2014. március 28., péntek

Sethekk Halls szökevénye



Különösen különleges számomra eme túlméretezett csirke. Régen míg WoW-oztam sokat szenvedtem vele, hogy egy ritka hátas jószágot megszerezek. Raven Lord vagy egyszerűbb és hangzatosabb nevén Anzu. Sethekk Halls-ban lehetet beszerezni. Más kérdés, hogy tört szerver révén volt egyszerűbb megoldás is.
Node, Anzu az Anzu. Mostanában elég sok új dínó faj kerül elő Észak Amerika Maastrichti korából. Horner és megélhetési tudós brancsának idejét Föld Anyánk is leáldoztatni kívánja úgy tűnik. Ugyanis egyre jobban megdőlni látszik, az hogy a kréta végén a dínók már döglődtek.


Anzuról szóló cikk már több hónapot késik, no meg én is elmaradtak nem kicsit. Így most feltálalom a gigantikus csirkét. Most jöjjék a jó pár hónapja tervezett cikk:

"Pearl", a titokzatos dinoszaurusz

A dinoszauruszok nem adják ki könnyen a titkaikat. Ráadásul őskori állatokat találni olyan próbálkozás, amely inkább szerencse, mintsem szakértelem kérdése. Kövületdarabkák, vagy egy csont csúcsa lehet az egyetlen nyom, amit egy kutató a felszínen lát, miközben otthagyhatja azt a rejtélyt, ami a szikla belseje rejt. És ráadásul ahogy a paleontológusok elkezdik az ásatásokat, egy véső csapása teljesen megváltoztathatja egy kövület azonosítását. És ez csak a kezdete annak a tudományos eljárásnak, melynek a célja, hogy megértsük kedvenc mezozoikus teremtményeink életét. "Pearl", a dinoszaurusz, akit tavaly nyáron találtak Kelet-Montanában, egy ilyen példa a paleontológia fejlődésében.

A Burpee Természetrajzi Múzeum egyik expedíciója alatt egy durván 66 millió éves Hell Creek képződmény feltárása során, Steve Simpson múzeumi tanácstag és egyik főiskolai diákja néhány érdekes csontot fedeztek fel, amik egy domboldalból álltak ki. Scott Williams paleontológus vetett egy pillantást a kövületekre, és kiderült, hogy egy közepes méretű theropoda lábcsontjai. Williams kezdetben azt gondolta, hogy a csontok egy fiatal Tyrannosaurushoz tartoznak, hasonlóhoz, mint a múzeum "Jane" nevezetű csontvázához, amit évekkel azelőtt ástak ki. De a csontokról kiderült, hogy egy sokkal ritkább, még furcsább dinoszaurusz részei voltak.

Szerencsére a felfedezés utáni napon megérkezett ifj. Thomas Holtz theropoda-szakértő. A megtalált leletekből Holtz megállapította, hogy a dinoszaurusz egy Oviraptorosauria, egy csőrös, karcsú dinoszaurusz, valami olyasmi, mint egy hatalmas szárazföldi papagáj. A szülővárosa tiszteletére Simpson a "Pearl" becenevet adta a dinoszaurusznak.

"Pearl" nem az első a fajtájából, akit a Hell Creek képződményben találtak. A paleontológusok már korábban is találtak egy pár részleges Oviraptorosauria csontvázat a képződményben. Ennek a durván strucc méretű dinoszaurusznak a rekonstrukciója megtekinthető a Carnegie Múzeumban, a Pennsylvaniai Pittsburghben. Ezt a dinoszaurusz fajt hivatalosan még nem nevezték el, de a kiállított lelet megmutatja, hogy ez egy könnyű testfelépítésű, tarajos, fogatlan, rövid farkú Oviraptorosauria volt, amely ugyanazon az élőhelyen élt, mint a híres Tyrannosaurus és Triceratops.

Van rá esély, hogy "Pearl" ugyanazon Oviraptorosauria fajokhoz tartozik, amiket a Carnegie-ben bemutattak. De a 40 csont alapján, amiket eddig rekonstruáltak, kiderült, hogy "Pearl" 15-20 százalékkal nagyobb volt az előtte kiállított két másik csontváznál. Ha "Pearl" ugyanazon fajokhoz tartozott, akkor a csontváz-trió segíthet a paleontológusoknak megérteni, hogy ezek a különös észak-amerikai Oviraptorosauriák hogyan változtak, ahogy felnőttek. Aztán a másik lehetőség, hogy "Pearl" más faj képviselője. Ezek a következtetések további vizsgálatokat igényelnek. Ráadásul "Pearl"-ből még több részt is találhatnak. Először a dinoszaurusz lábát ásták ki, és Williams azt mondta, hogy az ásatás időszaka alatt a csapata egészen az utolsó napig csontokat fedezett fel. Ő optimista, hogy a terület megfelelően megőrizte a csontokat. A következő évi expedíció biztosan többet fog megtudni "Pearl"-ről, a titokzatos dinoszauruszról.




Gyöngyöcske bizony Anzu wyliei. Normál testtartásban az állat olyan magas, mint egy ember. Feltehetően mindenevő volt mit elért ill. el tudott kapni. Tehát lehetséges, hogy az ember is étlapján lenne. Bár én ezt annyira nem tudom elképzelni. Inkább olyan állatokat evett mit egyben le tudott nyelni, szerintem annyira nem volt marcangoló típus.


Egyéb hírek
Vagy az, hogy meg lehet engem lincselni. Jó ideje nem írtam már cikket. Jelenleg folyamatban van egy értekezésem a vallás vs. evolúció vitához. Megnyugtatok mindenkit, hogy aki magára veszi az abban lévő dolgokat, na azzal a személlyel bajok vannak. Egyik felet sem helyezem a másik fölé. (Mivel a vallás és evolúció nem ellentétek.)
Másik tervben lévő cikkem egy őslényes játék bemutatója lesz. Igen van róla fent a neten egy csomó, de egyik sem felel meg a valóságnak.

Ezenfelül a „Tyrannosaurusökoszisztémája, avagy Észak-Amerika a Maastrichti korban” cikkem folyamatosan frissül. Anzu is felkerült a listára és vele egyűt még jobban megnőtt a Kréta végi fajok listája.


És üdvözlök mindenkit a saját Anzumról! (De rég is volt már… tud valaki Anzut klónozni? Páva helyet a kertbe kéne.)



Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése