2014. november 22., szombat

Stomatosuchus inermis

Felfedezte:      Ernst Stromer 1913

Leírás:             Ernst Stromer 1925

Lelőhelye:       Észak-Afrika, Egyiptom (Baharya oázis)

időszak:           ~Kréta 100-94 millió év millió év (Albai-Cenomani) 

Klád:               Neosuchia

Család:            Stomatosuchidae

Teljes hossz:    ~ 9-12 méter

Tömeg:            ~ 6-8 tonna


Leletek


A Stomatosuchus inermist ma már csak Ernst Stromer leírása alapján ismerjük, mivel a többi Baharya oázisban megtalált őslény maradványaihoz hasonlóan, a Stomatosuchus egyetlen ismert koponyája is megsemmisült, mikor 1945-ben a szövetséges bombatalálat érte a Müncheni Természettudományi Múzeumot. A koponya alapján az állat becsült hossza 9-12 m között mozog, becsült tömege: 6-8 tonna.

Koponya


Koponyája hosszú, lapos, felépítésileg jóval gyengébb a nagyobb zsákmányra vadászó krokodil fajok koponyájához képest. Felső állkapcsában kis, kúp alakú fogak ültek, míg az alsó állkapocs teljes egészében fogatlan volt.

Életmód, feltételezések


Ez a hatalmas krokodilféle nem csak a méretével emelkedett ki kortársai közül, hanem a táplálkozási szokásaival is. Koponyája alapján kisebb halakkal és más kisebb állatokkal táplálkozhatott.

Az egyik elmélet szerint a mai pelikánéhoz hasonló toroktasakkal rendelkezett, ezen elmélet szerint a mozdulatlanul, nyitott szájjal a vízben hevert,  és ha arra járt egy hal, és beúszott a Stomatosuchus szájába, akkor az összecsapta az állkapcsát majd egészben lenyelte prédáját.

Egy másik teória szerint egyes sziláscetekhez hasonlóan táplálkozott, (hatalmasra nyitott állkapoccsal a halrajok közzé úszott és minél több halat próbált meg egészben lenyelni.)

Ökológia


Az élőhelyét olyan dinoszauruszokkal osztotta meg, mint növényevő Paralititan és Aegyptosaurus
vagy a ragadozó Carcharodontosaurus, Deltadromeus és Spinosaurus.
Bár hatalmas állat volt, állkapcsa felépítése miatt dinoszauruszokat nem zsákmányolhatott és a Spinosaurussal sem volt táplálék konkurens, mivel a Spinosaurus jóval nagyobb, tokféle halakkal, cápákkal,  Plesiosaurus félékkel, míg a Stomatosuchus kisebb állatokkal (főleg halakkal) táplálkozott.

VigorousNebulaDragon

This is my fishing ground!



Osztályzás


A Neosuchia kládon belül a kihalt Stomatosuchidae család tagja.

Forrás:
Dinosaurs.about.com
Wiki

Írta: Néma Bob, Bob

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése