2013. december 13., péntek

JPOG és JPO


Közkívántra még mindig nem tényleges őslénytani cikkel jelentkezem, hanem a Jurassic Park játékvilágbeli perspektívájával és azon belül is az Operation Genesis kerül terítékre.

Az Operation Genesis tökéletes példája, hogy egy remek ötletből hogy kell fél játékot csinálni és azt is hogyan lehet tovább taszítani a süllyesztőn lefele. Továbbá ezek ellenére is szerez rajongó közönséget, ugyanis egy kiaknázatlan terep egyetlen játéka a néhány közül. Hatalmas potenciál lehetett volna a játékba. Mégis ez hova veszett?


Kezdjük azzal, hogy a játékban eredetileg szerepeltek volna vízi és repülő állatok. Hivatalos magyarázat szerint ez elsorvadt a fejlesztés kezdeti idejében. Igazából maga a játék rendszere alkalmatlan erre. A játék egy környezeti alaptörvényszerűsége, hogy a víz csak egy síkban van. Úgyszólván a vízre kerül rá a talajként szolgáló „lap”, illetve eme lap a víz alá is lekerül, tehát csak a vízszinttől mért távolságot határozzuk meg. Egyes szigetgenerálási hibáknál ez megfigyelhető. Ez az egyik hiba mi miatt nem lehet hegyen építkezni, vagy húzza ki a vízi állatokat a listáról. Repülő állatokat nem tudom mért hagyták el. Továbbá az épületeket is csak egy síkba lehet tenni, ezért nem lehet pl. dombra építkezni.
Játékból kivették a szaporodást, elméletileg, mégis nekem egyszer sikeresen lett 2 Ankylosaurusból 3. (Valami bug lehetett.) Kivették a hím és nőstény egyedeket, a fiatal állatokat is. Indok a hiányos mesterséges intelligencia volt. Ez utóbbi nem is létezik a játékban. Ugyanis teljesen mindegy mekkora és milyen a sziget, a növényevő állatok előbb-utóbb a sziget délnyugati csücskében gyűlnek össze és Istenért se vándorolnának másfele. Hiába üres a sziget többi zuga.

Nade térjünk vissza a lényegre. Szaporodás, fiatal állatok, vízi és röpképes állatok a fejlesztés korai szakaszában elsorvadtak. (Játék alap rendszere nem tette őket lehetővé.) Maradtak a szárazföldi állatok. Ezek faj számát is leapasztották végül 25+13 fajra. Mi ez a 25+13?

A játékban az alábbi 25 faj klónozható:
  1. Tyrannosaurus
  2. Spinosaurus
  3. Acrochantosaurus
  4. Carcharodontosaurus
  5. Velociraptor
  6. Dilophosaurus
  7. Albertosaurus
  8. Ceratosaurus
  9. Allosaurus
  10. Triceratops
  11. Anklysaurus
  12. Parasaurolophus
  13. Torosaurus
  14. Corythosaurus
  15. Edmontosaurus
  16. Styracosaurus
  17. Stegosaurus
  18. Brachiosaurus
  19. Camarasaurus
  20. Kentrosaurus
  21. Gallimimus
  22. Dryosaurus
  23. Ouranosaurus
  24. Pachycephalosaurus
  25. Homalocephale

Mondanom sem kell a tömérdek logikai bakit. Mégpedig, a filmekben az Észak-Amerikában feltárt Velociraptor valójában a Deinonychus-ra utal. Tehát, hogy az nem az ázsiai veloci. Erre a játékban naná, hogy Ázsiában van a Velociraptor lelőhelye, mely pár centivel igaz alacsonyabb mint egy ember, de még mindig nem pulyka méretű, sőt nem is tollas. Ráadásul, a JP3 nőstény raptor színét kapták meg. GG! Ám most jön a poén, hogy ez nem a Velociraptor modelje! De nemám! Ez valójában a játék Deinonychus modelje, amit a Velociraptornak tettekbe.

Most jön egy aranyos, dolog, hogy a játék szöveges fájljaiból kiderül, hogy további 13 faj volt a játékban, mit az utolsó pillanatban vettek ki. Egyiknek még a tulajdonságait rejtő szöveges fájlja is bent maradt a játékban, ő az Iguanodon.

13 ki vett faj:
  1. Alioramus
  2. Deinonychus
  3. Baryonyx
  4. Ornithomimus
  5. Yangchuanosaurus
  6. Apatosaurus
  7. Iguanodon
  8. Maiasaura
  9. Panoplosaurus
  10. Thescelosaurus
  11. Tenontosaurus
  12. Wuerhosaurus
  13. Diplodocus

Mielőtt még bárki írná, hogy neten írnak Chasmosaurusról is… megnyugtatom, az nincs a szöveges fájlokban, sőt az valahol a tengeri állatok mellet maradt le, ha egyáltalán tervezeték. Chasmosaurus mítosz eredete a játék hivatalos weboldalához nyúlik vissza, mi már nem létezik. Betöltési képernyő az volt, hogy egy mozgó TOROSAURUS!!!!! model poligonokból modellé alakult majd skinnt kapott. Még egyszer mondom, hogy az Torosaurus volt, nem Chasmosaurus. Torosaurus a játékban is bent van mégis összekeverte valaki, a weboldal pedig viszonylag hamar megszűnt és egy mítosz keletkezett.
Úgyszintén se compyk se Pteranodonok nem képezik a kivett fajokat. Pteranodon más repülő állatokkal egyűt hamar kukában végezte, a compy pedig túl kicsi volt, nem lehetett volna látni a játék úgy egy méter magas füvében, ezért került ő is hamar kukába. Tehát, a fenti fajok képezik a listát.

Állatokon kívül, az utolsó pillanatban mást is kivittek. Például a betonfalat vagy a kerítések kapuit. Eme utóbbi kettő még a játék trailerjében is szerepeltek a DinoVet állomással egyűt, azaz az állatorvosi állomással egyűt.
Továbbá feltűnhetett, hogy a játék pofátlanul korlátoz mindent, túraútvonal hosszát, épületek számát, sőt a megszerezhető állatok fajszámát is leredukálja maximálisan 15-re. Persze ezek átírhatóak a játékban, ám mégis, pofátlanság.

A játék a Zoo Tycoon 1-2 és a WildLife Parkok ellenére is állta a sarat úgy, hogy kiderült milyen pofátlan átb*sz*s volt. Hamar megjelentek modoló csapatok. Az úttörőcsapat a CEP későbbi GEP volt. (Community Expansion Project - Genesis Expansion Project)
Felrebbentek olyan pletykák, hogy na most jön az ultimét über atom zsír király JP játék. Majd jött, hogy a játék jogtulaja a kakit is kiperli abból aki szétszedi a játékot és újra össze rakja. Igen, a játékban át lehet írni értékeket, meglehet változtatni a textúrákat, ám ennyi. Ahhoz, hogy tényleges új dolog elérhető legyen, a játékot szét kell szedni és újra összetenni, ami ha igaz, azt jelenti, hogy a vérünket kifogja ezért szívni egy csomó ügyvéd.

Szó se róla, JP park építő játékok voltak eztán még, ott a JP Builder ami….hát pofás pofás, de pofátlanmódon szívja az ember pénzét, ha tényleg élvezni akarná.
Zoo Tycoon 2-höz is készültek JP packok, meg kisebb nagyobb addonok, ám mégse vette át a JPOG helyét. Egyszerűen, a JPOG valahogy mégis annak ellenére, hogy milyen borzalom halom, mégis rajongótábort szerzet és valamiféle helyet bebiztosított magának.

Cikkem hamarosan véget ér. Megfogalmazódott bennetek egy kérdés, hogy mért vették ki a játék úgy 25-40%-át az utolsó pillanatokban. Most leszögezném, hogy feltehetően nem a fejlesztő csapat, hanem a kiadó hibás ebben a részben. Mégpedig, a kiadó nem akart fizetni egy kiegészítőt, helyette a játék egy jelentős szeletét kivetette a játékból, hogy azt majd kiegészítőként extra haszonnal eladhassa. Mi ugye sosem történt meg, mert a játék hatalmas bukta lett és a kiegészítő nem menthette meg. Úgy főleg, hogy ha megjelenik a kiegészítő azokkal a dolgokkal mik a játék szöveges fájljaiban van, akkor bizony a kiadónak az nagyon cinkes lett volna. De így is kiderült a disznóság, ám nem adták ki a játék hiányzó részét kiegészítő gyanánt, inkább vissza tartották.



Jurassic Park Operations vagy Jurassic Genetics vagy mi a retek van.


JPOG2-re nincs még kilátás. Ellenben pár hónapja derült égből Brachiosaurus jött, hogy JPO. Egy teljesen garázsprojekt JP park építős játék. Ott a facebook oldal lehet nézelődni, így nem írnék oldalakat róla. Első sorban a filmbél hangulatot hoznák vissza és sejthető hogy bővülni fog meg tovább modolni stb.

Ám a liszensz sátán beleszólt. Nem használhatják a Jurassic Park nevet, sem pár másik dolgot mi JP. Mondjuk ki, a pénzéhes fejeseknek kiknek a kezében van a JP márkanév fáj, hogy készül egy jónak ígérkező JP játék és nem húzhatnak hasznot belőle. JPOG modolás féle dolog folytatódik. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése