2013. november 21., csütörtök

A filmek és a The Game játék


Kezdjünk neki a filmek kanonjának és oszlassunk el minden tévhitet. Személyes tapasztalom, hogy sok ember véres szemmel és habzó szájjal képes okoskodni, hogy mekkora értelmi visszamaradott vagyok, mert a dínók szerintem tollasak, vagy hogy a Velociraptor szerintem pulyka méretű. Fő bizonyítási tárgyuk pedig, a Jurassic Park filmek, igen ez a hivatkozási alapjuk. Személy szerint imádom a Jurassic Parkot, mert kiváló atmoszférája van. Az őslények és mellé azaz építészeti stílus. Nagyon is ötletes, ám sajnos az átlagember képes elhinni, hogy az a valóság mi abban van. Vagyis eme cikkemmel minden dolgot megmagyaráznék, mi a filmekben pihenget és nem valós, hogy csak a linket kelljen Ctrl+C és Ctrl+V módszerrel az illetékes okoskodók orra alá dugni és ha ezek után sem képes agyát gondoldásra használni, akkor pedig a jó öreg módszer marad: T-rex nasit csinálunk belőle.


Hibák tömbkellege
Első két film egységes. Második film készítése idején célkitűzés volt az állatok átszínezése, mivel most már hím egyedek is vannak, miknek több évük volt „átalakulni”, illetve már elve hímként született egyedek is voltak. Első részben a Velociraptorok barnák, a másodikban feltűnnek a vörös hímek.
Ezzel szemben ez nem volt célkitűzés a harmadik részben. Aki látta a JP3 készítéséről szóló műsort, az emlékezhet, hogy milyen büszke volt a rendező bácsika, hogy átszínezték a Brachiosaurust. Ellenben arra nem gondolt, hogy a hímek és nőstényeknek eltérő színük volt és akkor mivel magyarázzák, hogy az első részben más volt a faj színe. Nem gondolkodtak ezen. Sőt, a Parasaurolophus és Corythosaurus menekülő jelenetnél észrevehető, hogy minden egyednek ugyan olyan a színe, nincsenek megkülönböztetve a hím és nőstény egyedek, holott eme két fajnál még a fejdíszen is látszik milyen nemű az állat. Persze azon tudtak menőzni, hogy már tudjuk, hogy a raptorok tollasak ezért a JP féle raptor is az… egy tucat tollnak nevezett tüske. Nagyon nagy szám…
Hawaii szigetén forgatták az első részt, a másodikat Észak-Amerika nemzeti parkjaiban, a harmadikat megint Hawaii... És ezzel rontották el.

Ez a szikla látható az első film elején mikor megérkeznek a Nublarra. Meg ugye a harmadik filmben mikor a Sornára érkeznek… Epic fail!
Isla Sorna növényzete nem kimondott trópusi, megvolt az oka, hogy ezt választották, sokkal jobban megfelel egy ilyen növényzet a dinosaurusok számára, mint egy mai trópusi növényzet. Valószínűleg a sziget hideg vízáramlatok útjában van, így a hőmérséklet sem kimondott trópusi, ám nem is hűvös. A JP3 viszont az egészet karóba húzta. Hawaii forgatási helyszínnek nem csak a növényzetet változtatta meg, nem. Az első részből ismert hegyek ott éktelenkednek. – Vagyis, a Nublar sziget hegyei a harmadik részben ott feszítenek a Sorna szigeten. Szép Epic fail. Sok embernek ez nem zavar, ám mégis… ugyan az a hegység két külön szigeten azért nem egészen természetes.

A harmadik rész, egy átgondolatlan rókabőr lehúzás volt. (szerintem) Nem ügyeltek csak raptoroknál, hogy nemeket meg lehessen különböztetni, sőt olyan forgatási helyszínt választottak mi... Igen. Utána még belefért menőzésnek, hogy milyen jó volt, hogy lecserélték ennek és annak a színét, csak hogy megkülönböztethetetlenek a hímek és nőstények, míg előző filmben ügyeltek erre. Két külön minőségi szint az első két film és a harmadik.

Variánsok
Egy dinosaurus fajnak is több variációja van, annak függvényében, hogy a géntechnikusok milyen mintából és milyen genetikai foltozások után hozták létre a fajt. Elkövetkezendő felsorolásban látható lesz, hogy hány ilyen típus illetve verzió van. Persze ennél sokkal több van logikusan. Minden faj eltérő típusára van egy szám kód. A Sorna elhagyása után a különböző verziók valószínűleg elkeveredtek, így apránként kialakul minden fajból egy egységes faj.
Nem lehet az állatok tollatlanságát arra ráfogni, hogy hiányos DNS. Nem lehet. Több mint valószínű, hogy az InGen az állatok tollazatát szánt szándékkal vette el. Én elméletem következik:
Kezdjük azzal, hogy minden dinosaurus tollas. Még a legnagyobb sauropodák is. (Erről majd lesz egy külön cikk.) Persze legtöbb dinosaurus esetében annyi toll volt, mint amennyi szőr van egy elefánton.
Mi lehetett az a lépes, ami az InGent arra vezette, hogy megfossza az őslényeket a tollaiktól? A pénz. A park tervezett megnyitásának idején tollas dinosaurus elméleten lényegében röhögtek a szakemberek, egy tollas Triceratops meg lényegében máglyahalált érdemelt. Egyszerű a logika. Az InGen a nagyközönségnek mindig az aktuális tudományos eredményeknek megfelelő őslényeket mutatná be. Persze pl. ötévente lecserélni a parkok állatait sok pénz és morális dolgokat is felvett. Ám ne feledjük az első részben az utalásokat. Bizony a park megnyitása után az InGen csápjaival magához szorította volna az őslénykutatást, és kénye kedve szerint alakíthatta volna.
Tehát mért nincs tolluk? Mert az InGen elvette tőlük.
Mért nagyobb bizonyos faj mint kéne? Vagy mért kisebb? Mert az InGen így variálta a génjüket.
Persze lehetnek dolgok mik a béka DNS miatt alakultak úgy, ám van mi nem.
Nem fogok minden állatnál kitérni, hogy hiányoznak a tollai. Gallimimusnak voltak szárnytollai, tudjuk, Compy is tollas, igen, ám nem térek külön ki minden állatnál erre.


Park állatai

Tyrannosaurus
  • Kezdjük azzal, hogy 15,3 méteres a legnagyobb ismert T-rex a valóságban és ha jól rémlik ez az egyed hím. Igen, rexeknél leletek alapján hím a legnagyobb. Filmekben a nőstény a nagyobb, bár a béka DNS okozhatta.
  • Béka DNS okozhatja azt is, hogy a T-rex nehezen érzékeli a mozgást. Valóságban az állat látása sokkal jobb, mint az emberé, sas látásával is versenyre kelhet. Tehát ha nem mozgunk, akkor könnyű falatok vagyunk.
  • Rex fióka tollatlan, ám már a könyv korszakalkotóan tollasnak mutatta. Továbbá a koponya szerkezete és testének arányai sem egyeznek a valósággal. Betudható a béka DNS-nek természetesen.
Velociraptor
  • Ez nem Velociraptor. Deinonychus-nak is nagy. Bár a faj neve Velociraptor antirrhopus. Ennek az oka, hogy a Deinonychust eredetileg a Veloci egy alfajának hitték, bár nem az. Végül a filmben a könnyebb hangzatosabb Velociraptor nevet hagyták, ám az antirrhopus másodnévvel. Unquillosaurus vagy Utahraptor lenne? Sajnos nem lehet beazonosítani, hogy a filmbéli raptornak mi a valós megfelelője.
  • Első két részben Velociraptor antirrhopus „nublarensis” szerepel. A harmadikban „sornaensis” melyek hím egyedeinek van pár száll korcsosult tolla. Az InGen szántszándékkal butította a „Velociraptor” fajt. Sornaensis változat túl intelligens volt, hogy a parkban attrakció legyen, ezért butították és megteremtették a nublarensis változatot. Tehát szántszándékkal alakították át a fajt, hogy ne legyen olyan intelligens, no meg lehet az is cél volt, hogy megfosszák a fajt a tollaiktól. (Mikor a film játszódik, akkor még nem tudják, hogy a dinosaurusok tollasak.)
  • Tehát a legfontosabb, a Jurassic Park raptorok abszolút nem felelnek meg a valóságnak sőt valós megfelelőjük sincs igazából. Első két rész idején hiányos ismeretek miatt, a harmadikban pedig szánt szándékkal rondították el őket. No meg történeti szempontból, hogy az InGen kénye-kedve szerint variált a géneikkel.
Baryonyx
  • Filmbéli állat 10 méter helyett 12 méteresre nő meg.

Proceratosaurus
Segisaurus 
Herrerasaurus
Dilophosaurus
  • Sorkin szerint a park Dilophosaurusai azért nem nőnek meg valós méretükre, mert a béka DNS bele kavart az egyedfejlődésükbe.
  • Sorkin azt is felvetette, hogy a gallér és méregköpés sem biztos, hogy az állat sajátossága, mert nincs foszilis bizonyíték.
Metriacanthosaurus

Compsognathus
  • Úgyszintén ürülékeltűntetésre használják, mint a könyvbéli rokonát és szabadon jár-kell a szigeten.
  • Valóságban több mint valószínű, hogy nem falkában járkáló szárazföldi piráják voltak.
Pteranodon
  • Pteranodon halevő, nem vadász, legalább is emberre nem vadászna. JP3-ban bezárva tartották a Pteranodon longiceps „hippocratesi” változatot, melyet nem béka DNS-el kezeltek. Vagy más DNS-el pótolták, vagy valami genetikai hiba jött elő az egész verziónál, mi miatt az állatnak fogai vannak. A populáció életképes volt bezárva a kalitkában, révén a folyóból juthattak élelemhez. A kalitkában lévő emberi maradványok eredete ismeretlen. El ne felejtsük! Pterosaurusok kültakaróval rendelkeznek, sokadára mutatják őket pucérnak, holott évtizedek óta tudjuk, hogy nem voltak azok.
  • Hippocratesi variáns megtalálható a nublari parkban, mik az incidens folyamán kiszabadulnak.
  • Ezenfelül Pteranodon sternbegi és longiceps alfajok a Sorna szigeten megtalálhatóak. Elméletileg a két alfaj egy és ugyan az a faj, csak két külön nem.
  • A rendes faj (második film) rendes kültakaróval rendelkezik. 
  • Az a tény, hogy mikor az InGen kivonult a Sornáról és minden állatot elengedtek, ám a hippocratesi variánsokat bezárva hagyták az arra ad okot, hogy túl veszélyesnek találták őket, hogy elengedjék. A normál Pteranodonokat elengedték viszont. Vagyis akkor a Nublaron mért volt veszélyes fajta, mikor a Velocikat képesek voltak lecserélni? Szerintem lecserélték volna a nublari pterokat is.
  • Pteranodon sternbegi azóta a valóságban Geosternbergia néven fut. Nem alfajtája a Pteranodonnak.  

Brachiosaurus
  • JP Legacy verziója szerint (a film kanon állatok méretei kép) az első rész szürke Brachija a nőstény, a harmadik film zöld Brachija a hím. Ami totális tévedés. JP3 készítése idején szánt szándékkal új szint adtak a Brachiknak, és nem volt célkitűzés a hím és nőstény egyedek megkülönböztetése. Konkrétan JP3 készítése idején tettek rá magasról. Meg az nagyon furcsa lenne hogy több tucat egyedből álló, csak hím csorda mászkálna.
  • JP1 és JP3-ben két különböző verziójú Brachiosaurus szerepel.

Parasaurolophus
  • Sokkal inkább kétlábú, mint négylábú állat az első két részben.
  • JP3 féle Parasaurolophusnál főleg négylábú.
Stegosaurus
  • Stegosaurus stenops „gigas” jóval nagyobb, mint a rendes faj.
  • Bár a farkát nem vonszolja a földön, mégse tartja a helyesen. Második és harmadik film Stegosaurusai másképpen tartják a farkukat. Tehát két külön verzió.

Triceratops
  • Nagyobb, mint az eredeti faj.
  • Első két részben ugyan az a variáns van. A harmadikban egy másik.
  • És persze hogy tollatlan, mint az összes állat.
Gallimimus
  • Hol vannak a tollaik?

Tylosaurus (InGen Mosasaurusnak azonosította.)
  • Nagyban eltér a rendes fajtól, pontosan a fajtája sem beazonosítható.
  • Ama attrakciók egyike, mikről Hammond beszélt, hogy még nincs készen.
  • Nincs információ, hogy a B telephelyen megtalálható lenne-e.
Troodon
  • Első bejegyzésem róluk szolt. Elméletileg Sorna szigeten nincsenek. Nublari szigetet pedig lenapalmozták, ám a park alatti alagutakban túlélhették. Ám az InGen a Nublart kipucolta, elméletileg. (JP2 kivágott jelenet.) Ez a kipucolás azt jelenti, hogy maradék értékeket elvitték a maradék állatokat megölték. (feltehetően) Viszont ekkor még Hammond a fejes, lehet a maradék állatokat átszállították a Sornára, és így a Troodonok ilyen utón oda kerülhettek.


B telephely

Pachycephalosaurus
Mamenchisaurus

Spinosaurus
  • Valószínűleg béka DNS helyett Chuck Norris DNS-el kezelték. Mért írom ezt? A T-rex harapásába bele kellet volna halnia. Kész ennyi. Az a harc irreális volt, a rex nyert. De nem, a Spinosaurus szilánkosra tört nyakcsigolyákkal is képes élni. (T-rex elsőre elkapta a Spino nyakát, az a harapás meg csonttörő.)
  • Filmbéli Spinosaurus kisebb, mint a valós. (Ám az ellenfele egy 11 méteres rex volt, előző két rész rexe ellen ennyi esélye sem lett volna.) Továbbá az állat egész habitusa teljesen más, mint egy rendes Spinosaurusnak. Szélesebb koponya, kis fejdísz hiányzik és így tovább. Úgymint a Velociraptorok, nem a valódi faj.
  • Spinosaurus főleg halakkal táplálkozott, no meg azzal amit eltudott kapni, tehát vadászhatott is alkalom adtán. Viszont míg túlélt egy nyaktörést a filmben, addig pecázásból (miben a faj jeles) megbukott. Valóságban a vízben lévő embereknek esélyük sem lett volna az állat ellen, sorra falta volna fel őket, erre a filmben bénázik.
  • T-rex vizelet vonzza a Spinot. Tegyük fel, hogy génmódosított és csúcsragadozót csinált belőle az InGen. Rendben, megemésztem még én nagy T-rex fan is. Ám attól még több tonnás harapást nem élhette volna túl. (Nem szaporítom a szót. A film, mint feljebb írtam összedobott rókabőr lehúzás.)

Corythosaurus
  • JP2 és JP3 Corythosaurusra jelentősen eltér. JP2 féle főleg kétlábú, az InGen zsoldos csapat dokumentumai közt látható a faj és nem hasonlít a JP3 féléhez.
Ankylosaurus

Ceratosaurus
  • Ez sem a valódi Ceratosaurus. Szeme fölötti „szarvak” hiányoznak, bár ez gén hiánynak betudható.
  • Nagyobb, mint a valódi Ceratosaurus.
  • Elméletileg T-rex génnel foltozták az állatot béka gén mellé.
Apatosaurus
Leptoceratops
Maisaura
Muttaburrasaurus
Edmontosaurus (Eredetileg Anatotitan)

Lehetséges fajok

Suchomimus
  • Spinosaurus támadás után Granték párbeszéde alapján esélyes, hogy az állat szerepel az InGen listáján.

Quetzalcoatlus
  • Negyedik rész Trailerében szereplő Pterosaurus valószínűleg génmódosítása ennek a fajnak. (Persze utólag tagadják, hogy ez az új filmhez készült. Arra hivatkoznak, hogy ez el nem készített játékhoz készült… mit ugyan úgy hívnak mint az új filmet.)

Utahraptor
  • Negyedik rész Trailere végén T-rex, Quetzalcoatlus, ember és egy emberhez képest túlméretezett raptor látható.


Albertosaurus
  • Trespasser játékban szerepel, mi közelebb áll a filmekhez, mint a könyvekhez. (Tény, hogy a játék Sorna szigete teljesen másmilyen mint a könyvek és filmek Sorna szigete.)


Ismeretlen Sauropoda
  • Brachiosaurus akart lenni, ám mégse annak sikerült… JP3 septiben összedobott mivolta miatt újabb epic fail.



Könyvről szóló cikkhez hasonló ökoszisztéma leírás.
Könyvhöz képest itt sokkal több fajról van szó, ám nagyobb is a sziget. További pozitívum, hogy a szigetet nem veszi kőrbe egy a nagy termetű állatok számára áthatolhatatlan szikla fal. Ha igaz, hogy a legtöbb őslény képes volt úszni, akkor az állatok számára a másik négy sziget is rendelkezésre áll.
Bár a JP3 film hegyei alapos mellényúlások, a növényzet eltérésnek lehet egy magyarázata. A JP2 és 3 a sziget két különböző végletén található. Egyik részt hideg vízáramlatok mossák, a másikat pedig meleg vízáramlatok. A hideg vízáramlatok miatt kialakult mikroklímán mamutfenyők és páfrányok nőnek. Ezen felül a szigetek vulkanikusak, így két féle erdőtípuson kívül lehet van még pár másik, mit eddig nem láttunk.
Eltérő növényzet típusokhoz eltérő állatvilág dukál. Feltételezhető, hogy a Brachiosaurus jobban preferálja a modern növényzetet, míg a Mamenchisaurus inkább a fenyveseket részesíti előnyben. Apatosaurus pedig a nyílt legelőket kedveli, ez is lett a végzete jó pár példánynak, miknek csontjait a második részben látjuk az elefántfű mellet. (Vajon a raptorok a kis szakadékba kergették őket, aztán kivéreztették a lábukat tört egyedeket?) Hasonló felosztás lehet a két raptor típus közt.
A Pteranodonok a sziget ill. szigeteknél maradtak, ám a hippocratesi variáns lehet, hogy kirepült a szigetről.
Film nem tart olyan mellék információkat mint a könyv, tehát igazából mindenkinek saját képzeletére van bízva, hogy mi hogyan él a szigeten illetve szigeteken.

JP Legacy által felvázolt útvonalak két filmben. Szép-szép, de téves. Egy egyszerű példa: Mikor a Spinosaurus megtámadta a hajót, ott a folyó, ha 100 méter széles az már sok. Ám a térképen ott a folyó (inkább lagúna ez) egy kilométer illetve szélesebb. Tehát egy a térképen nem jelölt folyó, vagy máshol történt a szigeten. Plusz még legalább egy kalitkának kellene lennie.

Források:
 

3 megjegyzés:

  1. Chuck Norris gének hm így már érthető én Adamantium beültetésre gondoltam eddig.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt is túlélte, hogy elütötte egy repülő. Rendben, hogy csak a lapockája fölötti részt és a farkát érte, ám később nem látszanak sebek, pedig a pilótafülke ablaka is véres lett.
      Vagy több ugyan olyan Spino volt, vagy ordénálé baki.

      Törlés
  2. Pteranodon leírását bővítettem.

    VálaszTörlés