2020. január 17., péntek

Aszteroida irtotta ki a dínókat… már megint itt tartunk

Mark Garlick képe
Pár évvel ezelőtt nem csak terveztem, de neki is kezdtem egy cikknek a K/T kihalásról, tehát amikor Dinosaurus-ok elbuktak vagy másképpen a nem madár Dinosaurus-ok kihaltak. Cikkből azért nem lett semmi mert olyan képlékenyen homályos vagy épp homályosan képlékeny az egész, hogy csak na. Nem ezt az elmaradást szeretném bepótolni, mert ez a téma bizony a szakembereknek is komoly fejtörést okoz. Frissen magyar médiában is megjelent egy hír. Ezt szeretném kicsit kitoldani, hogy főleg a tömeges kihalásoknál nem szabad biztosra venni semmit.






Kivételesen más magyar oldaltól linkelnék, lényeg benne van. Napokban angol nyelven pedig itt. 
Nem eszik ilyen forrón a kását. Mióta eszemet tudom a két kezem nem elég ahhoz, hogy hányszor volt szenzáció, hogy meg van oldva mért haltak ki. Igazság az, hogy valószínűleg sosem lesz megoldva.
Szóval a soha el nem készült cikkhez alaposan körüljártam a témát annó, egészen olyan elképzelésekig, hogy a (nem madár) dínók kihalását székrekedés is okozhatta. Szóval megváltozott a növényzet, ehhez a nem tudtak alkalmazkodni a növényevők és azok székrekedés következtében meghaltak majd a ragadozók is követték őket. Eléggé mélyre lementem az elméletek kútjába.
Fő probléma, hogy vannak kacsa és nem túl hiteles hírek időnként, hogy K/T utánnról találtak nem madár dínó maradványokat. Ilyen volt pl. egy 30-50 millió éves Titanosauria lábcsont maradvány Dél-Amerikából. Megjelölt forrás ellenben csak a lelőhely geológiai helyszínrajza volt, szó sem volt ősmaradványokról. Ezt pl. le is vették azóta a paleocéni nem madár Dinosaurus-okkal foglalkozó Wikipedia oldalról. Előfordulnak átmosódások, tehát régebbi rétegből kerül frissebbe a maradvány.
Ellenben Hell Creek Formáció esetén szó van nem madár Dinosaurus fogakról melyek már paleocéni növény pollenekkel őrzödtek meg. Ezek az állatok úgy K/T után pár tíz vagy százezer évvel élhettek. Viszont Ojo Alamo esetén már fél-egy millió évvel K/T után élt Hadrosauridae combcsont került elő. Matematika tudásom megkopott, de sikerült kikalkulálnom Scott Hartman 2018-as Edmontosaurus csontváz képét alapul véve, hogy mekkora lehetett az állat. Szóval az ojo alamo-i Hadrosauridae 9-10 méteres is lehetett.
Hartman E. regalis csontváza és az ojo alamo-i combcsont.

Chatham-szigetekről kerültek elő K/T utáni nem madár Theropoda maradványok. Ekkortájt még egy földarabot alkotott ez a „szigetcsoport” Új-Zélanddal. Bár e esetben nekem azaz utolsó emlékem/infó morzsám, hogy téves. Ahogy a kínai leletek is átmosódások voltak.
Ugyebár ha elkezdünk kalkulálni, hogy ez, az, amaz történt akkor mi halt volna ki ami ma él, de mivel nem halt ki ezért nem madár dínóknak és más kihalt állatcsoportoknak sem kellett volna… főleg hogy kis termetű nem madár Dinosaurus-oknak főleg fenn kellett volna maradniuk, ha x-y más szárazföldi gerinces nem halt ki. De ezen felesleges gondolkodni, ha 9-10 méteres Hadrosauridae-k is még több százezer évvel éltek a K/T után úgy fest.
Akkor mért nem foglalkoznak ezzel a szakemberek? A kevés írtózatosan hiányos (egy combcsont, pár csont és fog...) lelet ki van vesézve. Újakra és teljesebbekre lenne szükség. Illetve ez a pár lelet szélsőértéknek minősül, ami elhanyagolható. Sajnos.
Emlősöknek lett volna alkalmuk felülkerekedni a nem madár Dinosaurus-okon pl. jura eleji kihalási hullámnál, ahogy később a madarakkal szemben meg is tették. Ám ez nem történt meg. Ha ekkora Dinosaurus-ok megmaradtak, akkor rengeteg kis termetű csoportnak is meg kellett volna. Mégis mi történt? Van egy olyan kihalási hullám miről nem tudunk? Meteor nem volt elég drasztikus? Tulajdonképpen ha nem uralkodó pozícióban, de emlősökkel megosztott „trónon” kellene lenniük a Dinosaurus-oknak. Ez nincs így. Így én legyintek a média ilyen hatásvadász cikkeire. Elismerem a szakemberek munkáját, de ami eljut a szimpla érdeklődőkhöz a médián keresztül az már másik történet.
Szóval nem könnyű témakör és számomra unalmas, hogy pár évente jön a szenzáció, hogy ezért haltak ki. Eleve itt vannak a madarak és eleve úgy tűnik nem csak a madarak élték túl. Tehát egy lehetségesen akár egy millió éves folyamatról van szó, nem pedig pár óra/nap alatt lejátszódó dologról, mint azt ahogy bizonyos helyeken (pl. dokumentum filmek esete) tálalják.

Végezetül imvól egy kép, hipotetikus K/T-t túlélt Dromaeosauridae evolúcióról. Nos, ha az a pár lelet tényleg K/T utáni, akkor mért nem így történt?

Dylan Bajda alkotása


Forrás:

1 megjegyzés:

  1. Egyetértek. A meteorbecsapódás következményei lehettek halálosak
    De ez se teljesen biztos..

    VálaszTörlés