2023. június 15., csütörtök

Jurassic szájak

JustVidman kipróbálta a csókgépet  és adott egy ötletet. Első koncepcióm az volt, hogy amennyire látni lehet (alig) megszemlézném a jurassic filmek “theropoda” hibridmutánsizéinek a száját. Révén jó sok éve láttam egy Twitter posztot, ahol a lényeg az volt, hogy az első filmben Roberta szájpadlása jó. Mondanom sem kell, a JW1-ben már nem jó. Gondolom szájpadlás plasztikája volt. Ehhez pedig hozzá tudok csapni két hírösszefoglalóba szánt hírt. Tökéletes, van itt minden! Csak már megint a Jurassic filmekkel van összemosva és én vagyok a balga ki elköveti.

Nézzük csak milyen szájban végeznénk, ha visszamennénk a nem madár dinoszauruszok korába. 

 

Heitor de Sá Oliveira alkotása.


Első körben szemlézzük meg a Jurassic filmek jószágait. Melyek azok amelyek közelítik jót és melyek nem. 1, és 2, noha a szájpadlás nagyon sima a choana megtalálható. 3, JW1 esetén nem látni, holott JP1-ben is ugyan ez a példány volt. Sajnos a képminőség, elmosódás és fényviszonyok miatt nem látható minden olyan jól, mint kellene. Ám nekem nem úgy tűnik, hogy lenne choana. 4, ez kakukk tojás mivel a Meg 2 filmből való (Ignoráljuk most, hogy Megalodon-t mondanak erre nem egy kagyló, hanem egy otodus cápa gyilkolászik a filmekben.) és ahhoz mérten, hogy tucat Jurassic dizájn, a száj meglehetősen jó. Alkotók tudták, hogy milyen legyen a száj, akkor maga az egész állat mért ilyen lett? Persze van róla fogalmunk sajnos a 65 tükrében. 5, és 8, amennyit látni az teljesen korrekt. 6, sajnos túl sok mindent nem látni, illetve maga az állat feje alapjaiban hibás, így lehet úgy kellett volna kezelnem, mint az Indominus-t, ignorálni. 7, esetén látni valami jót, addig a 12, esetén nagyon sima, nem jó. 9, tűz ide vagy oda, nem sokat látni a szájpadlásból, ám nagyon simának tűnik, a BaBR Allosaurus-hoz kellene hasonlatosnak lennie. 10, sajnos Spinosaurus-ból sem látni túl sokat, ám mintha lenne neki is choana-ja. 11, utóbbi alapján vélelmezem, hogy a film raptorai is reálisabb szájpadlással rendelkeztek. Sajnos nem sikerült jobb jelenetet elkapnom, JP1 esetén pedig minőségben nem jók, nem kivehető semmi használható.

Mégis mihez kellene hasonlítaniuk? Mi az a choana? Amennyiben ahol beszívjuk a levegőt az a bejárat, akkor a choana a kijárat. Nekünk is van ilyen. Csak nem a szájpadláson, hanem hátrébb. Ugyebár nálunk embereknél is van egy köztes rész a “nyakban” ahol a légcső találkozik a nyelőcsővel. Kellemetlen félrenyelni. A hüllőknek ez a szájban van. Az orrüreg kivezetője a szájban végződik, a légcső pedig a nyelvnél található, a glottis-szal. Glottis magyarul hangrés, hangképzésért felel, hangszalagok vannak itt. Tehát igen, az orron beáramló levegő a szájba kerül, innen kerül tovább a tüdőbe.

 

 

Pinacosaurus esetén sikerült rekonstruálni és nagyon madárszerű. (Illetve régebben még a nyelvéről is volt szó.) Így nem meglepő, hogy minél közelebb van egy nem madár dinoszaurusz a madarakhoz, annál inkább madárszerűbb lehet a glottis. Ellenben a ma élő krokodilféléknél a száj felépítése teljesen másmilyen. Vizi életmód miatt a choana sokkal hátrébb van, mint más hüllőknek és képes elzárni, hogy víz ne folyhasson be, képes legyen víz felszínen levegőhöz jutni, úgy hogy szája víz alatt van, így szájában víz van.

Nem csak archosauria hüllőknek van emlősökhöz képest husos, lebernyeges szájpadlása, egyik legjobb szemléltető talán a kígyók, így pitonról tettem be képet. 1, piton esetén is látszódik a légcső, ahogy 3, a sas esetén is. Látható, hogy madarak szájpadlása nagyon nem olyan sima, mint ahogy szűkebb, emlős pátriánkban.

Nyelvekről röviden szeretnék szót ejteni. Van villás nyelvű madár, vagyis van villás nyelvű dinosaurusz. A kérdés az, hogy lehetett-e villás nyelvű nem madár dinoszaurusz? Esetleg Pterosauria? Nyelvekkel nem szeretnék többet foglalkozni, a ma élő dinoszauruszok nagyon változatos kinézetű és így funkciójukban eltérő nyelvekkel rendelkeznek. Ezzel szemben rendszerint nagyon egyszerű nyelveket kapnak a nem madár Dinosauria-k vagy Pterosauria-k sajnálatos módon.

 



Joschua Knüppe alkotása.
Beszéljünk akkor az irritator sirályokról. Bocsánat a szóviccért. Irritator-ról jött egy méretes publikáció idén. Nagyon alaposan belementek. Talán a leglényegesebb az, hogy az állatnak és lehetségesen többi Spinosauridae-nak “szétnyílhatott”, pontosabban kitágulhatott az alsó állkapcsa. Irritator esetén 40 fokban is. Ezt már korábban is vélelmezték, ám nem igazán erősítették meg. Robert T. Bakker írt erről ceratosaurus példáján keresztül az 1986-os The Dinosaur Heresies c. könyvében. Ez nagyobb esélyt ad az állatnak kisebb préda elfogására. Vagy épp nagyobb egyben való lenyelésére. Bele estem én is abba a hibába, hogy az Irritator-nál a The Isle Hyperendocrin Spinosaurus-hoz hasonló mandibular mechanizmust kezdtem vélelmezni. Ez hibás. Van hüllőknél példa, sőt ma élő dinoszauruszoknál, hogy ez hogy működhetett az állatnál. Az 5, képen a sirály. (Az mellékes, hogy a Spinosauridae-k is rendelkeztek úgy tűnik ajakkal.)

 



Boban Filipović nagyon részletesen megalkotta az Acheroraptor vs. Didelphodon esetén az előbbi száját. Erről van itt kép, további képek Facebook oldalán

Alapvetően e állatok szájára nem fordítanak sok időt. Egyik oka, hogy nem sokat látni pl. a szájpadlást. Ellenben vannak jelenetek, mikor pont a tátott száj látványának kellene a félelem forrásaként szerepelnie. Ekkor az átlag ember elképzelésétől eltérő dolog, ezen dobhatna. Plusz ez megoldható tudományhűen. Mégsem élnek vele.

Így végére még imvól egy kérges teknős. Szájban és nyelőcsőben lévő papillák funkciója, hogy mikor kifújja a vizet, ezeken fennakad a táplálék.

 



Források:
Robert T. Bakker - The Dinosaur Heresies c. 1986-os könyve
https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rsos.220997 - Evolutionary process toward avian-like cephalic thermoregulation system in Theropoda elucidated based on nasal structures
https://palaeo-electronica.org/content/current-in-press-articles/3821-the-osteology-of-irritator - A reappraisal of the cranial and mandibular osteology of the spinosaurid Irritator challengeri (Dinosauria: Theropoda)
https://www.nature.com/articles/s42003-023-04513-x - An ankylosaur larynx provides insights for bird-like vocalization in non-avian dinosaurs
https://twitter.com/brglilly/status/730826391533572096
http://www.staynplay.net/florida-wildlife/animals/crocodile/american-crocodile.htm -
https://hu.pinterest.com/pin/318559373641220552/?amp_client_id=CLIENT_ID%28_%29&amp_url=https%3A%2F%2Fwww.pinterest.com%2Famp%2Fpin%2F318559373641220552%2F&mweb_unauth_id=%7B%7Bdefault.session%7D%7D&open_share=t
https://roadsendnaturalist.com/tag/bird-behavior/ -
https://goldengateaudubon.org/blog-posts/bird-tongues/
https://www.reddit.com/r/penguin/comments/myk38p/ever_see_the_inside_of_a_penguins_mouth/
https://twitter.com/JoschuaKnuppe/status/1656859182442729474
https://twitter.com/heitoresco/status/1657038772750385152
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.742042662795793&type=3
https://geographicconsulting.com/2013/07/26/conclusion-leatherback-sea-turtle-night-patrols-2013-2/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése