2014. november 6., csütörtök

47 millió éves őslóanya és meg nem született csikóját fedezték fel

A Berlini Gerinces Őslénytani Társaság éves ülésén egy 15 éve felfedezett csodálatos leletet  mutattak be. Egy eurohippus nőstény csontvázát, a különlegességét az adja, hogy a méhében egy teljesen kifejlett magzatra bukkantak. A mikroröntgenes eljárások segítségével vették észre a csikó sértetlen maradványait, eltekintve az összezúzott koponyától.


Daniel Eskridge




Az eurohippus nevű lófaj 35-39 centiméter magas lehetett, vagyis akkora mint egy ma élő foxterrier. Négy lábujja volt az elülső és három a hátsó lábain, valamint a testalkata leginkább egy mai kancsiléra (egy Dél-Ázsiai patásfajta) hasonlított. Nem hasonlított a ma élő lófélékre, de a magzat elhelyezkedése mégis emlékeztett rájuk.
Az állat még a méhben pusztult el, mivel fejjel lefelé helyezkedett el, és a lábai pedig még a lábai bevoltak görbülve. A maradvány a Darmstad városának közeléből, a  Messeli olajpalából került elő, amely az eocéni fauna lenyomatát őrzi. Egykor ezen a területen egy tó volt, aminek a vízébe több állat is belefulladt.
A teremtmény bebizonyította, hogy a lovak vemhessége mit sem változott az eltelt évmilliók alatt. Valószínűleg az eurohippusok kicsinyei is gyorsan jöttek világra, és az ellés után már önállóak lettek, és valószínűleg a ménes többi tagja is segített benne.

Forrás: ScienceDaily
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése