amerika juraiból krétai/kréta végi növényevő faunába váltásáról, Sauropoda-k hanyatlásáról, Stegosauria-k kihalásáról, növényevők közti rivalizációról.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0034666722000628 - Fossil evidence of lichen grazing from Paleogene amber

Borostyánban megőrződött zuzmó, illetve csiga táplálkozási nyom.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195667122000945 - First pterosaur bone from the Lower Cretaceous of Siberia, Russia

Első alsó krétai, szibériai Pterosauria, Lonchognathosaurus lehet.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S003101822200164X - Cretaceous (Maastrichtian) chelonian burrows preserved in floodplain deposits in the Bauru Basin of Brazil: Evidence for the fossorial origin of turtle shells

Kréta végi Brazíliából teknős üregek.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/pala.12593 - Ontogeny and evolution of the elasmosaurid neck highlight greater diversity of Antarctic plesiosaurians

Antarktiszi Elasmosauridae-k nyakáról, nyaki csigolyáiról.


https://peerj.com/articles/13230/ - New insights into the cranial osteology of the Early Cretaceous paracryptodiran turtle Lakotemys australodakotensis

Lakotemys australodakotensis-ről.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/pala.12594 - A coherent biogeographical framework for Old World Neogene and Pleistocene mammals

Óvilági neogén és pleisztocéni emlős faunákról.



https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/01916122.2022.2064555 - A reconstruction of the early Paleocene palaeovegetation of Turtle Mountain, southwestern Manitoba, Canada

Kanadai Teknős-hegység paleocéni növényzetéről.


https://www.nature.com/articles/s43017-022-00283-y - The Chicxulub impact and its environmental consequences

Kréta végi meteor becsapódásról, hatásáról, nem tudni hogy a “tél” hónapokig vagy évtizedekig tartott-e. “The extinction of the dinosaurs and around three-quarters of all living species…” - Aha, szóval nem léteznek madarak, értem.


https://royalsocietypublishing.org/doi/full/10.1098/rsbl.2022.0094 - Dietary isotopes of Madagascar's extinct megafauna reveal holocene browsing and grazing guilds

Madagaszkári megafauna tagok izotópos vizsgálata.


https://pubs.geoscienceworld.org/gsa/geology/article/doi/10.1130/G49714.1/612995/Five-million-years-of-high-atmospheric-CO2-in-the

Perm végi kihalás utáni magas széndioxid szintről.


https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rspb.2021.2633 - The megaherbivore gap after the non-avian dinosaur extinctions modified trait evolution and diversification of tropical palms

Nagy növényevők kréta végi kihalása után több millió évig (úgy 25) nem voltak “mega”növényevők, mely a növényvilágra alaposan rányomta a bélyegét.


https://www.researchgate.net/publication/359691386_Additional_specimens_of_the_Late_Ctetaceous_heteromorph_ammonoid_Eubostrychoceras_otsukai_Yabe_from_the_Mikasa_area_Hokkaido_northern_Japan - Additional specimens of the Late Ctetaceous heteromorph ammonoid Eubostrychoceras otsukai (Yabe) from the Mikasa area, Hokkaido, northern Japan

Eubostrychoceras otsukai ammonitesz három új példányáról.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02724634.2021.2041651 - Two exceptionally preserved juvenile specimens of Gorgosaurus libratus (Tyrannosauridae, Albertosaurinae) provide new insight into the timing of ontogenetic changes in tyrannosaurids

Gorgosaurus libratus két új fiatal egyedéről.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2022.2060098 - A synthesis of Eocene equoids (Perissodactyla, Mammalia) from the Iberian Peninsula: new signs of endemism

Ibériai-félsziget eocéni páratlanujjú patásairól.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S003101822200150X - Conifer-mixed tropical rainforest in the Indian Paleogene: New evidences from terpenoid signatures

Paleogéni Indiából trópusi esőerdőről, tűlevelű tagjairól.


https://www.nature.com/articles/s42003-022-03199-x - A Mississippian (early Carboniferous) tetrapod showing early diversification of the hindlimbs

Kora karboni tetrapoda hátsó lábról.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02724634.2021.2047991 - A juvenile Diamantinasaurus matildae (Dinosauria: Titanosauria) from the Upper Cretaceous Winton Formation of Queensland, Australia, with implications for sauropod ontogeny

Új fiatal Diamantinasaurus matildae-ról.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/14772019.2022.2039311 - Ontogenetic changes in the postcranial skeleton of Mussaurus patagonicus (Dinosauria, Sauropodomorpha) and their impact on the phylogenetic relationships of early sauropodomorphs

Mussaurus csontozatáról.


https://sciencepress.mnhn.fr/en/periodiques/geodiversitas/44/15 - The Vallesian large Palaeotragus Gaudry, 1861 (Mammalia: Giraffidae) from Northern Greece

Palaeotragus zsiráfféle új görögországi leletei alapján a genusz áttekintése.


https://bmcbiol.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12915-022-01284-5 - Early cephalopod evolution clarified through Bayesian phylogenetic inference

Fejlábúak családfájáról Bayersian filogenetikus módszerrel.


https://www.annualreviews.org/doi/abs/10.1146/annurev-earth-012721-051416 - Toward Understanding Deccan Volcanism

Kréta végi dekkáni vulkanizmusról, kitörések gyakoriságáról, időtartamáról és láva mennyiségről.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1871174X22000336 - New middle jurassic record of fern genus Eboracia (Dicksoniaceae, filicales) and its spatio-temporal distribution in china

Eboracia páfrány elterjedségéről.


https://link.springer.com/article/10.1007/s12542-022-00616-8 - Historically transposed flipper pairs in a mounted plesiosaurian skeleton

Plesiosauria uszonyokról.


https://eaapublishing.org/journals/index.php/biosis/article/view/165 - A Preliminary Review of Dinosaur Track Assemblages from the Tuchengzi Formation in North China

Észak-kínai Tuchengzi formáció dinoszaurusz lábnyomairól.


https://www.mdpi.com/1424-2818/14/4/298/htm - New Comparative Data on the Long Bone Microstructure of Large Extant and Extinct Flightless Birds

Futómadarak lábszárcsontjáról.


https://www.nature.com/articles/s41598-022-10223-x - Preservation of early Tonian macroalgal fossils from the Dolores Creek Formation, Yukon

Yukon állambeli Dolores Creek formációból közel 950 millió éves makro algák.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2022.2051502 - The Rhinocerotidae fossil record in the Iberian Peninsula

Ibériai-félsziget orrszarvúiról, több mint 200 leírt fajból 27 élt itt.



Emberi evolúció

https://www.nature.com/articles/s41598-022-08405-8 - Variation in cross-sectional indicator of femoral robusticity in Homo sapiens and Neandertals

Combcsont változása neandervölgyi és mai embernél.


https://www.mdpi.com/2571-550X/5/1/18/htm - Late Quaternary Proboscidean Sites in Africa and Eurasia with Possible or Probable Evidence for Hominin Involvement

Ormányos leletegyüttesek létrejöttéről, kimondottan Hominini-ek által.


https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/forensic.2022.29011.gen - New Source of Ancient Human DNA Uncovers South American History

Dél-Amerikai, emberi DNS vizsgálat.


https://www.cambridge.org/core/journals/evolutionary-human-sciences/article/bipedal-locomotion-in-zoo-apes-revisiting-the-hylobatian-model-for-bipedal-origins/C1DC53BDC1F75F0627B9504A26388E72

Két lábon járás kifejlődésére következtetés, állatkerti emberszabásúak megfigyelése alapján.


https://link.springer.com/article/10.1007/s12520-022-01523-4 - Processing the Testudo carapace in Prehistoric Romania (8th and 5th millennia BC)

Két romániai lelőhelyről teknős maradványok, emberi használat nyomairól.


https://www.nature.com/articles/s41477-022-01109-x - The first use of olives in Africa around 100,000 years ago

Olajbogyó/fa legkorábbi hasznosításáról 100 000 évvel ezelőtről, Marokkóból.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0047248422000148 - Did vegetation change drive the extinction of Paranthropus boisei?

Paranthropus kihalásának és növényzet változásának kapcsolatáról.


https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0277379122000634 - Paleoenvironment and human hunting activity during MIS 2 in southern Jordan: Isotope records of prey remains and paleosols

Gazella fogak izotópos vizsgálata Jordániából, környezeti változásokra következtetés, emberi vadászat változásáról.


https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0305440322000322 - Visualizing childhood in Upper Palaeolithic societies: Experimental and archaeological approach to artists’ age estimation through cave art hand stencils

Paleolitikus művészetről, barlang festményeket alkotók életkoráról, nem csak felnőttek, gyerekek is készítettek ilyen alkotásokat.


https://sajs.co.za/article/view/12544 - Mandibular ramus morphology and species identification in Australopithecus sediba

Australopithecus sediba alsó állkapocsban lévő eltérésekről.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/joa.13660 - A new early hominin calcaneus from Kromdraai (South Africa)

KW 6302 sarokcsontjáról és a lelet rendszerezéséről.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0047248422000409 - An ancient cranium from Dmanisi: Evidence for interpersonal violence, disease, and possible predation by carnivores on Early Pleistocene Homo

Kora pleisztocéni homo koponya sérüléseiről, lehetségesen fajtárs okozta sérülésről.


https://anatomypubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ar.24913 - Nasopharyngeal morphology contributes to understanding the “muddle in the middle” of the Pleistocene hominin fossil record

Nasopharyngeal vizsgálata a homo genusz tagjainál, mai és neandervölgyi embernél faji szintű az eltérés.


https://www.nature.com/articles/s41598-022-09914-2 - Stone toolmaking difficulty and the evolution of hominin technological skills

Elődeink kőeszköz készítéséről.

 


https://assets.researchsquare.com/files/rs-1467159/v1/9e4ee0ee-769c-417d-92ca-9068ea25a7cd.pdf - Pattern and rate in the Plio-Pleistocene evolution of modern human brain size

Emberi agy evolúciójáról.


https://www.nature.com/articles/s41586-022-04600-9 - Climate effects on archaic human habitats and species successions

Éghajlatváltozás hatása felmenőinkre.



Nyomfosszíliák

https://link.springer.com/article/10.1007/s12542-022-00604-y - Eocene tube-dwelling annelids (Polychaeta: Sedentaria) from the Black Hills, western Washington State: the first record of Neodexiospira from North America

Washington állambeli Olympiától délnyugatra fekvő Black Hills eocéni rétegből új csőlakó gyűrűsféreg nyomai.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2022.2056838 - A Late Triassic theropod track assemblages from the basal Wingate Sandstone, western Colorado: implications for regional correlation and the megatracksite concept

Késő triászi Nyugat-Coloradoban talát Theropoda nyomokról.


https://eaapublishing.org/journals/index.php/biosis/article/view/168 - Dinosaur Track from the Jurassic Xiahuayuan Formation of Northern China

Közép júrai Xiahuayuan formációból dinoszaurusz nyomok.


https://eaapublishing.org/journals/index.php/biosis/article/view/169 - Dinosaur Tracks from the Lower Jurassic Lufeng Formation of Northern Central Yunnan, China

Korai jurai Lufeng formációból theropoda nyomok.


https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0264406 - A theropod trackway providing evidence of a pathological foot from the exceptional locality of Las Hoyas (upper Barremian, Serranía de Cuenca, Spain)

Deformált bal lábú Theropoda nyomairól.


https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08912963.2022.2057226 - The scarcity of fossils in the African rainforest. Archaeo-paleontological surveys and actualistic taphonomy in Equatorial Guinea

Egyenlítői-Guineaban végzett kutatás, hogy a trópusi esőerdőben mennyire maradnak meg a leletek, illetve merre érdemes őket keresni.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0895981122001018 - Understanding Triassic tetrapod community evolution across Pangaea: Contributions from the South American record

Triászkori nyomfosszíliák Dél-Amerikából.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése