2014. január 20., hétfő

A RUSZKI ZSARNOK - óriás Tyrannosauridae az Amur régióból.

Az Oroszországi Kundurban, az Amur régió dél-keleti részében már 1990 óta találnak dinoszaurusz fossziliákat. Már több, mint 10 éve tárnak fel dinoszaurusz maradványokat, javarészt növényevőkét, ám amit most találtak, attól még az oroszokban is meghűlne a vér...

A legújabb dinoszaurusz egy óriási Tyrannosauridae-ához tartozott.








Az Amur régiói zsarnoknak egyenlőre csak néhány nyakcsigolyáját és fogait találták meg. A nyakcsigolyák viszonylag keskenyek voltak, így méretéhez viszonyítva eléggé karcsú lehetett. Ezzel talán hajlékonyabb volt, sokkal könnyebben hajlíthatta a nyakát a tipikus S alakba mint hasonló méretű ám robusztusabb társai.

Az Amur régiói zsarnok valószínűleg a már közel 30 éve ismert Alioramus rokonságába tartozhatott, amelyre a rendkívül barázdált orrdísz volt a jellemző.
Ez az új óriás zsarnok magasságra és hosszra nagyjából akkora lehetett, mint egy T.rex, ám annál valamivel karcsúbb, könyebb testfelépítésű. Körülbelül egy időben is élhettek. Ezzel Ázsiának már megvan a 3. óriás zsarnoka, az első 2 volt a Tarbosaurus és a Zhuchengtyrannus. Szóval ez a húsevő É-Ázsiát nagyjából úgy uralhatta, mint a T.rex É-Amerikát. Prédái talán az akkoriban élt Olorotitan-ok vagy Kundurosaurus-ok lehettek.

Egyesek azt szeretnék, ha találóan Rasputyrannus lenne az orosz zsarnok neve Grigori Yefimovich Rasputin után. Őszintén szólva nekem tetszene ez a név.


FORRÁS: Science news
Hodarinundu rajza

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése