2018. szeptember 3., hétfő

Lángokban áll a Brazil Természettudományi Múzeum!



Tegnap éjszaka (2018.09.02) egyenlőre ismeretlen okból kifolyólag kigyulladt a Brazil Természettudományi Múzeum. Egy óriási tragédia ez a tudomány történetében, mert egyetlen éjszaka alatt legalább két évszad alatt összegyűjtött különböző történelmi erekjék váltak a tűz martalékává mindörökre.
Ilyenek pl. rovargyűjtemények, múmiák, a királyi család emléktárgyai, valamint tárgyak, melyek a portugálok 1500-as években történő megérkeztéből maradtak fenn.

A múzeum otthona volt viszont megannyi egyedi paleontológiai felfedezésnek is. Köztük "Luzia" csontjaival, aki egy 12.000 éves nő volt, ezzel az amerikai kontinensek legidősebbje.

Továbbá, a tűz martalékává váltak a világon egyedinek számító őslények holotípus példányai is, melyek a következők:
-Caupedactylus
-Brasileodactylus
-Anhanguera
-Tupuxuara
-Tapejara
-Cearadactylus
-Aymberedactylus
-Santanaraptor
-Gondwanatitan
-Oxalaia

Ezzel a veszteség mértéke mérhető a második világháborúban történt müncheni bombázásokhoz, melyek úgyszintén felbecsülhetetlen holotípusok pusztulásához vezettek.




"Szakértők, tanulók és professzorok ebben a pillanatban is próbálnak a
lángokban álló múzeumba rohanni, hogy példányokat a kollekcióból megmenthessenek a pusztulástól. A rendőrség a biztonságukat figyelembe véve próbálja őket megakadályozni ebben.
Szívszorító."

Írta az antropológus, Mariana Françozo.

FORRÁS:


1 megjegyzés:

  1. Valóban nagy kár :( És a paleontológiát illetve szerintem is súlyosabb veszteség, mint az, ami a második világháborúban történt. Főleg, hogy itt majdnem egy tucatnyi őslényről van szó, köztük az Oxalaiáról is...

    VálaszTörlés