2018. november 21., szerda

"Évmilliók urai - Élethű dínók amerikából" kritika - avagy ténylegesen olyan élethűek?

Üdvözöllek benneteket kedves olvasóink! Lehet sokan hallottatok már a Szegedre érkezett élethű dinoszaurusz kiállításról, én mikor elsőnek hallottam róla, azonnal eldöntöttem, ide el kell mennem, viszont nem mint egyszerű nézelődő, hanem mint "paleokritikus", ahogy azt Primevalboy szerkesztő kollégám is tette anno. Tényleg ilyen pontosak ezek a dinoszauruszok, mint amelynek szétkürtölték őket? Vagy megint csak egy tök átlagos, tudományos szempontból pontatlan kiállítás?
Kezdjünk is bele, elsőnek elemezzük az internetes leírást.

Szóval.

A leírás szerint élethű, életnagyságú dinoszauruszokat lehet megtekinteni, illetve kreatív játékokkal várják az érdeklődőket.

Nézzük csak tudományos szempontból mennyire állják meg a helyüket a múzeumban látottak, hallottak!


Első ránézésre
A múzeum elé érve meglátjuk a dinoszauruszokat, öh , izé... a galambokon kívül nem volt ott más dinoszaurusz, csak szobrok, szobrok valami furcsa dinoszauruszokra emlékeztető lényekről, melyekre sokan felnéztek, azt gondolva, ezek tényleg tudományhoz hű, "igazi" dinoszauruszok. Egy laikusnak ez tényleg így tűnhet sajnos, viszont aki jobban beleásta magát már az őslények csodás világába, annak sok mindenen megakad a szeme.... és nem, itt nem csak a tollak hiányáról van szó, pusztán azért mert megadták a minimális tollazatot legalább két dinoszaurusznak! Bizony, tollak!
És sokan most csodálkoztak rá, hogy "hű, milyen szőrös", "ilyen volt a Velociraptor? hú nem is tudtam!" ezen is meglátszódik, hogy milyen kevesen vannak tisztában ezekkel a tényekkel, melyeket sajnálatos módon az információs táblák nem kezelnek tényként... De erről majd később.
Most vessük bele magunkat abba, ami az egésznek a lényege!


AZ ŐSLÉNYEK



Triceratops

Az egyik első dinoszaurusz, amit megláthatsz és csodálkozhatsz szörnyülködhetsz, ki van rakva a múzeum elé és körbe van kerítve, valamint névtáblája ki van helyezve, miszerint ez a jószág egy a Triceratops genusba tartozó faj akarna lenni.
Konkrétan úgy néz ki, mint ha fejbekólintották volna valamivel szerencsétlent, vagy hogy Titanlizard kolléga szavaival éljek "úgy néz ki, mintha áthajtottak volna a fején crossmotorral". Végtagjai teljesen pontatlanok, kitört csuklók, elefántszerű lábak....
Illetve az állat csőrformája és orrnyílása sincs rendben, mivel annak lejjebb kellene lennie. Megemlítendő még a farok nagy hibája, hogy az  M.Caudofemoralis longus izomzat teljes mértékben hiányzik, illetve talán kicsit túl hosszú. Kültakarója is hibásan van ábrázolva, a Lane nevezetű példány bőrfosszíliáinak alapján a Triceratopsok hátán nagy, 5 cm körüli normális pikkelyek, valamint nagy, 10 centi körüli, középen kicsúcsosodó pikkelyek voltak találhatók. Itt nem ez látható, az állat oldalán elszórtan kis dudorok vannak, melyek nem tükrözik az igazi állat kicsúcsosodó pikkelyeit. Szarvait, illetve teljes gallérját, valamint fejének felső részét keratinrétegnek kellene bevonnia az újabb elemzések alapján. Színe is inkább "játékdínó" mintsem egy élő-létező vadállat.


Tudományosan pontos Triceratopsok. Készítette: Mark Witton




Giraffatitan


Eme képen egy igazi dinoszauruszt is láthattok,
középen pedig egy mutáns Giraffatitan figyelhető meg.
Ez a második, amit megláthatunk a múzeum előtt (vagy az első attól függően melyik irányból közelítjük meg). Fejére a bőr nagyon rá van zsugorfóliázva, miközben a Sauropodáknak kifejezetten húsos feje lehetett. Az állatokról látszólag hiányzik a scapula (lapockacsont) miközben bordáik kilátszódnak a zsugorfólia effekt miatt. Az állat orrnyílásait a feje tetejére rakták (wtf?) bár tény, hogy van más olyan ábrázolás, ahol ilyen módon ábrázoltak Sauropodát, de ez teljességgel pontatlan! Az állat feje lehetséges, hogy egész máshogy nézett ki, mint a megszokott ábrázolásokon hiszen az jóval húsosabb volt, orrnyílásai lejjebb voltak az orra vége felé és nem a fej tetején... Érdemes megemlíteni itt azt is, hogy hiányzik a hallószerv, illetve az állat nyelve is hibás, a dinoszauruszok valószínűleg nem ilyen nyelvvel rendelkeztek és nem voltak képesek így kiölteni, legalábbis a nagy részükre ez igaz lehetett. Az állat fején lévő "dudor" pedig túl nagy és előreálló, illetve az állkapocsizmok is hibásan vannak ábrázolva, amennyiben azok egyáltalán izmok akarnak lenni és nem csak egy vékony bőr.








Ha pontos lenne az állat feje orrnyílásának így kellene elhelyezkedni. Készítette: Benke Bálint


Tudományosan pontos Brachiosaurus és Giraffatitan csontváz. Készítette: Scott Hartman




Beazonosíthatatlan Sauropoda

Ez az furcsa állat szintén a múzeum elé van kirakva, feje leginkább Theropodáéra (JP rex) emlékeztet, mintsem egy sauropodáéra. Élethű dinoszauruszokat ígértek, és ez van itt, rögtön a múzeum előtt, hogy fogadja az ide érkező látogatókat. Sajnos mivel beazonosítani sem igazán lehet, így nem sok mindent tudok róla mondani, lévén hogy a genus kiléte is kétséges. Viszont néhány dolgot ezen is észre lehet venni melyek a tipikus hibák a kiállított állatoknál: zsugorfólia és az állatnak nincsenek ajkai, óriási fogai egyszerűen kilógnak az állat szájából, alapvetően ha nem nézzük azt, hogy hogy néz ki a feje, akkor csak annyi a gond, mint a többivel.


Tyrannodocus ingeniensis, szerintem ez lehet!




Bellusaurus


A múzeumba belépve rögtön ez a teremtmény fogad, mely egy Bellusaurus akarna lenni. Szerencsétlen példányunknak úgy látszik kihullott az összes foga, illetve kórosan sovány, mint szinte az összes itt látható lény, feje nagy mértékben zsugorfóliázott.
Színezete valamivel jobb, mint a Triceratopsnak, de alapjaiban véve nem vitték nála sem túlzásba az élethűséget, sőt. Viszont szerencsére a leírása rendben van.

Leírás rendben van


Saurolophus


A mellső lábai hibásak, ugyanis a Hadrosauriák mellső lábai pataszerűvé módosultak, míg itt láthatóan különálló ujjai vannak az állatnak, a farok izomzata hiányzik, a fej is zsugorfóliás, illetve a taraj is hibás (ami nem csonttüske, mint ahogy lentebb írják...) Méretre talán Saurolophus osbornihoz áll közelebb. Az állat csőre is pontatlan, a "kacsacsőrű" dinoszauruszok csőre nem kacsacsőr-szerű volt, mint az - pontatlanul - elterjedt, hanem előre lefelé hajlott. Valószínűleg hosszú távon nem is voltak képesek két lábon járni, emiatt a beállás is hibásnak tekinthető - bár pontosabb, mint a Plateosaurus beállítása - .
Tudományosan pontos Saurolophus. Készítette: Jack Wood



Megint... "Erdős területek, vízpartok..." Könyörgöm, mi a fenéért kell mindennek vízpartokon élnie itt? Vagy ha lemegy inni egy állat a vízhez, akkor már vízpart lesz az élőhelye?  

"Mint Amerikában talált kacsacsőrű rokonai..." Ja, hogy nem is élt Amerikában? Akkor ott fent mit is írtatok? Eh? Faágakat rágcsált? Persze, ha olyan időszak volt pl; szárazság, hogy mást nem vagy csak keveset talált volna, akkor nyilván megettek mindent, amit találtak, de alapvetően kizárt, hogy csak botokat ettek volna. "Eltérően néhány kacsacsőrűtől, a Saurolophus fején egy csonttüske húzódott"
Ó, hogy az a..., az tudományosan elfogadott, hogy a Saurolophus fején csontTARAJ van, mint a többi csonttarajos rokonánál nála is üreges volt a belseje, DE nem volt rajta még bőrzsák sem, mint ahogy írják.





Camarasaurus



Nagy szerencsémre a Camarasaurusból nem raktak ki modellt, csak egy csontváz rekonstrukciót, mely eléggé rendben van, így ehhez nem írok semmi különöset, talán a nyaka kicsit túl rövid, a farka picit hosszú.

Súly minimálisan lehetne kevesebb, de amúgy eléggé rendben van.




Protoceratops

Így nézett ki az élethű Protoceratopsnak
mondott model és fészke.

Elértünk a Protoceratopshoz...
Ezen a modellen nem azt kell keresni mi a hiba... Ez az egész egy nagy hiba. Teste túl tömzsi, lábai is nagyon furcsák, az állat nyakát mintha benyomták volna a testébe, farka túl rövid és a megnyúlt csigolyanyúlványok sincsenek rajta, illetve mi a fene az a lába között?!
Előtte a Protoceratops fészkét, tojásait  és fiókáját bemutató kis modell volt látható, ami úgyszintén alapjaiban hibás lehet, ezért vizsgáljuk meg közelebbről, hátha rejt valami apró hibát, annak ellenére, hogy élethű.

Ilyesminek kellene kinéznie... Ha élethű lenne. Készítette: Flishtar
A Protoceratops fészek.

Ó, ott a fióka, nézzük meg közelebbről, ez a modell valamivel jobbnak tűnik első ránézésre, bár ezek ugye nagyrészt csak tojások. A fészek mérete alapján ténylegesen Protoceratopshoz tartozik, bár az tény, hogy fészküket vélhetőleg befedték talajjal, de itt ennyi hibát elnézhetünk, hiszen ez arra van, hogy szemléltesse az ide érkező kíváncsi embereknek, hogy hogyan néztek ki ezek a csodálatos és lenyűgöző állatok, a dinoszauruszok! És ha le lenne takarva homokkal, akkor nem látszódna. (A többi modelt ténylegesen le kellene takarni, hogy ne látszódjanak de mindegy, folytassuk a cikket.)

Ez... ez egy Triceratops fióka... meh
Rebor Triceratops fióka model... Hmmm
MI VAN?!  Ezek át akarnak verni mindenkit vagy mi? A fióka, ami elvileg a Protoceratopshoz tartozik nem más, mint egy kis Triceratops. Három elmélettel álltam elő, hogy lehetséges ez (mert ugye a kiállításon az volt, hogy ez a Protoceratops fészke). Ráadásul a tojásból kikelő modell nem is saját munkájuk, hanem egy Rebor triceratops fióka kicsit átfestett tojással és testtel.

1. Elméletem: A Triceratops egy őskori kakukk volt, más ceratopsiák fészkébe tojta tojásait, de képes volt utazni az időben, hogy a Protoceratopsok fészkébe tojja tojásait, végül fiókái kikelés után visszateleportálódtak, ezt a csodás pillanatot mutatja be a múzeumi "Élethű dínó kiállítás" modellje.

2. Elmélet: A Triceratops kakukk módjára rakta tojásait, és a Protoceratops egy időben élt az összes dinoszaurusszal, majd az özönvíz mosta le őket a lapos földről.
        
3. Elmélet: Egyszerűen elcseszték. (Nem volt Protoceratops fiókájuk, így a kinti Triceratopsnak készült fészek lenne az, bár a fészek mérete alapján ez ténylegesen Protoceratops fészeknek készült.) De ez ugye nem valószínű, mert itt élethűen vannak kiállítva élethű dinoszauruszok.
Itt a Protoceratops csontváz, ez már pontosabb, de még ez sem az igazi. Farka túlságosan lefelé lóg, illetve csuklói kitörtek, farok végéről hiányoznak a megnyúlt csigolyanyúlványok és orra is túlságosan egyenes. Lentebb egy tudományosan pontos, élethű,  Protoceratops csontvázrekonstrukció a mai tudásunk alapján elkészítve. Van különbség.

Tudományosan pontos Protoceratops csontváz rekonstrukció. Készítette: Scott Hartman




A névtáblája alapján az élőhelye az erdőkben volt, ami szintén téves!
A Protoceratopsok a kutatások szerint élőhelyükön félsivatagos területeket részesítettek előnyben az erdős részekkel szemben.
A kutatásban jelölték az erdős-illetve sivatagosabb területeket.

És azoknak a régióknak az állatvilágát.


Ankylosauria

Volt egy ilyen Ankylosauria modell, melyre felülhettek a gyerekek,  sajnos nem lehet pontosan megállapítani milyen fajhoz tartozna ez az egyed, de annyi biztos, hogy Ankylosauriáról van szó. Van aki szerint Pinacosaurus, viszont ha az, akkor ott hibás, hogy egy tudományosan pontos Pinacosaurus tulajdonképpen egy sétáló asztalra emlékeztet. Lapos, érdekes alakú hátával, de... minek is tudományosan pontos állatokhoz hasonlítanám a kiállított modelleket, ha egyszerűen, ahogy eddig is tapasztalhattuk, semmi közük szinte a valódihoz? Jó kérdés, akkor inkább nézzük az elavult rekonstrukciókat, ebben az esetben lehet akár elrontott Ankylosaurus is, de szerintem inkább Dryoplosaurusról lehet szó, hiszen néhány rekonstrukciónál a hátán látható két nagyobb osteoderm, mint ahogy az itt is megfigyelhető.



Dilophosaurus



Ez inkább "hasonlít" egy mutáns Sinosaurusra, mint egy Dilophosaurusra, a színeit tekintve elég normálisnak mondható, sőt, talán a legnormálisabb az összes itt lévő modell közül.
Zsugorfóliázott, mint az összes modell itt, de ezt gondolom már nem kellett volna leírni, mert egyértelműen látszódik, legalább konzisztens a lénydizájn, az állkapocsizmok csak úgy fityegtek az állat állkapcsa mellett, ez feltételezhetően azért van, mert - lehetséges, hogy - tudta mozgatni a száját, hogy honnan gondolom ezt? Mert pislogott is, így gondolom a szája is tudott mozogni, csak épp meghibásodott vagy valami más okból épp nem mozgott.
Azért azok az állkapcsok sem semmik, egyáltalán nem illik össze a kettő, az alsó szinte nyílegyenes, a felső pedig össze-vissza hullámos, örömteli része a modellnek (a kevés, szinte semmi pozitívum között), hogy a csuklói végre nincsenek kitörve, meglehetősen normálisan tartja a mellső lábait, bár némi kívánnivalót azért hagy maga után ez is. A Tollakba most sem megyek bele, mert már az is elég lenne, ha normálisan lenne ábrázolva (bár akkor legalább pár szál toll kellene hihihi) egy múzeumban és nem gyerekjáték stílusú modellek lennének.










Tudományosan pontos dilophosaurus csontváz rekonstrukció. Készítette: Scott Hartman


Eközben külföldön... Ez jobb lenne ide...
Pontos Dilophosaurus. Készítette: RJ Palmer



Plateosaurus

A kiállításon látható Plateosaurus is pontatlanul volt ábrázolva, itt viszont már az alapvető testtartása is hibás. Mellső lábain, mint ahogy az látható, kitört a csuklója ennek is, illetve nem igazán volt képes a négy lábon való járásra, mivel a mellső lábak nem voltak ehhez elég hajlékonyak, járás helyett azokat kaparásra használhatta, például mikor fészkét ásta ki, illetve védekezésre is megfelelőek lehettek.
A zsugorfólia itt is jelen van, farka túlságosan vékony, illetve alapvetően az egész állat sokkal masszívabb lehetett, mint ahogy ezt be akarják mutatni. Faroktövén vastag izmok helyezkedtek el, de ez itt is hiányzik, mint ahogy a Triceratops esetén is elhagyták az izomzatot. Csontváz rekonstrukciója is hibás, felegyenesedett  kenguru szerű pózba van állítva, karjai nagyon aprók, szinte már Abeliosaurida hatást keltenek, bordái picik. Feje túl szögletes, színezete már elfogadhatóbb.
Tudományosan pontos Plateosaurus. Készítette: Mark Witton

Kengurucarnoplateus csontváza
Tudományosan pontos Plateosaurus csontváz. Készítette: Scott Hartman

Pozitívum, hogy nem "Lapos gyíknak" fordították, ami téves, helyes fordítása a "Széles úti gyík".



Tyrannosaurus


Elérkeztünk az egyik "fő attrakcióhoz", a múzeum kiállításában, ami nem más, mint a Tyrannosaurus. Első reakcióm mikor megláttam hogy néz ki, az volt, hogy a hátán lévő tüske-tövis-csontkinövés izéket észrevéve elgondolkoztam rajta mi a fene akarna ez lenni.
Fejére a bőr teljesen rá van zsugorfóliázva, nagyon durván, szóval egy rettentően alultáplált rossz kondíciójú esetleg beteg példánnyal állunk szemben. Mellső lábai tipikus "kitört csukló" formációt vettek fel, fogai szájából kilógnak, hogy még inkább "szörnyszerű rémisztő izé" legyen,  mintsem valódi állat. Hátsó lábain csonttüskék meredeztek, ami szintén elég érdekesen néz ki, mert hogy ilyenje egy Tyrannosaurusnak nem volt, az is biztos.  Inkább hasonlít valami Jurassic Park vagy esetleg Jurassic World hibridjeiből valamelyik  "vidámparkszörny" szökevényre, mint valódi Tyrannosaurusra. 


Az említett csonttüske

Na de, ha ez a dizájn ennyire nem dinoszauruszhoz méltó... akkor vajon fent áll a lehetősége, hogy valami filmből vagy játékból "lopták" mint a Rebor Triceratops fiókát? Nézzük csak, honnan lehet ismerős ez a Tyrannosaurus dizájn.. hmmmmm.....          
Ó, csak nem a Jurassic World The Game nevű játékból lopták? DE BIZONY HOGY ONNAN!
Az orrától a farka végéig megegyezik, sőt, még az a csonttüske is rajta van a lábán.

Viszont a Jurassic World és Park filmekben elmondják, hogy az állatok azért néznek ki úgy ahogy, mert különböző állatok DNS-ét használták fel, hogy kipótolják a dinoszauruszok DNS-ének hiányosságait! Szóval a Jurassic Park/World filmekben, könyvekben, játékokban mutáns hibrid az összes "dinoszaurusz" és őslény, vidámparkszörny, ezt el is mondták! Itt pedig, mint élethű dinoszaurusz próbálják eladni a látogatoknak. Kedves tőlük, mondhatom. Ja és még valami, az állatnak nincs hallószerve, szegény süket. Egy ritkás tollazatért már nem is könyörögnék, csak lenne normális az alapvető testalkata meg kinézete a modelleknek.

Jurassic World The Game - 40-es szintű T.rex. 

Ha valaki olvassa a cikket, aki valaha azt mondta, "Jajj ne kritizáljátok már, ez csak egy játék, ez csak egy film stb. stb.", ezt annak címezzük a szerkesztőkkel: EZÉRT kritizáljuk, nem szabadna ilyeneket játékokba,  filmekbe rakni, mert a végén múzeumban kötnek ki, mint élethű őslények!!!
Itt az élő példa, tanulhattok belőle.


Egy tudományosan pontos T.rex ilyesmi lenne, bár véleményem szerint kifejletten jóval kevesebb tollazattal rendelkezett az állat, de nyilván ezt talán soha nem fogjuk megtudni. Forrás: Saurian



Ázsiában nem élt Tyrannosaurus! Megint egy hamis információt közöl a tábla, illetve "Élőhely: vízpartok, iszapos területek" ... Ehhez már nem tudok semmit szólni, mi ez, valami kétéltű vagy vízhez kötődő hüllő?! A méret is kicsit túl nagy, 12-13 méter a reálisabb. Nem vált elfogadottá a kizárólagos dögevősége, sőt, Horner is belátta, hogy ez ostobaság.



 Stegoceras


Hol a Stegoceras? Lehet mögötte.

Végül, de nem utolsó sorban itt a Stegoceras, mely az emeletre vezető lépcső egyik oldalán volt elhelyezve és körbekerítve. De vajon miféle hibák vannak benne? Hááát ez nehéz kérdés, legalábbis azoknak, akik nem igazán ismerik a dinoszauruszokat és a velük kapcsolatos filmeket. A többi embernek, akik még ha csak nem is érdeklődnek annyira a dinoszauruszok iránt, de szeretik a Jurassic Parkot és többször is látták, nekik azonnal szemet szúr, hogy ez bizony.... NEM egy Stegoceras!

Itt sincs...
Bizony ez megint egy átverés, nincs kiállított Stegocerasuk, amit ők Stegocerasnak írtak az valójában Pachycephalosaurus, DE abból sem igazi, tudományosan pontos verzió, hanem egy Jurassic Park mutáns 100%-ig lemásolva, mely meglehetősen film hű maradt, szeretjük a Jurassic filmeket és játékokat, de egy múzeumban semmi keresni valója ilyeneknek, mivel ahogy fentebb írtam, nem igazi dinoszauruszok szerepelnek a filmben, hanem elmondták, hogy mind hibrid. Mivel a modell és a név alapjaiban el van rontva, így nem elemezném részletesen, mert minek, ha az állat egy mutáns hibrid Pachycephalosaurus, amit Stegocerasnak neveztek el...? 

 Jurassic Park mutáns Pachycephalosaurus. Kitört csuklókon kívül minden egyezik a múzeumival.



Hasonló lenne egy valódi Stegoceras is. Ha a múzeumban Stegoceras lenne... Készítette: FunMonk(Michael B.H)



Súlynak 55 kilogrammot ír, valójában egy kifejlett egyed súlyát 10 és 40 kg közé teszik. Valamint fejét, mint kizárólag ragadozók elleni fegyver említi, miközben több, mint valószínű, hogy egymás ellen is használták, de nem az elterjedt, egymásnak szemből egymást lefejelő módon, mert úgy károsodott volna az állat gerince, sokkal valószínűbb, hogy megvastagodott koponyájuk recés szélével csapkodták egymás oldalát, ha harcra került a sor, hasonlóan, mint ahogy a zsiráfok teszik ezt a nyakukkal és fejükön lévő szarvakkal.

Hasonló módon harcolhattak a Pachycephalosaurusok és rokonaik is.

      

Velociraptor


Íme a Velociraptor, végre tollakkal ábrázolva!!! Ezen sok látogató meglepődött, érdekesnek és furcsának találták, valakik elsőnek kételkedtek benne, hogy tényleg ez e a Velociraptor a tollak miatt.
Volt is kisgyerek, aki meglepődve mondta "Jé de fura, nézd a szőrét!", illetve egyéb hasonló csodálkozó kijelentések is voltak, aztán voltak akik kételkedtek, hogy ez ténylegesen az e aminek kiírták "Ez biztos Velociraptor?". Innen látszódik, hogy milyen kevés ember van tisztába a tollazattal.
Jó, rendben, raktak rá tollakat, ez eddig jó, de még így is el van rontva! Tollazata hibás, ugyanis szálszerű tollakból áll, ha ezt nem is vesszük figyelembe, akkor is a karján lévő tollaknak a 2. ujjon is kellene lenniük, mellső lábain bár úgy tűnik két ujj van... az igazából három, de pontatlanul ábrázolva, ugyanis középső ujjának hosszabbnak kellene lennie és elképzelhető, hogy a középső illetve a második ujjuk össze volt valamilyen mértékben nőve.




Feje zsugorfóliázott, koponya formája pontatlan (olyan feje van, mint valami mutáns halnak, jó igen, minden Tetrapoda izmos úszójú hal... de érthető), orrnyílása is rossz helyen látható, fogai kilógnak szájából,  miközben azokat a többi szárazföldi hüllőéhez hasonlóan "hüllőajkak" fedték a dinoszauruszoknál is. Most térjünk rá a szemére, a modell szemét "hüllőszerű" pupillával ábrázolták, bár tény, hogy a legtöbb hüllőnek nem ilyen a szeme, én most azért hívom így, mert a legtöbben érteni fogják mire gondolok ez alatt, szóval ez az ábrázolás is hibás. Említésre méltó még a sarlókarom hiánya, ami a Dromaeosauridáknál közismert, jellegzetes tulajdonság! A valóságban csak 2 lábujján állt teljesen, a harmadikat, melyen sarlókarmukat viselték, a földtől eltartották és bár ezen a képen nem látszódik, de a hallux is pontatlan. Legalább nincs kitörve a csuklója.




Tudományosan pontos Velociraptor. Készítette: Kana Hebi

Tudományosan pontos Velociraptor csontváz. Készítette: Scott Hartman




Nem csak Wikipedia szerint...
Elemezzük ki a kis táblát is! Mert itt is akad hiba, bőven. Tehát, a tábla szerint "a Velociraptor mellső lábaival ragadta meg áldozatát és sarlókarmával ölte meg azt", az igazság az, hogy sokkal valószínűbb hogy áldozatára ugrott, beleszúrta sarlós karmát és amennyiben egyedül vadászott és áldozata túl nagy volt, hogy egyedül földre szorítsa, vagy ha az még úgy is nagyon vergődött, mikor menekülni próbált, akkor a Velociraptor szárnyaival csapkodva "egyensúlyozhatta" magát. Nézzük a folytatását ennek az irománynak, "Feltételezhető, hogy testének egy részét tollak fedték, melyek elsősorban az éjszakai hidegtől védték"... FELTÉTELEZHETŐ?!?! Tehát, ha megtalálják valaminél a bizonyítékot, jelen esetben tollszár csomókat, illetve közeli rokonokon a fejlett tollazatot, akkor CSAK feltételezhető a tollassága az állatnak! Én személyesen még nem láttam élőben hoacint, de feltételezhetően tollas.... de nem biztos! Illetve a leírás szerint FŐKÉNT az éjjeli hidegtől védték testét a tollak...
A helyzet az, hogy a tollak nagyon nem csak az éjjeli hidegtől védik az állat testét! A tollak sokkal hatásosabban szigetelik a hőt, mint például az emlősök szőre, egy tanulmányban emukat és kengurukat vizsgáltak Ausztráliában, ahol a nyári, ausztrál  hőségben még a legnagyobb melegben is kint mászkáltak az emuk a tűző napon, hála tollazatuknak mely megvédi őket a nap melegétől, eközben a kenguruknak árnyékba kellett húzódniuk, mert különben túlmelegedtek volna! Bizony, a tollazat nem csak a hidegtől véd, hanem a forróságtól is, megemlítendő még egy másik fontos funkciója a tollaknak: rengeteg madár udvarlásra vagy a ragadozók megfélemlítésére használja őket, újabb kutatás szerint a kisebb testű,  röpképtelen dinoszauruszok szárnyai famászásban is sok segítséget nyújtottak.



Oviraptor




A kiállított csontváz rekonstrukció esetében szó sincs arról, hogy ez egy Oviraptor lenne, hanem a filmekben, illetve játékokban gyakorta tévesen Oviraptorként kezelt Citipati látható, melynek fejdísze magasabb, mint az Oviraptor esetében. Egyébként a Citipati az Oviraptor rokona.
Sajnos hiányosságok vannak, de már az örvendetes lenne, ha legalább ilyen minőségű lenne tudományos szempontból a kiállítás Tyrannosaurusa...


Tudományosan pontos, ennyi ismert összesen az Oviraptorból.



Végre nem azt írják hogy tojásokkal táplálkozott kizárólag. Ez pozitívum.




Allosaurus


A mellső lábak elég érdekesen néznek ki, de mivel ez viszonylag normális kinézetű meg csak csontváz modell, így nem fogom részletezni.


Tudományosan pontos Allosaurus csontváz rekonstrukciók. Készítette: Scott Hartman




Mérete túl nagy, egy átlag példány 8 méter körüli volt, de lehettek 10 métert elérő egyedek is, szinte semmi nem utal rá, hogy szervezetten csoportokban vadászott, ettől persze nem zárható ki a lehetősége, viszont nem volt túl intelligens...




Mamenchisaurus



Ez a csontváz viszont minden, csak nem Mamenchisaurus, az egész hibás, a koponyától az utolsó farokcsigolyáig! Az igazi Mamenchisaurusok koponyája teljesen más felépítésű, mint az itt bemutatott csontváz rekonstrukció koponyája, az eredeti állatnak sokkal inkább a Brachiosaurus koponyájára hasonlíthatott kinézetében. Amennyiben az itt kiállított állat a Mamenchisaurus genuson belül a Mamenchisaurus youngi lenne, ami valószínű abban az esetben, az állat háta is hibás ugyanis "hullámosnak" kellene lennie. Ha ezt nem vesszük figyelembe és rámondjuk, hogy ez nem M. youngi nevű faj, hanem mondjuk M. constructus, akkor sem pontos.






Tudományosan pontos Mamenchisaurus csontváz. Készítette: Scott Hartman


Szóval, hosszúságra a legnagyobb Mamenchisaurus fajok 22-30 méter hosszúak lehettek, a valóság az hogy 35 méter maximumnak valószínűbb súly az megfelelő a nagyobb fajokhoz, mivel azt írja "súlya elérhette a 20 tonnát", tehát lehet még annyi sem volt! Biztos most gondolod "Mi van? Miért lenne olyan könnyű egy ekkora állat?", a valóság az, hogy főleg a Sauropodák, de úgy alapjában a dinoszauruszok és a Pteroszauruszok bármilyen meglepő testméretükhöz képest meglehetősen könnyűek! Ez kifejezetten igaz a Sauropodákra és a Pteroszauruszokra, erről lehet majd később lesz egy cikk, melyben bővebben ki lesz ez fejtve ez az érdekes téma. Élőhelynek vízpartok, erdős területek?! Erdős terület ok... Vízpart? Wtf? Mik ezek kétéltűek vagy vízkedvelő hüllők, hogy annak a közelében kell alapvetően élniük? Na mindegy, legalább nem azt írták, amit a Tyrannosaurushoz... "Pontosabb vizsgálatok kiderítették, hogy valamennyire mégis megemelhette a fejét a nyakával." A valóság az, hogy a Mamenchisaurusoknak alapvetően kicsit felemelve volt a feje és nem vízszintesen, mint ahogy a kiállított csontváz rekonstrukciónál látható.



Hátterek elemzése




Tsintaosaurus

            
Itt a Tsintaosaurusok egy "háttér plakáton" voltak rajta, sajnos elavult kinézetű rekonstrukcióként.
Egyik legnagyobb hibájuk a fejükön lévő "tüske" melyről kiderült az utóbbi időben, hogy nem is tüske-szarv-izé volt az, hanem a Lambeosauruséhoz hasonló csonttarajt tartott, viszont a fosszíliáknál ez egészen eddig nem őrződött meg, ugyanis azok sérültek! Másik nagy hiba az állatok mellső lábán látható kitört csuklók, illetve a Hadrosauridák mellső lábain az ujjak "összenőttek" egyfajta pataszerű képződményt létrehozva, melyekkel fájdalmas rúgásokat osztogathattak a rájuk támadó ragadozók nagy szerencsétlenségére és bizony a közhiedelemmel szemben nem csak egyszerűen egy könnyen megszerezhető táplálék szerepét töltötték be a Hadrosauriák, hanem szembeszállhattak a rájuk támadó ragadozókkal szemben, már pusztán súlyuk is veszélyessé tette őket, mert, hát képzelj el egy feléd csörtető megrémült csordát, több tonnás állatokkal, hiába lennél nagy ragadozó, eltaposnának a fenébe, a másik pedig, hogy egyes jelek szerint bizonyos fajok nem csak rúghattak, hanem masszív farkukkal elcsaphatták támadójukat, ami akár halálos is lehetett annak a szerencsétlenül járt ragadozónak, Ezt  szükségesnek éreztem leírni, mert sok ember azt gondolja, ezek az állatok csak sétáló húshegyek voltak, amik kizárólag azért léteztek, hogy fenntartsák a nagy ragadozók állományát. Megemlítendő még a csőr hibája, újabb tanulmányok szerint nem igazán kacsacsőr szerű csőrrel rendelkeztek, hanem a csőr eleje lefelé kanyarodott.



Volt egyszarvú, nincs egyszarvú.


Tudományosan pontos Tsintaosaurus rekonstrukció. Készítette: Vitor Silva








Sauropoda csorda, és két Theropoda plakát, csontváz




A háttérben látható állatokra térnék ki, mint az látható a képen előtérben lévő lény elég humanoid szerű testtartásban áll (Reptoid?) sarlós karmából kikövetkeztethető, hogy valami Dromaeosauridae vagy Troodontidae lehet, csuklói kitörtek, farka túl rövid. Mögötte egy Allosauridae (?) látható, melynek hátsó lábai állnak elég érdekesen. A Sauropodák pedig farkukat szinte vonszolják, régebbi elavult rekonstrukciók.



Egyéb tanító jellegű anyagok elemzése

A múzeumban fellelhető volt (sajnos?) sok egyéb, tanító jellegű plakát is most ezeknek az elemzése következik.

Haladjunk sorban, bár igazából az első plakát nem ez volt, azt mégis a végére  hagynám, majd meglátjátok milyen okok miatt, a plakátok legtöbbje, mint a dinoszaurusz leírások kinagyítva megtekinthetőek és elolvashatóak.  

Dinoszauruszok, az évmilliók urai




"Páncéltípusokat" Nem volt "Páncéljuk", maximum elcsontosodott pikkelyek. 
"Esetenként tollakat vonultattak fel" Valószínűleg mindnek volt valamennyi tolla... 
Aha, szóval a dögevők nem húsevők? Értem, a dög nem hús, tehát, ha nem élő állatot eszik egy ember, akkor onnantól vegetáriánus.





Dinoszauruszok - Hiedelem és tudomány






A Hadrosauriák sokkal többet jártak négy lábon, mint két lábon... Illetve a kréta végén nem tűntek el hirtelen, hiszen, hát, ott a madarak? 


Kincset találni


Ehhez az irományhoz nem sokat szólok hozzá, mert teljesen egyet értek, hogy egy ilyen kövületet kincsként kell kezelni, az a gond, hogy a falra függesztett Camarasaurus csontváz egy műcsontváz egy sima rekonstrukció és nem igazi, miközben itt annak tüntetik fel... :)
Másik dolog, ami szúrja a szemem az pedig, hogy "Valójában több mint 1000 dinoszauruszfajtát egy fog vagy egy cson..."

MI VAN? Szóval a nem madár dinoszaurusz FAJOKAT az emberek tenyésztgették és fajtákat hoztak létre belőlük, értem, minden világos!
Aki nem tudná, annak leírom a gondot részletesebben, a természetben élő és létező állat és növényfajok, azok FAJOK, ezek természetes úton fejlődtek ki és vannak a FAJTÁK, amelyeket az ember nemesített, ezek lehetnek egy tiszta fajtól származó élőlények vagy pedig egy vagy több faj hibridjei melyeket bizonyos tulajdonságokra szelektáltak és tenyésztettek tovább a leírás szerint létezik 1000 dinoszaurusz fajta hihi. Tehát az aranyhal az nem faj hanem fajta, nem lefajozni, az ezüstkárász meg faj, nem lefajtázni.
Most biztos gondoljátok "Minek köt ez bele ilyen apróságokba is" Az a helyzet, hogy egy múzeumban lévő kiállítástól, amit elvileg egy paleontológus hozott létre elvárná az ember, hogy ne hibázzanak ennyit, és ha kizárólag ennyi lenne a gond az egész kiállításban, akkor meg sem szólalnák, mert még a legjobb kiállításokon is akadhat egy kevés hiba, de ez itt már több a tűrhető mennyiségnél, tehát sajnos nem csak ennyi a gond az egészben...

Dinoszauruszok kihalása





Ezeken a táblákon elméletek voltak felvonultatva a nem madár dinoszauruszok kihalásával kapcsolatban.






Érdekességek a jurassic park című filmekről



1."Tévesen állítják hogy a T.rex csak a mozgást érzékelte..."
A valódi T.rex ténylegesen kitűnő látással rendelkezett, de a filmbéli béka-hibrid (mert ugye béka DNS-t használtak fel a hiányosságok kipótlására) viszont csak a mozgásra támad, az nem hülyeség, ugyanis a kétéltűek nagy része ténylegesen a mozgásra támad, igaz, sajnos sokan valódi dinoszauruszokként kezelik a Jurassic Park világának "őslényeit" , hiába volt említés többször is, hogy nem azok.


2. "A T.rex filmbéli hangját több jelenleg élő állat hangjából..."
Megint egy semmit mondó információ, azt persze nem írják oda, hogy valószínűleg képtelen volt erre az ordításra.


3. "Az utóbbi évek kutatásai bebizonyították, hogy..."
Egy Hadrosauriánál van szó az állat bőréről, ahol az állat farkán megőrződött pikkelyeken csíkozás látszódik, illetve a Psittacosaurus a másik, ahol a testet fedő pikkelyek színe is ismert, az összes többinél csak a tollak színezetéről van szó, na akkor mi is van? Ja, hogy a tollakat nem említjük, mert azok nem menők. A másik meg, hogy nem kifejezetten ezért váltak minimálisan színesebbé, hanem mert olyan állatok DNS-ét is tartalmazzák az újak, amik színesebbek.


Semmitmondó információk, nem említik, hogy a filmbéli állatok genetikailag módosított állatok, mesterséges úton létrehozott hibridek és a valódi névrokonaikra még csak nem is hasonlít a legtöbb.



A sauropoda agya & Egy allosaurus támadás



Ez igaz, azt persze nem írja, hogy a mellette lévő animáción a táplálkozó Allosaurus az izomzata alapján nem úgy evett, mint például egy aligátor vagy egy krokodil, szétmarcangolva a húst, hanem apró darabokat fejtett le a csontról, mint egy ragadozómadár.




A legnagyobb csont a világon


Ha ez a legnagyobb csont, akkor mi a helyzet az Amphicoeliassal? Amennyiben ténylegesen létezett, ami valószínű, akkor az a legnagyobb csont. A másik dolog pedig, hogy "Amikor megtalálták a csont két tonnát nyomott." nem tudom, hogy nyomhatott egy ekkora kövület két tonnát, szerintem rosszul írták és a kőzettel együtt nyomott két tonnát, amiben volt. A másik zavaró dolog, ami itt olvasható az a tipikus "húderohadtnehézegysauropoda" felfogás, mely alapján a  Sauropodákat nagyobb súlyúnak mondják, mint amik lehettek, a valóságban egy ekkora Sauropoda 30-40 tonnához lehetett közelebb, hogy honnan gondolják ezt? Ezeknek az állatoknak hihetetlenül könnyű üreges csontjai voltak (még a bordáik is ilyenek) és légzsákrendszerük is igen kiterjedt volt, bizonyos fajoknál még az állat farkába is elnyúlt, ezt sajnos sok számításnál nem veszik figyelembe, így születnek a túlbecsült súlyú Sauropodák. Tanulság: egy nagy állat nem feltétlenül olyan nehéz, aminek kinézne első ránézésre, a Sauropodák "könnyűek" voltak méretükhöz képest.
A csont amiről szó van, pedig megint teljes egészében műanyag.



Mennyit ettek az óriás dinoszauruszok?



Újabb tanulmányok szerint, melyben különféle növényeket, például zsurlót és páfrányfenyőt növesztettek, olyan légköri viszonyok között, amilyennek a dinoszauruszok korában lévőt gondolták arra jutottak, hogy a növények tápértéke magasabb volt, a mainál és így körülbelül 20%-al több nagy növényevőt tudott fenntartani az akkori növényzet, mint azt eddig gondolták. (Magas széndioxid szint volt a mezozoikum nagy részében, erről lesz cikk később, így nem részletezem a többit, mert erre még igazából a tudósok sem tudtak rájönni teljes bizonyossággal.)



Vajon mekkora súlyú lehetett egy dinoszaurusz?



A legnagyobb Sauropodák is inkább körülbelül 40 tonnához álltak közel, ha figyelembe veszik a nagy mértékben kiterjedt légzsákrendszerüket, üreges csontjaikat és a csontjaik között található légbuborékokat.

Nagy pocakok


A belekben bontja a gyomorsav a táplálékot? Hmmm... A többit viszont eltalálták.



Szétmegy a fejem! - A vérkeringésről


Ez is elmegy.





                                                                Nagy-nagy szívek    


Ez egészen normális. Azt leszámítva, hogy nem minden dinoszaurusz rendelkezett hatalmas szívvel, elég csak például a kis termetű Anchiornisra gondolni, vagy ha nagyon apró kell, akkor a ma élő kolibrikre...



Kisfejűek előnyben


Ennek szerencsére csak annyi hibája van, hogy a T.rex nem rágta meg a táplálékát, hanem darabokat tépett le és egészben nyelte le azokat.




Meddig éltek az óriás dinoszauruszok?


Azért az a 100 év kicsit túl hosszú... 60 körül reálisabb.






Nőj nagyra de ne légy forrófejű! - A dínók testhőmérséklete





"A kisebb testű emlősök, beleértve az embert kellő mennyiségű élelem elfogyasztásával melegítik fel magukat." Vagy egyáltalán nem, ilyen a vakondpatkány és a Myotragus balearicus nevű juhféle, mely szintén változó testhőmérsékletű lehetett az eddigi nyomok alapján.

"Vékony bőrük", aha... szóval egy Sauropodának vékony bőre volt. A légzsákos dolog viszont igaz, a Sauropodák testében kiterjedt légzsákrendszer volt (egyes fajoknál a farokba is elnyúlt!) és ez nagyon sokat segített a hűtésben. A nagy Sauropodák egyébként valószínűleg mezotermek voltak, ami annyit tesz, hogy nem olyan jó a hőszabályzó képességük, mint egy endoterm állatnak, előnyük ebből az, hogy nem kell annyi energiát pazarolniuk a testük fűtésére, kevesebb táplálék kell nekik, de mégis aktívak maradhatnak hűvös időben. Emlősök közül is vannak mezotermek, például a kacsacsőrű emlős és a hangyászsün. Sauropodáknál nagy termetük miatt kevésbé ingadozott az állat testhőmérséklete, így nagyobb hasznot húztak a dologból.




Néhány dolog, amit biztosan nem tudtál eddig a T.rexről



1. - Végre valami igazán pontos!

2. - Téves, az Allosaurus fajok tudták hatalmasra nyitni a szájukat.

3. - Jó

4. - Ez is jó.


Ez nem is rossz arány.




Tudj meg többet a T.rexről




























1. - Már nem, Horner is feladta azt az elméletet, hogy a T.rex kizárólagosan dögevő volt.

2. - Nem volt képes gyors futásra, hanem nagy lépéseket tett és ez által képes volt gyorsan haladni, hogy áldozata után eredjen. Nyilván ez nem zárja ki azt, hogy előnyben részesíthette a könnyen megszerezhető dögöt, de kijelenteni, hogy csak azzal táplálkozott; egyszerűen ostobaság.

3. - Ez jó, viszont úgy néz ki, hogy nem is olyan biztos, hogy a T.rex harapott a Hadro farkára, hanem elképzelhető, hogy az önvédelemként pofán csapta ellenfelét, amelynek a fogai belemélyedtek az állat farkába.

Persze azt nem írják, hogy valószínűleg tollas volt, mondjuk mit várjunk az után, hogy a Velociraptorhoz azt írták "feltehetőleg tollas".



Nagy földtörténeti korokat és őslényeket mutató plakát

Na erről beszéltem, az ok amiért utoljára hagytam: innen-onnan vannak összelopkodva a képek, kicsit átmódosítva, hogy első ránézésre ne legyen olyan hűdefeltűnő. Szóval nézzük mink van.


Mutáns T.rex a Jurassic filmekből.

Maiasaura a Mesozoica-ból (Milyen helyzetben lehet már az, aki a Mesozoicásoktól lop...?)

Egyéb internetes helyekről "lopott", felhasznált pontatlan dolgok.





Mutáns Pteranodon a The Isle-ből

Nem is az, hogy valódi őslényeket használnának hozzá, nem, olyanokat használnak fel, amik abban a filmben/játékban a történet szerint hibridek, mutánsok, genetikailag módosított izék...
A többi ábrázolás meg egyszerűen pontatlan, elavult.




Miért haltak ki a dinoszauruszok "szerencsekerék"


Ismeretlen ok+Kérdőjel... mi a kérdőjel?
Illetve... ha kihaltak, nem láthattam madarakat a múzeum előtt... eh




Iharkúti dinoszauruszok



Fosszíliák a dínók idejéből



Keresd a hibát játékunk elindult...   (Tipp: fogak leírása)
Szóval, megtaláltad a hibát kedves olvasó? Igen, az a hegyes fog ott véletlen sem egy ragadozó dinoszauruszé, nem, az egy Hungarosaurus tormai Ankylosauria dinoszaurusz foga, mellyel rettenetesen veszélyes zsákmányait, az alacsony növényeket ejtette áldozatul.

A Hungarosaurus fog alatt egy nagy termetű ragadozó dinoszaurusz foga látható, mely minden bizonnyal  tökéletes fegyver volt az előbb említett hungarosaurus tormai elejtésére.



Ammonitesz
Egy másik Ammonitesz
Főként halak maradványai illetve ízeltlábú is akadt.
Aspidorhynchus
Kövületek
Főként puhatestű kövületek
Bakonyi őslény maradványok
Dinoszaurusz lábnyomok, elég szerencsétlenül rakták, alacsonyra, volt kisgyerek aki felmászott rá....
Tüskésbőrűek maradványai
Levél lenyomatok
Páfrányféle lenyomata
Puhatestűek és tüskésbőrűek is voltak ebben az üvegszekrényben illeve levél lenyomatok.























Theropoda lábnyom és koprolit
Kisgyerek: Apa mi az a Theropoda?
Apja: *néz a másik kövületre* Szerintem az egy csiga.
Én: *facepalm*

Sauropoda csípőcsont és Hadrosaurida csigolya

"Mamenchisaurus valamiensis" és Homo sapiens sapiens koponya



Egy dínó bőrében

Lehetőség volt belebújni egy dínó jelmezbe is, melyet belülről lehetett mozgatni, kipróbáltam, csak mert tollas, meg mert miért ne? Íme egy kis videó, így a cikk végére. Magáról a jelmezről nem tudtam megállapítani pontosan micsoda, a csuklói kitörtek meg a tipikus hibák itt is jelen voltak. Amennyiben Utahraptor, abban az esetben a tollazat mértéke túl csekély.





Összegzés


A kiállításon alapvetően tudománytalan dolgokat állítanak sok helyen, a modellek sem szenvednek hiányt a pontatlanságokban, és ha egy komoly paleontológus belépne ide úgy, hogy azt mondták neki előtte, hogy élethű dinoszauruszokat fog kapni, akkor minden bizonnyal ott esne össze az ajtóban, vagy még a múzeum elé megérkezve. Sok dizájnjuk lopott, a modellek nagy részét is úgy kaparták össze innen-onnan. Illetve abban nagyon nem vagyok biztos, hogy engedéllyel használják például a The Isle nevű játék Pteranodon ábrázolását vagy a Mesozoica Maiasauráját és sorolhatnám.
Szóval mit kaptunk "Élethű dínó" kiállítás néven? Egy összekapart, vidámpark-féleséget, kizárólag gyerekeknek, DE még nekik sem, mert bár van néhány értelmes dolog, nagy része hülyeséget tanít! Szórakoztathatja őket, sőt biztos élvezik is, de sajnos nagy valószínűséggel komolyan veszik, hogy ezek a dinoszauruszok az igazi dinoszauruszok, ami szomorú.

Egyetlen tudományos szempontból élvezhető része a valódi fosszíliák megtekintése volt, ezen kívül semmi tudományos dolgot nem tudott érdemben felmutatni, sőt, tudományos színvonala, ha a valódi kövületeket nem nézzük, akkor mérföldekkel a Jurassic Park és World mögött van, mivel ott kimondják, hogy a filmbéli állatok mesterségesen létrehozott hibrid vidámparkszörnyek azért olyanok amilyenek, itt viszont pontatlanabb kinézetű dolgokat is adtak el az embereknek, mint "Élethű dinoszaurusz". Hogy láttam-e valódi kinézetű dinoszauruszt mikor ott voltam? Igen, kint a múzeum előtt.
Tudományosan pontos, élethű?: NEM, NAGYON NEM!
Szórakoztató?: Esetleg gyerekeknek, de rengeteg téves információkhoz fog jutni aki innen akar tanulni, felnőttek, gyerekek egyaránt.

Ha pontozni is kellene így tenném egy tizes skálán:

Szórakoztatás: 6/10
Tudományosság: 2/10

Források:

Darren Naish-Tetrapod Zoology1
Darren Naish-Tetrapod Zoology2
Mark Witton blogja

2 megjegyzés:

  1. Az a videó a végén nagyon creepy...

    VálaszTörlés
  2. Az "5 dolog, amit nem tudtál a T.rexről" név egy baromság. Én jóval a kiállítás előtt tudtam ezeket a dolgokat..

    VálaszTörlés