2023. június 26., hétfő

Az elfeledett Chadceratops

Az Udanoceratops amennyire “karakteres”, annyira nem ismert. Ez persze köszönhető lehet a kevés megtalált leletnek is. Ám szerintem csak szimplán nem kap elég figyelmet, szereplést. Egy őslényes dolgot sem tudok mondani miben helyet kapott volna. (És lenne minősége.)

 

Batavotyrannus alkotása.

Az Udanoceratops tschizhovi 1992-ben került leírásra erősen hiányos példány által. A PIN, no. 3907/11-nek majdnem teljes koponyája van meg és néhány csigolyája. Képen a jelölt három másik hivatkozott példány Leptoceratops (NMC 8889 és 8887) és Montanoceratops (AMNH 5465), mely rokonok alapján megtippelhető az állat kinézete. Markáns alsó állkapcsa ellenére ez a Ceratopsia eléggé ismeretlen. Ha azt is bele vesszük, hogy négy méteres hoszt is elérhette, rokonságához képest gigászi volt. Leptoceratopsidae család tagja volt, nem rendelkezett a Protoceratops-ra jellemző premaxillary fogakkal. (szájpadlás elülső részén lévő fogak) Nagy méretű alsó állkapocs nem csak nála van jelen a családjában, ám neki a legnagyobb az ismert fajok közül. Például két évtizede a Leptoceratops-ot Protoceratops alapján rekonstruálták, ma már az Udanoceratops-szal való biztos rokonság miatt már nem. Illetve leírásakor még az Udanoceratops is Protoceratopsidae-ba került besorolásra. Ám azóta mint látható külön családban foglal helyet révén számos más Leptoceratopsidae került felfedezésre.

 

Szintén Batavotyrannus alkotása.


Djadochta formációban kerültek feltárásra az állat első leletei. Régen úgy gondolták, hogy egy nagy sok sekélyessel rendelkező tó, lényegében mini tenger volt a késő kréta kori Góbi-medencében, melybe környező folyók torkolottak. A helyzett, hogy száraz-félszáraz környezetet lehetett elszórt nagyrészt időszakos tavacskákkal. Djadochta formáció jobb esetben is maastrichti legeleji, ám datálása inkább campania közepe és vége. 75-71 millió évre datálható. Ennek ellenére láttam “utalást” Nemegt formációbéli lehetséges előfordulásra. Nem igazán találtam biztos dolgot, sőt Ceratopsia-k sem ismertek a Nemegt formációból. Lehetséges, hogy a Nemegt formáció és Nemegt-medence került összekeverésre. A Nemegt-medence több eltérő korú lelőhellyel bír, mint a Nemegt vagy a Djadochta formációk. 2020-as publikációban van szó a lehetséges nemegt formációi Udanoceratops-okról, feltéve ha a Üüden Sair régi és újabb expediciói jó/ugyanazon a helyen, ugyanazon rétegben vizsgálódtak. 2017-es publikáció nulla ceratopsia leletet ír Nemegt formációhoz. Illetve 2023-ban a Nemegt formáció kréta legvéginek, 68-66 millió évesnek lett datálva. Valószínűbb, hogy az Üüden Sair időben köztes a Djadochta és Barun Goyot formációkkal.

Bayan Mandahu formációból van jelentés Udanoceratops-okra, ám lehetséges, hogy nagyobb Protoceratops hellenikorhinus-szokról lehet szó. 2008-as publikációban szerepel a PIN, no. 4046/11 mint “Udanoceratops” sp., mely fiatal, hím egyed. A típus példány is hímnek van jelölve. Nemek meghatározása még 2021-ben is kétséges volt például Protoceratops-ok esetén, holott publikáció nemileg kategorizálja e állatok példányait is. Van kép a publikációban fiatal “Udanoceratops” sp. hátsó láb ujjairól. Ami miatt nem veszik figyelembe ezt a leletet az, hogy valóban megkülönböztethető más vele egy időben és helyen élt Ceratopsia-któl, ám nem lehet Udanoceratops-hoz biztosan rendelni. Publikáció amúgy az itt élt Ceratopsia-k vízi vagy szárazföldi életmódjával foglalkozott. Élőhelyük elvileges száraz mivolta miatt nem épp releváns. Ennek oka, hogy a farki csigolyák háti tüskéi magasak, mint ha taréjt alkotnának, ezt sokan nézik úgy, hogy farokúszójuk volt. Ha már csigolyák, a PIN, no. 3907/11-nek néhány csigolyája van csak meg, mi alapján nehezen lehet életmódot meghatározni, végtagok híján pedig főleg. Viszont csigolya alapján a PIN, no. 4046/11-es példány 2015-ben is “Udanoceratops” sp.-ként került meghatározásra.

Darren Naish 2009-es cikkében szerepel egy kép, melyről nem tudni mi. Egy nem épp angol nyelvű oldalon hivatkoznak rá Udanoceratops-ként. Holotípushoz képest kisebb az orrnyílása, no és van gallérja. Nem tudni mi, vélelmezem, hogy egy replika melyet Protoceratopsidae és nem Leptoceratopsidae alapján készítettek. Ott van még a Magnirostris (IVPP V16137), mely érvénytelen genusz. 2010-ben mint Bagaceratops vagy fiatal Udanoceratops felmerült, ám legvalószínűbb, hogy Protoceratops. 


Sebastian Smith alkotása.


Szokás az Udanoceratops-ot bazális Ceratopsia-nak nevezni. Koponyája hasonló pár dologban a Psittacosaurus-éhoz. Én személy szerint nem kedvelem a bazális jelzőt, testmérete és az eléggé szemet vonzó alsó állkapcsa miatt. Kezdetleges jelzőtt akkor tudná levetkőzni, ha új részek, főleg végtagok kerülnének elő az állatból. Erősen valószínűtlen, hogy kétlábú lett volna.

Úszási dologra térjünk még vissza. Viktor Tereshchenko még 2013-ban sem hagyta felvetését. Alaposan megszemlézte e állatokat. Ami fontos, hogy komoly farok izomzatuk volt. Az, hogy ő ezt erősen úszásra akarta ráhúzni, az egy dolog. Valóban oldalirányú mozgásra volt képes a Leptoceratopsidae-k és Protoceratopsidae-k farka. (Mint úgy általában a hüllőknek.) Ám ez védekezéshez is jó lehetett. Esetleg bele magyarázhatjuk, hogy tüskés farkuk lehetett. Ám a Bagaceratops és Protoceratops esetén torzó tömegéhez arányítva nagyobb volt a farkuk tömege, mint a Leptoceratops és Udanoceratops esetén. Feltehetően a Protoceratopsidae-k inkább alkalmazták a farkukat valamire, valamikre, mint a Leptoceratopsidae-k. Szerintem ez védekezés lehetett.

Ránézésre is, ennek az állatnak erős harapása volt, melyet vizsgálatok is alátámasztanak. Tehát kemény növényi részekkel is táplálkozhatott. Ám harapása is lehetett fegyver. Elsőre gondolhatnánk, hogy a Tyrannosauridae-knak könnyű préda volt, ám ha lábra ment, mint ahogy Olmagon is megalkotta, akkor bizony okozhatott nem kis kellemetlenséget.

 

Olmagon alkotása.


Viszont van itt egy kis gond. Nemegt formáció felső rétege kréta legvégi lehet (rosszabb esetben 69 millió évvel ezelőtti), így Tarbosaurus és Udanoceratops nem valószínű, hogy találkoztak volna. Akkor mégis mikkel élt egy helyen? Többszörösen megjegyzik, hogy számos állat miktől van erősen töredékes lelet valószínűleg nem őshonosak, idetévedő vagy átvándorló egyedektől származnak. Tyrannosauridae, Hadrosauridae és Titanosauria feltehetően nem élt normális körülmények közt a Djadochta formációban. Alapvetően kis termetű fajok éltek erre, Alvarezsauridae, Dromaeosauridae, Troodontidae, Oviraptorosauria, Ornithomimosauria. Ezek a kládok több fajt is adtak az egykori élővilágnak, talán az Oviraptorosauria-k a legtöbbet. Tény nem feltétlenül élt mindegyik egy időben. Pinacosaurus itt élt, vagy csak átvándorolt? Nem csak ő volt az egyedüli Ankylosauridae, itt van még a Minotaurasaurus. Azért ne lepődjünk meg ha a jövőben kiderül, hogy legfeljebb csak “idetévedő” kládok valójában honosak voltak itt. Sőt Halszkaraptor-t is innen írták le, mely egy vízi dinoszaurusz volt. Közeli rokonaiból is akadt szép számmal. Bagaceratops és Protoceratops már fel volt emlegetve, ám itt van még a Bainoceratops. Vannak egyéb Ceratopsia-k is, melyek nem behatárolhatóak, ilyen a Bagaceratops és Protoceratops lehetséges átmeneti formái, vagy épp a két genusz hibridjei.

Állatról sajnálatos módon nem lehet túl sokat elmondani. Holotípus az egyetlen biztos példány. Rajta kívül még e állathoz sorolható leletek vannak, ám nem elég diagnosztikusak, vagy vizsgálatra várnak. Olyan “dzsenerik” információkkal időt és sorokat nem kívánom húzni, hogy növényevő volt, tojásokat rakott, feltehetően csoportban élt. Vizi életmódhoz nem előfeltétel a farokuszony vagy hajlékony gerinc. Gondolok arra, hogy noha száraz volt az élőhelye, nem kizárt, hogy a víz nem volt ritka. Én személy szerint el tudom képzelni, hogy vizilóhoz hasonló volt és hát neki sincs úszást segítő farka. A kihalást megélő észak-amerikai rokona a Leptoceratops lehetséges, hogy üreglakó volt. Szóval míg íly keveset tudunk, bárkinek szabad a gazda, hogy képzeli el ezt a jószágot. Ekkora üreglakó, mindig felszínen mászkáló, esetleg vízben lubickoló? Remélhetően meg tudjuk a jövőben.

Megjegyzés: Noha képét nem használtam fel a cikkhez, Jaime A. Headden írt arról, hogy az ő rekonstrukciója hogy terjengett az interneten, úgy hogy az eredeti alkotó, tehát ő kikerült a képből. Ami nem egy jó dolog.


Joschua Knüppe alkotása.


Források:
https://cdnsciencepub.com/doi/10.1139/e93-190 - Djadokhta Formation correlative strata in Chinese Inner Mongolia: an overview of the stratigraphy, sedimentary geology, and paleontology and comparisons with the type locality in the pre-Altai Gobi
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352340917306820 - A dinosaur community composition dataset for the Late Cretaceous Nemegt Basin of Mongoliagt medence
https://www.app.pan.pl/article/item/app007012019.html - New protoceratopsid specimens improve the age correlation of the Upper Cretaceous Gobi Desert strata
https://www.researchgate.net/publication/226432157_Adaptive_features_of_protoceratopoids_Ornithischia_Neoceratopsia
https://www.researchgate.net/publication/292476236_Methods_for_size_reconstruction_in_distorted_and_damaged_vertebrae_of_fossil_tetrapods
http://www.paleofile.com/Dinosaurs/Ornithopods/Leptoceratops.asp
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6842559/ - A new leptoceratopsid dinosaur from Maastrichtian-aged deposits of the Sustut Basin, northern British Columbia, Canada
https://www.researchgate.net/publication/226106749_Key_to_Protoceratopoid_vertebrae_Ceratopsia_Dinosauria_from_Mongolia
https://scienceblogs.com/tetrapodzoology/2009/04/18/udanoceratops-tschizhovi -> http://web.archive.org/web/20130117060721/http://scienceblogs.com/tetrapodzoology/2009/04/18/udanoceratops-tschizhovi/ 
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031018210001562 - New evidence for a trophic relationship between the dinosaurs Velociraptor and Protoceratops
https://link.springer.com/article/10.1134/S0031030113060105 - Structural features of neural spines of the caudal vertebrae of protoceratopoids (Ornithischia: Neoceratopsia)
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1671/0272-4634(2004)024[0591:MAOETI]2.0.CO;2 - Morphometric analysis of evolutionary trends in the ceratopsian postcranial skeleton
https://pubs.geoscienceworld.org/paleobiol/article/43/1/15/392593/Herbivorous-dinosaur-jaw-disparity-and-its - Herbivorous dinosaur jaw disparity and its relationship to extrinsic evolutionary drivers
https://qilong.wordpress.com/2011/03/20/the-stolen-nutcracker/
https://anatomypubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ar.20979 - Jaw Mechanics in Basal Ceratopsia (Ornithischia, Dinosauria)
https://www.researchgate.net/publication/234025996_Dinosaur_Distribution
https://books.google.hu/books?id=OWpQW_WhPAsC&lpg=PA308&hl=hu&pg=PA308#v=onepage&q&f=false
https://www.nature.com/articles/nature24679 - Synchrotron scanning reveals amphibious ecomorphology in a new clade of bird-like dinosaurs
https://www.researchgate.net/publication/288557787_Bainoceratops_efremovi_a_new_protoceratopid_dinosaur_protoceratopidae_neoceratopsia_from_the_Bain-Dzak_locality_South_Mongolia
https://www.researchgate.net/publication/237270027_Skull_of_Minotaurasaurus_ramachandrani_a_new_Cretaceous_ankylosaur_from_the_Gobi_Desert
https://twitter.com/batavotyrannus/status/1641555765637922816
https://twitter.com/batavotyrannus/status/1044299211880230913
https://www.artstation.com/artwork/aGq5L2 
https://www.deviantart.com/olmagon/art/Djadochta-July-Days-22-to-31-924060808 
https://twitter.com/JoschuaKnuppe/status/1459267968458702848

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése