2015. január 22., csütörtök

Skócia igazi "vízíszörnye": Dearcmhara shawcrossi

Na jó, a cím nem kicsit lett hatásvadász.Valószínűleg Nessie ugyan nem létezik, de a Skótoknak nem is kell, hiszen itt van ez a vízi állat a Dearcmhara shawcrossi, sőt ez az állat érdekesebb a Loch Nessi szörnynél...
Todd Marshall rekonstrukciója az állatról
 Ez a 170 millió évvel ezelőtt élt állat a becslések szerint akár 4,3m hosszú lehetett, igaz ez mai szemmel nagynak mondható, viszont meg sem közelíti triász-kori rokonának a 20 méter hosszúságú Shonisaurus sikanniensis-nek méreteit. Skócia akkoriban teljesen más volt, a szigetek egy részét sekély meleg tenger borította és ez a tenger tele volt állatokkal. Hogy miért ez az első lelet? Azért mert az amatőr fosszíliagyűjtők begyűjtötték őket vagy eladták, vagy ma is ott hever néhány felfedezetlen faj valamilyen magánember padlásán. Ezzel az állatal is hasonló dolog történt, annyi különbséggel, hogy itt a fosszíliák végül múzeumba kerültek. Brian Shawcross 1959-ben a Skye sziget északi részén találta a később róla elnevezett leleteket.  A lelet leírója Brusatte is megjegyezte, hogy a média biztos összefüggésbe fogja hozni a Loch nessi szörnnyel, mert egy Skót 170 millió éves vízi hüllő mi más lehetne, ha nem a Loch nessi szörny őse. Egyébként a Dearcmhara a skót gael nyelvben szó szerint "tengeri gyíkot" jelent, ezzel ez az egyedüli olyan ősállat aminek a tudományos neve skót eredetű.

Az állat csigolyái
Ami érdekes még az állatban, hogy a középső jurából származik, ahonnan elég kevés európai lelet került elő.
Rendszertanilag egy bazálisabb Neoicthyosauria lehetett. Életmódjára és táplálkozására (mint a többi ősállatnál) itt is csak következtetni lehet, de a többi Ichthyosaururia alapján elevenszülő és valószínűleg a közép jurai Skócia tengereinek egyik csúcsragadozója lehetett, a legtöbb nála kisebb tengeri állat az étlapján végezhette(pl.:polipok, tintahalak, halak, rákok stb...).

.
Éppen szülés illetve születés közben elpusztult Icthyosaurida-k

Egy másik európai Ichtyosaururia az Ichthyosaurus communis (Josh Lee)
A tudósok biztatják az amatőr fosszíliagyűjtőket, hogy a talált leleteket adományozzák a múzeumnak, próbálnak velük összedolgozni.

Forrás: How we found Scotland’s first Jurassic sea reptile (and no, she’s not related to Nessie) 
           Wikipédia (persze az angol nyelvű)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése