2023. október 28., szombat

Dualista zsarnokok

Agyon mondogattam már ezt a Tyrannosaurus rex leuralta az életterét és más Tyrannosauridae-k is így jártak el. A helyzet az, hogy a T. rex mellett is volt legalább egy nagy Dromaeosauridae mely falkában nagyobb prédára is vadászhatott. Ám van rá esély, hogy kettő volt. Ez a kiegészítés már bekerült a Tyrannosaurus ökoszisztémája V3 c. cikkbe. Ázsiában olyan “kettő szabálya” volt, hogy egy-egy 10 méter fölötti és az alatti Tyrannosauidae élt egymás mellett, ám nem volt például nagy termetű Dromaeosauridae. A helyzet tehát az, hogy az egész koncepció, hogy egy faj leuralta az összes nagy és közepes ökológiai fülkét lehet kuka. Gorgosaurus és Daspletosaurus dualizmusa pedig újabb ok.


Huitzilin Flores alkotása.


A Gorgosaurus egy érvényes fajjal rendelkezik a G. libratus-szal. Leletei előkerültek a Two Medicine, Judith River és Dinosaur Park formációkból. Hasonló egyedfejlődése volt, mint a Tyrannosaurus rex-nek. Gorgosaurus libratus-nak betudott karom került elő a coloradói Williams Fork formációból. Ez az egy lábujj karom kicsit később lesz fontos. (Ám meg kell jegyezni, hogy a publikáló nem hivatásos paleontológus.) Gorgosaurus-nál rengeteg paleopatológiás nyom van. Ellenben ezek a publikációk online nem elérhetőek, így nem tudtam utána ellenőrizni, mennyire igaz, hogy nyílt töréssel (szárkapocscsont törése) is képes volt élni. Pontosabban a példány sérülései elkezdtek gyógyulni. Ez a T.rex: túlélni mindenáron c. dokumentumfilmben is szerepelt. Tény, abban konszenzus van, hogy emlősökhöz képest jobb immunrendszerük lehetett. Ha a Gorgosaurus nyílt törése képes volt “gyógyulni” és nem abba halt bele, szövődményekbe legfeljebb csak jóval később, akkor hogy szerzett élelmet? Erre a falka a válasz.


Cisiopurple alkotása.

A Daspletosaurus több fajjal is rendelkezik. D. torosus a típus faj az Oldman formációból ismert első sorban. A D. horneri Two Medicine formációból került elő. A D. wilsoni Judith River formációból. Időrendben a fajok követték egymást, így lehet egyenes ági leszármazási vonalról van szó. Mint mindig, vannak faji szinten nem beazonosítható leletek. A Thanatotheristes degrootorum egyesek szerint lehetséges, hogy Daspletosaurus egy faja a Foremost formációból, 79,5 millió évesre datálható, így a legkorábbi faj lenne. Külön genuszként kezelem, így cikk szempontjából ennyi volt a szereplése.

CMN 11315 egy nem behatárolható fiatal tyrannosauridae példány a Horseshoe Canyon formációból. Szokták Daspletosaurus torosus-nak értelmezni, ám az albertosaurus affinitás a reális(abb). Pont ebből is jöhetett a Danek Bonebedben talált fogaknál is, hogy Daspletosaurus lehet, mivel ott van a CMN 11315. Ám az mégsem Daspletosaurus, illetve a daspleto- és albertosaurus fogak elég hasonlóak.

Kirtland formációi OMNH 10131 korábban potenciálisan új daspletosaurus fajnak volt titulálva, ám a Bistahieversor sealeyi-ről van szó, mely nagy eséllyel nem tyrannosauridae Tyrannosauroidea. Ellenben a TMP 2001.36.1 és a FMNH PR308 új faj lehet a Dinosaur Park formációból. Továbbá kétséges lelet került elő a Nelsen formációból.


Cisiopurple alkotása.


A két 9 métert is elérő állatnak nem csak térben, hanem időben is volt közös metszése. Russell 1970-es javaslata a problémára, hogy a Gorgosaurus vadászott Hadrosauridae-kra, míg a Daspletosaurus a lassabb, ám jobb védekező képességekkel megáldott Ceratopsidae-kra és Ankylosauria-kra, mivel erősebb harapása volt. Ennek ellenére a OTM 200-as Daspletosaurus gyomortájékán fiatal hadrosauridae csontokat találtak. Illetve úgy tűnik általánosságban igaz, hogy a fiatal Tyrannosauridae-k nyulánkabbak voltak, míg a felnőttek robosztusabbak. Ez a Gorgosaurus-ra is igaz. Így mindkét állatnál játszik, hogy a fiatalok aktív, ráadásul fürge vadászok lehettek.

Most kicsit kénytelen vagyok csalni, mivel nem áll rendelkezésemre a “The Dinosauria” c. könyv második kiadása, miben elvben Thomas R. Holtz ecseteli, hogy a Gorgosaurus északabbi elterjedésű volt, míg a Daspletosaurus délebbi. Wikipedia elvben a könyvből szedte ezt az információt, online nem sikerült rátalálnom. Szóval lehettek olyan életterek, ahol csak az egyik állat volt jelen. (Oldman formáció) Mi pedig alapvetően az elterjedésüknek metszését ismerjük. Ha pedig Gorgosaurus-nak vesszük Changyu Yun 2022-ben publikált karmát, akkor nem. Az alapján a két állat alapvetően egymás mellett élhetett.



Google térkép segítségével a lelőhelyek. Kipipált ahonnan egyik állat biztosan ismert, az X ahol feltételezték, de más taxonról van szó. Kis négyzet a körben pedig lehetséges további előfordulás.

Mi lehet a feloldozás? Talán az, hogy a rendelkezésre álló információk túl kevesek vagy legalább elégségesek, csak rossz következtetéseket vonunk le. Például Albertosaurus sarcophagus, Gorgosaurus libratus, Dasplatosaurus torosus és Tyrannosaurus rex az adott életkorukban a mortaritásuk arányának megállapítása mennyire helyes? Logikusan a Gorgosaurus és Daspletosaurus mortalitása nagyobb kellene, hogy legyen. Nagy vonalakban két ugyanolyan húsevőről van szó. Ellenben lényegében azonos a másik két egymagában élt ragadozóéval. Feltételezhetnénk, hogy a két faj ölte egymást, ám a tyrannosauridae vérük miatt önmaguk farkasai is voltak. Ám ennek meg kellene erősen látszódnia. Lehetséges, hogy fajtársak közti agresszió kisebb volt, a másik hasonló rivális ragadozó miatt. Ám így is még látszódnia kellene a nagyobb mortalitásnak. Egyszerű, nem ment a két faj a másik torkának azonnal, ha találkoztak. 

Persze, ha a felhasznált adatok és kapott eredmények reprezentálják az egykori valóságot és nem torzak, így tévesek. “ARK szagot érzek” a 40-es rövid híresben például ilyen. Ráadásul a Dinosaur Park formáció volt az egyik vizsgált hely. Lényeg, hogy a dinoszaurusz faunákkal nem lehet analógiába hozni az emlős faunákat, mivel ezekhez képest jóval több volt a ragadozó. Nem elég, hogy két majdnem azonos Tyrannosauridae volt (néhány mázsa különbséggel), de még a mai viszonyokhoz mérten arányaiban többen is voltak ők, a ragadozók, mint ma.


Corythosaurus vs. Daspletosaurus, ez nem a JWE ahol életképtelenek a Hadrosauridae-k. Gabuded alkotása.


Valóban a két faj egyedei egymás torkának mehettek, ahogy saját fajtársukénak is. Ellenben mi van akkor, ha együtt is tudtak dolgozni? Csíkos hiéna és szürke farkas erre jó példa. Csíkos hinák szociális élete nem igazán ismert, magányosak vagy laza csoportokat alkotnak. Szürke farkasról tudjuk, hogy hajlandóak kutyákkal falkát alkotni, de más kutyaféléket akár meg is ölik, nem alkotnak vegyes falkát velük. 1994. március 15.-én volt az első ilyen kooperáció lábnyomok által dokumentálva Izraelben. Három farkas és egy hiéna hagyta őket, mivel egymást átfedték több variációban is, így egyértelmű volt, hogy a négy állat együtt haladt. 1998. november 25.-én láttak egy vegyes falkát mi hét farkasból és egy hiénából állt. A hiéna a falka középen volt. Vannak magyarázatok, hogy egy abnormális esetről van szó, csak megtürték a hiénát. Amúgy is el szokták orozni a farkasok prédáját. Ám a farkasok alapvetően közeli rokon fajokkal sem közösködnek, nem hogy egy tolvajjal. Hiénák szaglása jobb, könnyebben megtalálják a prédát, a farkasok a hiénáknál gyorsabbak, így a vadászat java rájuk hárul, de a hiéna harapása is jól jön. Illetve hiénák fel tudnak törni olyan táplálék forrásokat, miket a farkasok nem. Legyen az teknőspáncél vagy ember által hátrahagyott élelmiszer tároló. Továbbá a két faj elterjedésében ez a terület a legszárazabb, így a rivalizáció helyett a kooperációt választhatták. Meg kell jegyezni, hogy az esetet egy 2016-os publikáció írta le és elvben későbbiekben nem figyeltek meg ilyen együttműködést. Másik példa nem is olyan régi a világ másik feléből, kojot és borz kooperációjáról.

Nagyon szélsőséges és torz példa, mert nem valódi együttműködés. 2023-ban dokumentáltak egy esetet, mikor egy kutyafalka megtámadott egy magányos kutyát, mi vízbe menekült és mocsári krokodilok megvédték a kutyát, közrefogták, hogy a vízben biztonságos helyre jusson. Sokan megkérdőjelezik a krokodilok empatikus képességét. Ellenben ott van Pocho. Az őt ápoló emberrel szemben nem volt agresszív, más emberekkel szemben viszont igen. Tény fejbe lőtték, így lehet agysérülés miatt egy emberrel kivételezett élete végéig. Bár mért csak eggyel, ha csak agysérülés miatt volt ez? Szóval nem kizárt, hogy a kutya esetén is a mocsári krokodilokban fellobbant az empátia. Bár én valószínűbbnek tartom, hogy csalinak akarták használni, hogy vízbe csalják a többi kutyát.

Nem kell itt rózsaszín mezőket vizionálni, hogy a két faj békében megvolt egymással. Ezek az állatok fajtársukkal is végezhettek, a kannibalizmus hétköznapi lehetett. Ellenben nem ismerjük az utódgondozásukat. Mivel a fiatal Tyrannosauridae-k alkalmasak voltak kis testméretű és gyors prédák vadászatára, feltehetően hamar önállóvá válhattak. Ám ez mit jelenthet az adott fajnál? Két évesen magára lett hagyva? Vagy akár már kikelésekor sem volt sehol egyik szülő sem? Vagy fiatal felnőttként is még a szülőkkel/szülő falkával maradt és ő volt a hajtó/terelő a vadászatban? Abszolút nem tartom kizártnak, hogy nem az utóbbi a reális. A magukra hagyott, két külön fajba tartozó fiatalok hajlandóak lehettek együttműködni? Az, hogy ez felnőttkorban is megmaradt-e, az más kérdés. Tyrannosaurus rex lehetséges intelligenciája alapján nem zárom ki. Senkit ne tévesszen meg, hogy elég sok ragadozó állatkerti körülmények közt jól tartható együtt. Ellenben van a vadonban is precedens “mixpack”re. Szóval ha volt is, nem lehetett gyakori.


Latenivenatrix Fred the Dinosaurman alkotása.


Viszont van itt még valami, ami a fősodor narratívája alapján abnormális: Latenivenatrix mcmasterae egy irreálisan nagy Troodontidae mely két szinte egyforma Tyrannosauridae mellett élt. Az lett volna a felvétesem, hogy azért nem volt nagy Dromaeosauridae, mert két 10 méter alatti Tyrannosauridae volt. A Tyrannosaurus mellett hely nem volt más nem épp gyors Tyrannosauridae-nak. Legfeljebb Alioramini vagy ahhoz hasonló lehetett volna, de erre nincs bizonyíték. Így legalább egy nagy Dromaeosauridae-nak lett hely. Ám ez felejtős a Latenivenatrix miatt. Nem a Tyrannosauridae-k testméretétől függ, hogy volt-e más “ember méretű” ragadozó mellettük. Illetve lehet, hogy Stenonychosaurus-nak kellene hívni, ám ez egy másik történet.

77-75 millió év közé tehető a két Tyrannosauridae élettartama. Jelenleg úgy tűnik, hogy a Gorgosaurus egy fajjal bírt, míg a Daspletosaurus folyamatosan változott, három faj volt ennyi idő alatt. Sarkalatos megnézni milyen más ragadozók voltak még. Szerencsére ő lelőhelyeik esetén is jelentős az átfedés. Microraptoria-nak besorolt Hesperonychus elizabethae a T. rex ökoszisztémája V3-ban már kitárgyalásra került mért nagyon jelentős. Olyanok, mint a főleg fogak alapján sejtetett Zapsalis, Saurornitholestes, Richardoestesia, Troodon, de még a Pectinodon is mindig talányosak. Ebben a faunában élt Richardoestesia lehetségesen egyenlő a Hesperonychus-szal. Két Dromaeosauridae elkülöníthető a Bambiraptor feinbergi és Dromaeosaurus albertensis. Polyodontosaurus grandis leletei annyira hiányosak és nem diagnosztikusak, hogy még a Latenivenatrix/Stenonychosaurus alá sem lehet besöpörni. Lehet nem külön faj, ám az is lehet, hogy az. Míg a későbbi triceratops fauna esetén 1 Troodontidae és 2 Dromaeosauridae biztos, mely utóbbiból egy családjában nagy méretű állat volt, addig itt más a helyzet. 3 Dromaeosauridae biztos, miből egy kimondottan kicsi, egy Troodontidae biztos, mely bár nem volt Dakotaraptor méretű, más Troodontidae-khoz képest elég nagy volt. Ám a triceratops faunában is lehet 2 nagy Dromaeosauridae volt és 5 másik kisebb, akár egészen kicsi is. Troodontidae-ból pedig 3 is lehetett. Gorgo- és Daspletosaurus faunájában sem lehetett ez másképpen a fogak alapján. A Caenagnathidae-kra nem térnék ki nagyon, noha mindenevők, talán húsevőségbe jobban átlógtak. Ekkor még jelenlegi ismeretek alapján nem volt Anzu-hoz hasonló nagy képviselőjük. Ám kréta legvégi állapothoz képest elvileg fajgazdagabbak voltak. Három biztos faj van a Caenagnathus collinsi, a Chirostenotes pergracilis és Citipes elegans (korábban Leptorhynchos). Több nem meghatározott Caenagnathidae lelet is van, így lehetséges minimum még egy faj.


Nem minden húsevő riválisa a másiknak, Gabuded alkotása.

Természetesen, ahogy a három daspletosaurus faj sem egyszerre élt, ez a sok kis ragadozó sem élt feltétlenül egyszerre egy helyen. Ellenben a Judith River formáció rejt egy harmadik csúcsragadozót, mely a két Tyrannosauridae-ára is vadászhatott a maga terepén. A Deinosuchus riograndensis-ről van szó. Alapvetően nem kellene foglalkoznunk krokodilokkal vagy más Pseudosuchia-kkal, ellenben ez a faj egyértelműen halálos veszélyt jelentett a Gorgo- és Daspletosaurus-ra. Kimondottan nagy mérete miatt nem lehet nem megemlíteni. Viszont csak vizes élőhelyekre korlátozódhatott az elterjedése, szárazon, főleg nyílt terepen már erősen hátrányban lehetett. Mai krokodilok is időnként tehetnek komoly utat szárazon, két vizes élőhely közt. Ilyen esetben a két Tyrannosauridae vadászhatott sikerrel felnőtt Deinosuchus-ra.

Potenciális kihívója a két állatnak nem csak víz alól jöhetett váratlanul. Eget is figyelemmel kellhetett kísérniük, mivel a Cryodrakon boreas az egyik legnagyobb Azhdarchidae volt. A Dinosaur Park formációból írták le, lehetséges, hogy megegyezik a Two Medicine formációban talált állattal mit 8 méteresre szárnyfesztávúra becsülnek. Ugyan innen írták le a Montanazhdarcho minor-t mely 2,5 méteres szárnyfesztávval bírt. Ezt az állatot azhdarchoidea szinten lehet besorolni, így még Tapejaridae is lehet. Repülés képessége miatt, nyílt terepen a Cryodrakon szó szerint fejtörést okozhatott a két Tyrannosauridae-nak. 

 

Cryodrakon boreas, Gabriel Ugueto alkotása Royal Tyrrell Museum részére.

Illetve találni említéseket, hogy lehetséges egy harmadik hasonló méretű Tyrannosauridae. Ezt listázzák is a 40-es hírösszefoglalóban szereplő publikációban. Bár nem lenne meglepő, ha a két cikk témáját adó állathoz tartoznának a maradványok.

Tulajdonképpen cikkünk két főszereplő állata nem kizárólagosan voltak élőhelyük csúcsragadozói, hanem mellettük megfelelő körülmények közt volt még két másik is. Ez a cikk egy készülő nagyobb “kiszervezett” része. Annak méretes terjedelme miatt kapott ez a két Tyrannosauridae illetve említés szintjén velük együtt élt más ragadozók külön írást.


Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése