2014. november 30., vasárnap

Fejetlen dinoszaurusz fejet kap - Megoldódott a 100 éves rejtély


Néhány amatőr kövületgyüjtőnek és Clint A. Boyd a Dél Dakotai egyetem geológia és bányászat szakának adjunktusának köszönhetően megfejtették a több mint 100 éves rejtélyt. Az adjunktus 10 év után leírta a Thescelosaurus koponyáját két lelet alapján. És érdekes összefüggéseket fedezett fel, amely fényt derített a teremtmény életmódjára.




A kettő koponya közül az egyiket Bill Alley, amatőr paleontológus találta meg Dewey megyébe, ennek csak a 68 százaléka volt meg. Alley 2013-as halála után a Timber Lake múzeum kapta meg a leletet. A másik maradvány sokkal teljesebb, 99 százalékos, ez az Észak Karolinai Természetrajzi Múzeumban található. A koponya alapján kiderült, hogy a fogazata változatos volt, valószínűleg növények mellett ehetett rovarokat, kisebb gerinceseket, de akár dögöket is. 2,5-4 méter hosszúra nőhetett meg átlagosan.
A kréta időszak végén élt, a Tyrannosaurusszal, a Triceratopssal egy változatos fauna tagjaként. Valószínűleg a mindenevő életmód ínséges időkben segítette a túlélést. Hisz egy nagyobb szárazság vagy keményebb tél idején simán áttérhettek a növényevő életmódról a dögevésre.

Thescelosaurus a Saurian című, fejlesztés alatt álló PC-s játékból.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése