2013. szeptember 14., szombat

Méret becslés: Tyrannosaurus vs Giganotosaurus


Válasz: Németh Tamás Kérdésére.

Egy elég komplett kérdés, hogy melyik állat volt a nagyobb, hiszen nézhetjük az állat hosszát vagy tömegét is a méret kérdésében bár szerintem inkább a tömeget kell figyelembe venni, mert így kiküszöböljük a két állat testfelépítéséből adódó különbségeket. Továbbá a Tyrannosaurusból több mint 90 kövületet találtak, így relatív pontosan tudjuk mekkora volt. Addig a Giganotosaurusból mindössze két kövületet találtak egy kb. 70%-ban teljes  (MUCPv-Ch1) 12.2 m hosszúra 6,8 tonnára becsült példányt és egy nagyon töredékes leletet (MUCPv-95) mely igazából csak egy állkapocscsont töredék, de ez 8% nagyobb, mint a MUCPv-Ch1-é így a becsült hossza 13,2 m súlyát pedig 8,2 tonnára becsülik. Persze az ilyen töredékes csontváz méretének becslése közel sem nevezhető pontosnak. A Tyrannosaurus méretének becslésénél a mérvadó a Sue nevezettű lelet mely kb. 85%-ban teljes és hosszát 12,3 m-re, súlyát 8,4 tonnára becsülik. Ezzel a legteljesebb és legnagyobbra becsült, nem töredékes Tyrannosaurus lelet.





 Az összehasonlító képek alapján lehet látni a Giganotosaurust hosszabbnak, míg a Tyrannosaurust nehezebbre becsülik.




5 megjegyzés:

  1. Az én véleményem az,hogy ez tényleg egy megválaszolhatatlan kérdés,mivel a tömegben a T-rex míg hosszban a Giganotosaurus a nagyobb.De amint a képeken is látszik(itt főleg a csontvázas képekre gondolok)a T-rex sokkal tömzsibb ahogy az a körberajzolt bordákon is látszik.Viszont a Giganotosaurus csak egy kicsivel volt hosszabb a Rexnél így az én döntésem alapján összességében a T-rex-et nyílvánítanám nagyobb állatnak.

    VálaszTörlés
  2. T-rex nagyobb, mint a giga. 14.7-15.3 a legnagyobb rex.

    VálaszTörlés
  3. Én utána olvasgattam ezeknek az állítólagos óriás Tyrannosaurus példányoknak és 1 kivitélével mindről kiderült, hogy elnéztek valamit.

    Már mindet nem tudom, de ezekre emlékszem.
    Mor 008-nak 150 cm koponyát becsültek ez alapján nagyobbnak kellet volna lennie Sue-nál, de a többi csont kisebb állatról árulkodott majd jött a felfedezés, hogy rosszul állították helyre a koponyát

    http://brolyeuphyfusion9500.deviantart.com/journal/How-large-is-MOR-008-396485511

    UCMP 137538.(gondolom erre gondoltál mint legnagyobb) Ezt becsülték a legnagyobbra mindössze egy lábujjdarabka miatt, ami az sem biztos hogy Tyrannosaurussé továbbá csak akkor ilyen hatalmas az állat ha Sue azonos csontjával hasonlítjuk össze más Tyrannosaurus egyedek alapján már jóval mérsékeltebb méretett kapunk.
    Bővebben:http://brolyeuphyfusion9500.deviantart.com/journal/Is-UCMP-137538-really-that-large-370912332.

    Tudomásom szerint a legnagyobb Rex a C.Rex 13.5 m-es becsült hosszával, töredékes lelet de Horner szerint nagyobb volt mint Sue.

    Ilyen összehasonlításkor 90 talált egyedből a legnagyobbat nem lett volna túl fer felhozni, egy olyan állattal szemben amiből mindössze két egyedet találtak ezért nem is írtam a C.Rex-ről.

    VálaszTörlés
  4. szerintem a Giga nagyobb volt mint a Trex

    VálaszTörlés
  5. Spinosaurus volt a legnagyobb húsevő dinosaurus , utána a Carcharodontosaurus, majd a Gigantosaurus , és utána jön csak a T-Rex.. de ezek csak a csontok alapján becsült adatok.. sok a vita .. mert kiderült , hogy ami csontokat találtak még növésben voltak halálukkor, tehát elképzelhető hogy a T-rex is nagyobb volt mint amire gondolnak.

    VálaszTörlés