2014. november 5., szerda

Cartorhynchus lenticarpus - Az első lépés a halgyíkok felé.

A Kaliforniai Egyetem őslénykutatói hiánypótló felfedezést tettek a kínai Anhui tartományban, egy félig vízi életmódot folytató ichtyosaurus őst fedeztek fel.

The flippered reptile C. lenticarpus, depicted in this artist’s representation, lived about 248 million years ago and is likely an ancestor to a group of marine reptiles known as ichthyosaurs.
Stephan Broccoli

Az állat 248 millió éve élt, a triász időszak korai szakaszában élt ez az 1,5 méter hosszú teremtmény. A teremtmény gerince rugalmas volt, a csuklócsontjai még mozgékonyak voltak, de a lábai már megkezdték az uszonyá módosulást. Ez a lény valószínűleg a fókákhoz hasonlóan csúszott a szárazföldön. Az orra viszont még nem alakult a későbbi ichtyosauruszokra jellemző csőrré, hanem a többi hüllőféléhez hasonlóan rövid volt. A csontjai vastagak és nehezek voltak, valószínűleg segítették, hogy gyorsan és biztonságosan átjussanak az erős parti hullámokon.
A teremtményt felfedező expedició vezetője, Ryosuke Motani professzor leírja tanulmányában, hogy a teremtmény négy millió évvel élt a perm-triász kihalás után, ami bolygónk eddigi történelmének  legnagyobb kihalása volt. Ezekben az időkben kezdtek normalizálódni bolygónk viszonyai, és a növények és állatok elkezdték újra benépesíteni a kontineseket. Bizonyos hüllőcsoportok a tengereket kezdték meghódítani.
Az ichtyosauruszok ősei valószínűleg elsőként, így idejük volt teljeskörűen alkalmazkodni a tengeri életmódhoz, míg az első pachypleurosauroszok, a plesiosauruszok ősei három millió évvel később kezdték az óceánok meghódítását, szintén a mai Kína területén.

Forrás: Nature





 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése