2014. november 11., kedd

Larry Agenbroad - nyugodjék békében




Tudom, kis időt eléggé kihagytam, addig Néma Bob kollega tartotta a frontot, de nem ilyen hírrel akartam vissza térni.




Higgyétek el nekem, Richard Attenborough halála óta nem szívesen írnék ilyen cikkeket, de úgy érzem, hogy mivel paleo témában mindenféle hírt megosztunk, úgy éreztem, hogy kötelességem megosztani a szubkultúránkat érintő gyászjelentéseket is.

Gyerekkorunk több Mamutos dokumentumfilmjéből ismerős Larry Agenbroad október 31. húnyt el. Fia, Brett még csak a napokban tette közzé, hogy apja halálának oka veseelégtelenség volt.

Az 1933. április 3. született Agenbroad nagy szaktekintéjnek számított a Megafaunákkal foglalkozó tudósok közt.  Legjelentősebb kutatásait a Mamutokkal, azok közül is leginkább a Kolumbiai mamuttal (Mammuthus columbi) kapcsolatba végezte. A Hot Springs-i "Mammoth Site-nál" dolgozott élete hátra levő részében teljes munkaidőben, ahol 61 mamut példányt találtak (ebből 3 Gyapjas mamut), valamint ráadásként egy Rövidfejű medve (Arctodus simus) is előkerült.


Mammoth Site


Gyakori téma volt a környezetében a Mamutok feltámasztása, és amikor őt megkérdezték erről, ő mindig azt válaszolta:

"Miért is ne?"

Larry Agenbroad olyan paleo gyöngyszemekben szerepelt, mint a "A mamutok földjén" (Land of the Mammoth) vagy a "Mamut bébi" (The baby mammoth), továbbá bármelyik ősemlősökről szóló rész az "Ősvilágból" (Paleoworld). Persze néha ő is megfordult (sajnos) egy-egy hatásvadász Asylum szintű dokumentumfilmben is, ilyen pl. a "Küzdelem a jégkorszaki vadállatokkal" (LA 10.000 b.c.).
De az ilyen apró ballépésekkel ne foglalkozzunk.


A lényeg a lényeg. Világunk egy újabb nagyszerű elmével üresebb, kit gyerekkorunkba tiszteltünk. Ez eléggé elgondolkodtató tud lenni. Ilyenkor érzem azt, hogy az életben mindent megkell tenni, hogy letehessünk valamit az asztalra, különben nem fogják értékelni még ha sikerül is, s akkor nem lesznek olyanok, kik megemlékezhetnének rólunk.

Nyugodjék békében Dr. Agenbroad...


FORRÁS:
Az eredeti cikk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése