2014. március 13., csütörtök

Új "törpe zsarnok" Alaszkából



Elnézést, hogy ha már régen adtam magamról életjelet, de az éretségire való felkészülés plusz az új felfedezések hiánya miatt nem tudtam miről írni. Ám eme hírt olvasva képes voltam alrébb tenni a könyveket, csak azért, hogy magyar olvasóink a leghamarabb értesüljenek az ősállatos fejleményekről.

Na nosza...


A kutatók analizálták annak a Tyrannosauridae-ának a koponya maradványait, aki 70 millió évvel ez előtt élt Alaszkában, s kiderült, hogy ez a "törpe zsarnokként" becézett jószág közelebbi rokonságban állt a T.rex-el, mint a szintén ott élt Gorgosaurussal.






A Nanuqsaurus hoglundi-nak keresztelt ragadozót Észak-Alaszkában találták, s eredetileg valamilyen más húsevőnek gondolták. A későbbi vizsgálatok után bizonyosodott be, hogy ez egy addig nem ismert Tyrannosauridae maradványai, aki (a jelenlegi rendszerezés szerint) közelebbi rokonságban állt az olyan óriás Tyrannosauridae-ákkal mint például a T.rex vagy a Tarbosaurus, mint az olyan egyébként szintén Alaszkában élt zsarnokokkal, például a Gorgosaurussal.

A koponyacsontok szerkezete alapján kifejlett Tyrannosauridae-ról beszélünk, aki nagy valószínűséggel éltében azonos méretű lehetett egy Nanotyranussal, ám sarkvidéki élőhelyét figyelembe véve attól kicsit robusztusabb lehetett a testfelépítése.

A szakértők szerint eme kisebb testméret valamilyen alkalmazkodás lehetett a sarkvidéki környezethez.
Ez pontosan ellentéte annak, mint amit a mindenevőből sarkvidéki húsevővé vált Jegesmedvénél tapasztalunk, aki az ősétől, a Barnamedvétől is nagyobb lett.
Ellent is mond a Bergmann szabálynak, mely szerint az egyre hidegebb területeken élő rokonfajok mérete megnő, mert így kisebb a felületük s így kevesebb hőt vesztenek. Ám ne feledjük, hogy a  Nanuqsaurus hoglundi még így is egy meglehetősen nagy állat, ami egy jegesmedvét is leköröz méretben. Továbbá azt se feledjük, hogy egy adott környezetben megtalálható táplálék mennyiségétől is függ egy állat mérete.
Akkoriban talán nem volt olyan zord az Északi sark, mint manapság, ám minden bizonnyal még így is szélsőségesek lehettek az évszakok közötti hőingadozások. Talán a  Nanuqsaurus hoglundi nem követte az ősszel délre vándorló csordákat, hanem ott telelt az északi területeken, s az olyankor viszonylag kevés táplálék mennyiség következtében zsugorodott össze.


Adrian Wimmer rajza.


Melegvérű sarkvidéki állatról lévén szó valószínűleg vastag tollbunda boríthatta a testét, mely a zord teleken jó szolgálatot tehetett a hideg ellen. S mivel ragadozó, hogy ne vegye észre őt az esetleges préda, talán fehér színű lehetett a bundája.
Megtalálásával megdőlt az a hipotézis is, hogy a Sarki Troodon a Tyrannosauridae-ák hiánya következtében nőtt olyan nagyra, holott ő pusztán a Bergmann szabály újabb példája lehet.


FORRÁS:
Törpe zsarnok cikk eredeti nyelven.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése