2014. november 16., vasárnap

Sétáló kenguruk? Vagy mégsem?


Kenguru: a legtöbb embernek e szó hallatán, két-lábon ugrálva közlekedő erszényes állatok jutnak az eszébe.

Hát akkor itt van a Procoptodon nevű kenguru. Melynek ma élő legközelebbi rokona a keresztcsíkos nyúlkenguru.  Eddig én is úgy gondoltam, hogy ezek a 200-230 kg-os, rövidfejű kenguruk (Sthenurinae) ez az erszényescsoport a pliócénban vált el a többi kengurutól), a ma élő fajokhoz hasonlóan ugráltak.

Tylacoleo és Procoptodon (Mauricio Anton)


Nemrégiben, egy kutatócsoport bebizonyította, hogy a Procoptodon-hoz hasonló kenguruk nem voltak képesek az ugrálásra. Christine Janis és kollégái különböző kihalt és ma is élő kengurufaj csontvázának vizsgálata alapján, állapították meg ezt. Arra hivatkozva hogy,  erszényesünknek a többi vizsgált állathoz képest nagyobb, erőteljesebb a csípője, a bokaízületei erősebbek, valamint gerince nem elég rugalmas az ugráláshoz, és nem bírja el az ugrásokkal járó erőhatásokat. Ez még nem is akkora baj (mert a Procoptodon inkább az erdőkben élhetett és nem nagyon kellet ugrálnia). Viszont az igen hogy, végül arra jutottak, hogy a Procoptodon, talán az emberhez hasonlóan két lábon járt/lépkedett.
Eléggé, Theropodás, állású és izomfelépítésű rekonstrukció

A P.goliah-nak csak egyetlen lábujja volt. Vagyis ha "sétált"volna, minden lépésekor  egyetlen lábujjának kellett volna elviselnie 200-230kg-os terhelést, ami valljuk be, elég nagy súly még egy erősebb bokájú állatnak is. 

AvPWar kolléga ezt kicsit viccesen és ironikusan ezt, mondta először amikor meghallotta a "hírt":
"Először a tudósok azt hitték hogy, a dinoszaurusz úgy jártak, mint a kenguruk. Erre kiderül, hogy a kenguruk jártak úgy mint a dínók."
De valójában ő sem gondolta ezt komolyan, sőt ezt az elméletet egyenesen a pokolba kívánja.

Most én tényleg komolyan kérdezem, ez az állat ilyen mozgással hogy bírt volna egyensúlyban maradni? És hogyan bírt volna elmenekülni a ragadozóktól? Mert ragadozóból volt egy pár pl.: óriás varánuszok (Megalania),  erszényes oroszlánok (Thylacoleo).
 
Megalania prisca(George W. Moreno-Bernal)


Thylacoleo carnifex (Peter Schouten)


 Szerintem ezek a kenguruk, ha nagy szökkenésekre nem is, de talán kisebb ugrásokra csak képesek lehettek. Továbbá, szerintem (és több szerkesztő szerint is), egy ilyen testfelépítésű állat, egy ujjon járva valószínűleg tényleg felborult volna. És ha ez még nem lenne elég, a két lábon-járó nagy növényevő szerepét már a betöltötték.  A Genyornys-hoz hasonló óriási lúdalakúak, a dromonithidae csoport tagjai.
Genyornis newtoni (Peter Trusler)

Dromornis stirtoni (Martin Chavez)
 a Procoptodon valószínűleg más ökológiai fülkét töltött be.
Lábujjhegyen állva táplálkozó Procoptodon
Amikor nem kellet a Procoptodon sem ugrált, valószínűleg a mai kengurukhoz hasonlóan a farkával támasztotta ki magát, és erőteljes karjaival (amikkel lábujjra ágaskodva, akár 3méter magasra is fel bírt nyúlni) a fák lombját lehúzva legelt..
A kenguruk tipikus "háromlábú-póza"
 De mi történt akkor, amikor a feljebb említett ragadozók és a Procoptodon találkoztak?  Talán a kenguru a lábait menekülés helyett védekezésre használta?  Lehetséges, de az állatok általában harc helyett a menekülést választják. Szóval szerintem csak végső esetben használná a lábát rúgásra. Így én valószínűbbnek tartok valami nyúlszerű mozgást, menekülésre...


Sthenurus és Megalánia harca ( Justin Case munkája)



Szóval ez a dolog is egy nagyon jó példa, arra hogy egyes tudósok mennyire nagy baromságokat, tudnak kitalálni. És hogy a "hírportálok" is mennyire el tudnak ferdíteni dolgokat, pl.: a "Procoptodon sétálós elmélet"-hez hasonló feltételezéseket is tényként közlik.






2 megjegyzés:

  1. Plusz a rekonstrukcióval nekem az is bajom, hogy a farka Theropoda szerű anatómiával bír. A farok töve olyan mintha egy theropodásan hátra felé nyúló Ischiumhoz csatlakoznának az izmok, mely tudtommal nem jellemző se a procoptodonra se egyéb kengurura.

    VálaszTörlés
  2. ez baromság!szerintem ugrált a procoptodon!az összes kengurú ugrálva közlekedik!

    VálaszTörlés