2019. október 13., vasárnap

Az ázsiai Spinosauridae dinoszauruszok változatossága

A Spinosauridae család az egyik legsikeresebb dinoszaurusz csoport lehetett az alsó-krétában, annak ellenére, hogy legtöbb fajuk maradványai hiányosak. Bár a Spinosauridae dinoszauruszokat általánosan Afrikához kapcsolják, de egy 2019-es tanulmány fényében a legnagyobb fajgazdagsággal Ázsia déli részén lehettek jelen.

Joshua Knüppe alkotása
A Thaiföld területén található Sao Khua Formációban találtak rá az első bizonyítottan Spinosauridae fogakra. 1986-ban a fajt Siamosaurus suteehorni néven írták le, de végül 2018-ban erősítették meg a taxonómiai hovatartozását. Nem ez volt az utolsó, Spinosauridae lelet, ugyanis 2012-ben a laoszi Grès supérieur Formációban a Spinosauridae csoport anatómia jellemzőivel rendelkező csigolyákra bukkantak. Az új fajt  Ichthyovenator laosensis  néven írták le, és ugyanazon időben élt megközelítőleg, mint a Siamosaurus, valószínűleg azon mocsárvidéket népesítették be, ami egykoron ezt a vidéket borította. Azonban a Dél-Ázsiában a kréta időszakban élt Spinosauridae-ák talán sokkal változatosabbak lehettek.

Joshua Knüppe alkotása

A Khok Kruat Formációból több, Spinosauridae jellemzőket mutató fog is előkerült. Kamonrak Wongko megvizsgálta ezeket, és összehasonlította más leletekkel. Az első fontos eredmény az volt, hogy az Ázsiai Spinosauridae-ák sokkal közelebbi kapcsolatba álltak a Afrikában és Dél-Amerikában honos  Spinosaurus-szal mint a Baryonyx-szel és Suchomimus-szal. . Ezek mellett kiderült, hogy a Siamosaurus mellett egy másik Spinosauridae is elterjedt volt az ősi Dél-Ázsia mocsaraiban. Tehát a mai Laosz és Thaiföld területén egyszerre három Spinosauridae is élt egymás mellett. A legérdekesebb az a kérdés, hogy mégis hogy? Talán más és másféle halászati módszert alkalmaztak, a folyamok és tavak más részein vadásztak vagy különféle halfajokra specializálódtak, így fenntartva a kora krétai Dél-Ázsia folyamainak és tavainak halállományának kényes egyensúlyát.


Wongko felfedezése egy másik érdekes lehetőséget is felvett. Ugyanis, ha a Kínában és Japánban talált maradványok valóban Spinosauridae-nak számítanak, akkor lehetséges hogy egyes itt honos genusok átjuthattak az Észak-Amerikai kontinensre, mikor azt földhíd kötötte össze Ázsiával. A Therizinosauridae család tagjairól is úgy gondolták, hogy nem élhettek Amerikában, míg 2005-ben tudományosan le nem írták az első ismert amerikai Therizonosauridae dinoszauruszt, a Falcarius utahensis-t. Talán a Spinosauridae dinoszauruszok elterjedtek Alaszka mocsaraiban és folyótorkolataiban, és egyes képviselőik eljuthattak Észak-Amerika nyugati részére, ha hihetünk az ott talált maradványoknak. Erre a kérdésre csak a későbbi feltárások adhatják meg a választ.

Forrás:
http://rexmachinablog.com/2019/09/04/thailand-spinosaur-teeth/ 
https://www.deviantart.com/hyrotrioskjan/art/Ichthyovenator-and-the-call-of-nature-298437236 
https://www.deviantart.com/hyrotrioskjan/art/Siamosaurus-299311430

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése