2014. november 15., szombat

Psittacosaurus sibiricus - a 3 méteres sarki dinoszaurusz

Tegnap találtak rá a Nyugat-Szibériai Kemerovo régióban Shestakovo falu közelében, a Psittacosaurus sibiricus első teljes csontvázára még 2006-ban. Az eddig töredékes maradványoból ismert fajról kiderült, hogy kétszer nagyobb volt, mint a Psittacosaurus gobiensis, vagyis a három méteres hosszúságot is elérte.

Elijah Shandsheight






 A csigolyákra és a koponyák darabjaira egy csontokkal teli rétegben találtak rá. Az ásatások már 1950 óta folynak a térségben, ahol az ásatások folyamán 8 dinoszauruszfaj maradványaira bukkantak.
Köztük néhány új dromaeosaurusra, egy 30 méteres sauropoda dinoszauruszra és a már említett psittacosauruszokra bukkantak. Az ásatást vezető Konstantin Tarasenko szerint a terület egykor egy sekély öböl lehetett, és a dinoszauruszok csontjait egy földcsuszamlás sodorta egy helyre, 125 millió évvel ezelőtt.


Michel Fontaine

A nagyobb testméret talán segített a psittacosaurusnak, hogy a magasabb égövek hidegebb időjárását könnyebben elviselje. A teste több hőt tároljon, és mellé valószínűleg még hőszigetelő tollréteg boríthatta.
A psittacosauruszok szerte Ázsiában elterjedt, mindenevő dinoszauruszok voltak.

Forrás: http://en.itar-tass.com/non-political/759840




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése