2024. február 16., péntek

AI jelenlegi és lehetséges jövőbéli negatív hatása az őslénytanra II. - Avagy AImatyizók második felvonás

2024.02.19. Frissítés!

Nos, ez igen. Ennyire pontosan sosem sikerült cikket kitennem. Publikálást követő második nap megszületett a #PaleoAgainstAITermészetesen több hetes fortyogás előzte meg, mely idő alatt e cikk is készült. Ha ez nem lenne elég, akkor pedig Hank Sharpe (aki maga sem kedveli az AIt) nekikezdett egy közvéleménykutatásnak a paleontológusok, paleoművészek, paleokommunikátorok és a téma iránt érdeklődök körében. Twitter bejegyzése itt. A legfontosabb pedig, hogy... 


-> ...kitölteni itt lehet! <-

 

Nagyon brutálisan egyszerre szakadt el nagyon sok embernél a cérna, ráadásul azoknál akik a hátukon vitték azt, hogy az őslénytan ne menjen félre. Ezeket az embereket (noha alkotnak érdekeseket) nem lehet kóklernek, hozzá nem értőnek nevezni. 


- - -

Eredeti cikk alább:


Ó igen, obszcén szó a címben! 2023 májusi cikk második felvonásáról van szó. Van is mért obszcénkodni, eléggé. Utálóim táborát fogom gyarapítani e írással. Ahhoz, hogy megértsük mi is ostromolja az őslénytant, illetve törte már be a kapukat, ahhoz az őslénytanon túlra is kell tekintenünk. Vitorlákat fel, ágyút tölts, irány a viharos rédzs tenger.

Megjegyzés: Általánosságban a képekről írok, mert ezek a legjobb szemléltetők. Viszont a videó generális fejlesztése is gőzerővel robog. Szóval célszerű az írást nem csak képekre értelmezni, hanem minden másra is, szöveg, videó, zene. Meg ki tudja még mikre.

Még egy megjegyzés, hogy sok dolog az én észrevételezéseim. Lesz mikor elég furcsa lesz, hogy elvilegesen ide nem illő dolog hogyan jön az AIhoz? Minden összefügg mindennel és a helyzet, ha csak az én tudás szintemen mindenre ki szeretnék térni, akkor lehet 100-200 oldalas cikk lenne a vége. Illetve cikk készülte közben folytonosan jöttek újabb AI borzalmak, mik bekerültek a cikkbe, ám egy határt meg kellett húznom, mert sosem készült volna el.



Előző cikk megírása óta rengeteg AI szarságot láttam. Bocsánat, de nem tudom jobban megfogalmazni. Utóbbi években legalább az írásaimban igyekszek sokkal kultúráltabb lenni. Noha a JWE2 cikkemre kaptam olyan észrevételt, hogy a káromkodás kerülése miatt sokkal mocskolódóbb/sértőbb a cikk. Hát ennyit erről.

Elméleti szinten pont én lennék a mintapéldánya annak aki örülne az AI képgenerálásnak. Révén ötleteim vannak, rajz tehetségem pedig egy pörkölt pangolinéval egyenlő. Egy gond van, sokan neveznek önfejű, makacs baromnak, és más jelzők, mert nem engedek. Miből is? Pl. hiteles képet kell adni az őslényekről és például Jurassic ábrázolások használata hibás, rossz, sőt ha tisztában vagy ezzel és ezt teszed, akkor finoman megfogalmazva “rossz” vagy. Mára olyan szinten túl lett tolva a Jurassic, hogy az undorító. Nem a Jurassic Park Instituteféle, a maga korábban nagyon korrekt sőt a korát akár meghaladó edukációról és tudományos igényességről van szó. Sajnos nem. Pont én vagyok az aki a JPI-t nagyon gyászolja mivel az egy jó eszköz volt. 

És itt röhögtem fel a cikk írása közben mert fel akartam hozni egy példát, szerencsétlenség, hogy hamar megtaláltam. Van egy YouTube csatorna, ebben a pillanatban mikor ezt írom 286 E feliratkozóval, mely olyan degenerált, hogy valós őslényekről okoskodik, de a kép és videó bevágások úgy 90% Jurassic. Legalábbis azoknál a videóknál miket volt gyomrom megnézni. Ezt láttam tőle először. A Jurassic, így JWE-ben lévő állatok méretével csalnak. Pár mínusz deciméter innen, pár plusz oda és voálá máris sokkal nagyobb úgy az állat, hogy a testhossza egyenlő az eredetiével. Nagy rédzs cikkemben erre kitértem. Ez az észlény valós infókra hivatkozik, de az InGen által kreált “Tyrannosaurus rex”-nek nevezett assetet használja valós állat reprezentálására. Aminek rövidebb a farka, hosszabbak a lábai és így egy 12 méteres T-REX nagyobb, mint egy valódi 12 méteres T. rex. Ezt még lehetne mélyíteni, de nem ez a cikk témája.

 

 

Úgy van! Az emberünk az AI-hoz nyúlt. Videókban is vannak AI generálta képek. Nagyon gagyi képek, mint ez.  Használd már inkább a JWE-t e kép helyett is! Vagy filmes koncepció rajzokat. Vagy egy artist képét… ja hogy forrást megjelölés az fizikális fájdalommal jár…. 

Azért kell ügyelni az illusztrációkra, mert az emberek többségének a képi információ marad meg legjobban a fejében. Ha valami rossz vagy annál is rosszabb illusztrálásokat használ, de az elhangzó információk jók, akkor sem jó az adott dolog, mivel a többség a képi dolgokra fog visszaemlékezni és meg is van a baj. Saját magammal is jártam már így nem egyszer.

Átolvasáskor reménysugarat láttam meg és nem csalt. Vásárolt feliratkozói vannak a csatornának, a videók feltöltési dátumai és megtekintések száma nem reprezentálják a magas feliratkozói számot.


AI “Trilobita” és barátai

Ez a Trilobita-król szóló publikáció nem került be hírösszefoglalóba, mivel ennél telt be a pohár. Újra. Egyik szerző Twitter bejegyzése alatt van bőven felháborodás, hogy ezt mégis hogyan? Tudós vagy, igényes vagy a pontosságra, Trilobita-kkal foglalkozol, hozzáférésed van a raktárakhoz. Fogod a telefonod és lefotózol egy példányt. Erre nem, mert AImatyizás. Ha tudós ennyire igénytelen, mégis hogyan várható el a hitelesség egy egyszeri bloggertől vagy videóstól?



Annak idején én és a régi blogosok tudtuk vérhabos szájjal szidni a tudósokat, ám amint nem a média által eltorzított, minősíthetetlen cikkeket kezdtük olvasni, hanem a tudósok saját írásait, legyen blog vagy publikáció, ez változott. Aláírom lehet nálam ez több idő volt. Éppen ezért felháborít mikor valaki idiótázza a szakembereket, csak mert neki nem tetsző dolgokat állapítanak meg. Ám vannak példák mikor tényleg hülyeséget csinálnak, mint mikor játékfigurákat 3D szkenneltek be és abból számoltak. Mindig ezt hozom fel, mert legjobb példa. Újonnan viszont szerintem a haldokoltak vagy sem a kréta legvégén kutatások adatkészletei is jó példák. Nagy rédzs cikkben kitértem rá és előbbi linkeltben is, hogy ezek mögött meghúzódhatnak olyan dolgok miket nem is sejtettünk, ha megtudnánk lehet megértenénk mért lett ez, ám ettől függetlenül hibákat követtek el.

Mégis abba belegondolni, hogy Trilobita-kkal foglalkozó tudós ezt az izét rakja oda, mint Trilobita. Ennél tényleg a Jurassic és Papo Tyrannosaurus és Allosaurus alapján való számolás is sokkal hitelesebb, mert legalább hasonlítanak az eredetire. Ettől még nem szabad normalizálni ezeket se.

Míg ez a publikáció fizetős és nincs még fent Sci-Hubon, így lehet a publikációban nincs is benne… de van egy másik közép jurai, európai sziget növényzetéről amiben konkrétan a publikációban van AI vacak. Nagyon kiverte a biztosítékot sokaknál.  A helyzet, hogy rengeteg artiszt valószínűleg még ingyen is adna képet tudományos anyagba. Nem kellene AImatyizni. 

 

 

2023-ban érdekes dologra lettem figyelmes. Bekövettem őt.  Ezek a képek gagyik. De alá kell írni, hogy az állatok anatómiáját nézzük, akkor alapvetően jók. Meg dolgozott velük az alkotó. Régen az ilyen képeket tartalmazó cikket “kakinak” bélyegeztem, ma már nem. Ezzel nem csak én vagyok így.  Köszönhetjük ezt az AI képeknek.

Az AImatyizóknál hagyott visszajelzések (gyakran nem túl kulturáltak) bizonyos esetekben meghozzák az eredményüket. A link megvan, de az illetékes eltávolította az alkotását, ám azért megörökítettem az utókornak. A hogy mások is

 


A fanyalgók láthatják, hogy nem csak én vagyok ezen az állásponton az egésszel, hanem a paleoszubkultúra korrekt(ebb) része is. És nem csak őslénytani publikációkban vannak ilyen degeneráltságok. A publikációt amúgy a balhé miatt visszavonták. Előzőeknél ez 2024.02.16.-án még nem történt meg. 

 


Ezt még ide hozom, mert nagyon “meta”. Sérelmezed, hogy a múzeumban az emberek a telefonjukat nyomkodják, a helyett hogy… szóval igen. Én is inkább a telefonom nézném, vagy vissza kérném a pénzt. Mondjuk tény, hogy nagyon silány majdhogynem hasonló múzeumi kiállítások vannak, mint ez. Szóval ez egy önbevallás, hogy sérelmezi az AImatyizó, hogy az emberek nem akarják az AIszutykot, vagy a generáltató szimplán hülye, hogy komolyan gondolta, hogy ez jó kép. 



Vegán étterem 100% hús fogása

Így tudnám jellemezni az elkövetkezőket. Kezdésnek ez. Nem ismerem a Wacom-ot. Rajzpadokat gyártasz, árulsz és AI képet használsz marketinghez. Aha. Ügyes vagy. Mint kiderült ez egy stock kép. Ki tudja mennyiért vásárolta meg a Wacom marketingese. Könnyű és elsőre én is magát az egész bagázst kiáltottam ki idiótának, de nem feltétlen az egész Wacom álszentek gyülekezete. Valóban a marketinges megvette, grafikus felhasználta, legalább még egy ember alatt átment, ki leokézta és kitette. Majd pl. a cég ügyvezető igazgató vérvörös fejjel torkaszakadtából ordította le e dolgozók fejét, hogy lehettek ilyen hülyék. Nem feltétlen az egész cég az idióta ez esetben, de valóban nagyon jó példa a problémára. Technikailag artisztokból is élő cég ezzel maga alatt vágná a fát, ha AIt ezúton is legitimizálja. 


 

Másik példa már érdekesebb. Illető elvileg művészet tanár. Személy szerint már szemeztem az AI általi kép feljavítással, egy ismerősöm alkalmazza is és azoknál az egyszerűbb rajzainál jó is az eredmény, mivel egyszerűből csinál minimálisan bonyolultabbat. Drágalátos tanár uraság aki főiskolai művészetet oktat elvileg… nem veszi észre, hogy rajz és amire feljavította az AI az finoman szólva is nagyon eltér? Mivel eredeti posztot és utóéletét nem ismerem, benne van a pakliban, hogy nem jó képeket párosított össze. 

 


Mikor a tolvaj gyűlöli akitől lop, ölni akar

Ez a legjobb példa a trilobita-s mizéri alatt volt. Rudolf Hima alkotása az eredeti. Hülye vagy vak aki nem látja, hogy az AI az ő képét használta elsődleges alapnak és kreálta ezt az izét. Problémát pedig még lehet tetézni.

 


A tényleges pofátlanság. Nagyon úgy tűnik, hogy az AI fejlesztői nem csak simán ráenegedték az interneten lévő képekre az AI-t, hanem válogattak az alkotók közt, listázták kiknek a képein tanítják be. Persze engedély nélkül. Az meg sem lepő, hogy AI használ profilokat oldalakon, hogy az interneten is vadászhasson. Követett artiszt új képet tölt fel, már kapja is az értesítőt, kép megy is az adatbázisba. Megjegyzem, hogy mikor AI új képet generáltat, akkor nem néz szét gyorsan az adatbázisban. Az adatbázis a betanításához kell. Lehet az AI több terrás kép adatbázisból tanult be, de ezután nincs szüksége az adatbázisra. Ez így nem igaz, mert folyamatos fejlesztéséhez hát azért kellenek az új képek. Illetve többféle képgeneráló AI van.

 


Nem találtam már meg, a feljebb már linkelt Natalia Jagielskaval esett meg, hogy AImatyizó a vackáról ki akarta kérni az ő véleményét ééééés kérni tőle képeket, hogy azokat benyomja az ő AI adatbázisába, miből generáltat. De van egy pótlóm, ez.  Akarod a stílusom? Tanulj meg rajzolni.

 

 

RJ Palmerről lehet rosszat mondani, szokott hülyeségeket művelni, sokan nem kedvelik. Rendben oké. Itt van például ez a Reddit poszt ahol… ha jól értem az a baj, hogy rohadt RJnek nem tetszik, hogy AI, meg csak kifogás az AI generálta pedofil mocsok, biztos azért beszél ellene, mert ő is az. Aha…. Akkor most nézzük meg ezt. AImatyizó finoman szólva is közli vele, hogy elmehet szemetet szedni. Technikailag az élősködő meg akarja ölni amin élősködik.

 


Van különbség

Van különbség aközött mikor valaki rajzolni tanul és mások képeit másolja. Ha ezeket megosztja, akkor persze ha nem tüntetni fel, hogy miről másolta tanulás jelleggel, akkor hibát követ el. Viszont az is két külön dolog, hogy egy 8 éves gyerek rakja fel eredeti megjelölése nélkül a reprodukált képét és a közt mikor egy felnőtt. Igen jó pár éve láttam ilyen online lincselést, hogy egy kis srácot "vertek agyon" az interneten ezért. Életkor alapján kell különbséget tenni szerintem.

Az AI “trenírozása” nem egyenlő azzal, amikor valaki rajzolni tanul és a mások alkotásainak másolásával fejlődik.


Nadragulya

Természetesen a rendes alkotók sem hagyják magukat. A Nightshade (éjárny vagy nadragulya) a képeket pixel szinten módosítja, nekünk nem tűnik fel a változtatás, de az AI teljesen másnak érzékeli és ez eléggé bekavar a képgenerálásába. Más stílusúnak, színeket másképpen látja stb.. Tehén van a zöld mezőn, de az AI egy táskát lát a tehén helyett. Tulajdonképpen egy vízjelnél jobb védelem a lopás ellen. Igen ám, de elég sokan konkrétan hackertámadásnak tartják az AI elleni védelmet. Még a Nightsade fejlesztőinek kell magyarázkodnia, hogy az alkotók alkotásainak védelme a céljuk, nem a pusztítás. Tessék? Egy művész nem rendelkezhet a műve felett?

Nem tudom már hol olvastam, de elvileg van technológia ami úgy “megmérgezni” a képet, hogy az AI, tehát a program befagy/összeomlik. Csak újraindítás kell, de akkor is. Felesleges arról hisztizni, hogy ez hackertámadás. Mit keresett az adatbázisban olyan kép ami nem oda való? Hm?


Blog lehetséges (közel)jövőbéli gondján túl

A blogon több száz kép van a cikkekben. Ha a Nadragulya elterjed, az alkotók a forrás megjelölése mellett joggal kérhetik, hogy a régi képeik az új nightshadees változatra legyenek cserélve. Alsó hangon is több órás munka lenne. Amit lehet aztán évente, félévente vagy rosszabb esetben hetente meg kellene ismételni. Ugyanis garantált, az AI képgenerálót fejlesztők igyekeznek kiküszöbölni a Nightshadet. A mérgező növényünk fejlesztői viszont újabb fejlesztést eszközölnek és kapunk egy végtelen ciklust melyet három dolog törhet meg: a pixel módosítás technológiájának ha van határa, vagyis végül már látható lenne a módosítás, Nightshade betiltása ergo a lopás legalizálása vagy törvényi szabályozása az AInak.

Mondanom sem kell, hogy nincs kapacitás x időnként az AImatyizók miatt újra és újra cserélgetni a képeket. Két lehetőség van: Nem lesznek képek artisztoktól, csak linkek a képekhez, révén az artiszt csak lecseréli az újabb verziójúra a képeit. Én nem versengek más őslényes dolgokat csinálókkal, minek. Teljesen más szellemiségben teszem amit teszek. Ellenben az tény, hogy én ha minél korrektebben akarok eljárni és az idő hiány miatt végül a képmentesség mellett döntök, akkor erőteljes hátrányban leszek azokkal akik… többségében forrást sem jelölnek meg, nem hogy elgondolkodjanak azon, hogy cserélni kellene a képeket. Mint írtam eleve teljesen más a szellemiségem. Ám van egy másik dolog ami miatt a már interneten lévő képeket lehet temetni. A képgenerálók internetről IS dolgoznak és ezért is lehetett AImatyizókat megleckéztetni már feltöltött képek antiAI logóra cserélésével. IS, hiszen bármikor létre lehet hozni offline adatbázisokat, sőt ezek az elterjedtebbek. Magyarán a művész vagy én a blogon hiába cserélem le a képeket a legújabb védelemmel ellátottakra, azok a képek már le vannak mentve és használni fogják, adni és venni fű alatt egymást közt. Sőt a webarchiválások nem csak szöveget, de képeket is elmenthetnek. Magyarán lehet nem lesz probléma a régi képekkel, mivel azok már “martalékká” váltak.

A már martalékká válás pedig újabb gondot szül az alkotóknak. Új AI verzió, melyet a Nightshade nem akaszt meg technikailag azonnal zárójelezik az addigi képeiket. Az újabb képek miket az újabb Nightshadedel láttak el addig jók, míg nem jön az új képgeneráló mi meg tudja emészteni. Lehet, hogy nem is fogom tudni majd linkelni a képeket, mivel zárt és ellenőrzött közegekben lesznek csak megtekinthetőek. Ami azt jelenti, hogy a Jurassic vackoknál is rosszabb AI szemét lesz amivel a nagyérdemű találkozni fog a régi képeken túl, miket az egyre több AI szemét miatt egyre ritkábban fognak látni, így a Jurassic World negatív hatásai technikailag áldássá értékelődnének át egy ilyen forgatókönyvben. Ami pedig hiteles a paleokommunikációt ellehetetlenítené finoman szólva. Egyszerű példa: Valaki megjegyzi, hogy az adott állat így nézett ki és egy “régi” (értsd akár 2023-as) jó minőségű, még akkor is helyénvaló paleoartot fog mutatni mondjuk 2030-ban mikor az AI elrohasztott mindent. Mivel az illetőnek vannak fent képei a közösségi oldalán, így már láthatja is az ellenreakciót, hogy mindenféle förtelmes pornót generáltattak és már megy is mindenhova és mivel 2030 van, így az AI technológia már túl jó, ki nem magyarázza, akár egzisztenciáját teljesen elveszti végül.


AI és az aweswombrok esete

Itt aláírom, hogy nincs nagy rédzselés a tollak miatt, de azért hát vannak érdekes posztok. De nézzük meg ezt. Valahol én azt vártam, hogy az amúgy is mindent elárasztó Jurassic az AIjal kombinálva olyan veszélyes elegyet hozz létre, hogy csak na. Az elegy megvan, de nem erre számítottam. Csak felteszem azt a kérdést, hogy: Hány awesombro kapott agyvérzést, mert az AI generálta, a tollas ábrázolás mennyiség általi elnyomására szánt pikkelyszörnyszauruszaik is tollasak lettek?


Magyar dolgok

Beszéljünk erről is. Itt van ez. “Modern technikával” és “utómunkával tökéletesítettünk”. Őslények terén laikus, általam ismert ember például valóban sok AI generálta ratyliszaurusznál nem vette észre a hibákat. (Ugye itt a gond, hogy laikus simán megvehet ilyen AI szemetet a gyerekének vagy magának.) Ugyanez ez az ember viszont fentebbi macskás képről azonnal megmondta hogy AI. Mivel van macskája és azonnal szemet szúrt neki, hogy “rajzstílus” ide vagy oda a mancsok nem stimmelnek. A kanna falán átlóg a szőr, nem átlóg, hanem a kanna falában van a macska, vagy a kanna fala a macskában. Ez mindegy is. Utómunkával tökéletesítve? Aha… és 500 forint híján 12 000 forint. Nem értek a vászonképekhez, lehet, hogy korrekt az ár és még csak nem is keres rajta, nem számolta bele még az AI generáltatta képet se. De azért mégis na, valahol morbid hogy a macskában van a kanna egy része.

 

 

Mivel az oldal pont nem él amikor ezt írom, de lementettem a képet erről, így az ezt árulót kitakarva ide teszem. Ha meg újra élni fog az oldal, akkor hát ez van. Illetve érdekes egybeesés, hogy egy Discord szerveren ezt pont felhoztam és be is linkeltem. Majd 404 volt mikor visszanéztem. Lehet szólt valaki az illetékesnek és ő azt tette ami tisztességes: nem árulja.

 


Ne tagadjátok, hogy valami szaftosabbra vágytok és ha magyar az altéma akkor főleg. Megkapjátok és nem is egyet. Megvan még az előző cikkből, hogy van olyan oldal ami átállt AI generáltatta képekre? Angol tudásom nem túl fényes így nem zárom ki, hogy a szöveg is már AI volt ott. Had mutassak egy másikat. Voltak mélypontjai az életemnek, nem akarok túlozni, bőven nem a legmélyebb pontokat idézte fel amit ettől az oldaltól éreztem, de ilyen szintű csalódottság/keserűség nagyon ritkán volt az életemben. Gondoltam arra, hogy lehet ez valamiféle portfóliómunka, de akkor ne legyen kint az interneten. Csak hogy ez árul könyvet. MONY! Ennyit erről. Mégis ilyen embertől mi lehet ilyen könyvben? Nem ez, hanem másik könyv, de imvól példa.

 

 

De hát ez nem is magyar. Akkor tessék ez. Erős gyanúm, hogy az AI kép és szöveg valami sablon valamiféle AImatyizó, dinómániás, de igényességet hírből sem ismerő transzhumanista "szektában". Első és a legfontosabb az oldallal kapcsolatban, hogy nincs annyi AI kép, de akad. Pontosabban én egyet láttam. Viszont a szövegek minősége alapján “erős a gyanúm”, hogy AI generálta őket, továbbá az alkotó nem ért a témához, mivel nem megfelelő képeket rak a szöveghez. Persze forrás megjelölése nincs a képeknek.

Néhány generálásból kiemelnék pár dolgot, nem akarok oldalakat megtölteni mondatonkénti elemzéssel. Előbb linkeltben van olyan, hogy gyík- és madártestű. Hüllő- és madármedencéjű akarna lenni ez. Valóban rémlik, hogy gyíkmedencéjű is előfordul, talán régi írásokban. Találtam valamit ahol gyíktestű van például. Ezt.  Fogalmam sincs, hogy ez mi, jobb esetben csak automatikusan át van fordítva.

Ez a cikk máris az amatőrség netovábbjával indul. Ez a kép is AI lehet, nem sikerült Google képkeresővel megtalálnom máshol. Felmerült bennem, hogy Nathan E. Rogers egy nagyon korai képe a civilizált Oviraptorosauria dolgából, de nincs a képei közt.

A korai dinoszauruszok két nagy csoportra váltak szét: a szauruszkfélékre és az ornithischiaiakra.” Elismerem, hogy pl. külföldi nevek legyen személy vagy helynevek hol kötőjelezem a magyar ragokat hol nem és jó lenne dűlőre jutnom mit is akarok. De hogy a hüllő- és madármedencéjűt nem sikerül magyarul, leírni konzisztensen?

Ebben a korszakban jelentek meg az olyan félelmetes ragadozók, mint a Velociraptor, és a ravasz, madárszerű dinoszauruszok, a theropodák, amelyekből végül a madarak születtek.” Azt is elismerem, hogy gyakran túl nyakatekerten fogalmazok ami sokaknak nem érthető. De ez…. Velociraptor nem Theropoda? Minden Theropoda madárszerű?

Körülbelül 66 millió évvel ezelőtt egy katasztrofális esemény – valószínűleg egy aszteroida becsapódása – okozta a nem őslénytani dinoszauruszok kihalását.” Őslénytani dinoszaurusz… aha. Nem madár dinoszaurusz akart az lenni. Gondolom.

Az egyik legikonikusabb dinoszaurusz, a Triceratops egy nagytestű növényevő volt, jellegzetes fodraival és háromszarvú koponyájával. A késő kréta időszakban élt, és az utolsó nem őslény dinoszauruszok közé tartozik, amelyek a Földön barangoltak.” Késő krétában élt, de amúgy egy nem őslény dinoszaurusz, tehát még mindig él, csak éppenséggel a késő kréta idején, de nem őslény… aha….

Igazából én még két cikket gondoltam megnézni és pár dolgot kiemelni végül legyen elég egy is, mert ezek elolvasása után nem igazán kell bizonyítgatnom semmit, hogy vannak gondok. Éppen ezért nézzük ezt.  és nézzük, hogy a ChatGPT-ből mit tudok kihozni hasonló témában. Képről amúgy ennyit. Szóval alábbi képen látható, hogy én teszt jelleggel mit hoztam ki. Túl hasonló. Tetéztem ezt egy kicsit még és hát… oldal készítő meg sem kérdőjelezte, hogy az AI jó infót nyomot-e ki. Vagy éppenséggel nem is volt szándéka korrekt munka látszata sem.

 

 

Hozzá kell tenni, hogy én az ingyenes ChatGPT-t használtam. Illetve külön képzések vannak az AI használatára, hogyan kell bűvészkedni a szavakkal és megfogalmazással. Mint láttuk könyvet ad a külföldi ilyen oldal elkövetője. Valószínűleg azt is AI írta és… van gond.

Ha már könyv persze hogy van dinós AI képekkel gyerekkönyv már hazánkban. Alkotó szerencsétlenségére felrakott egy ilyen cikket az oldalára. Helyes útra oktató könyv dinós képekkel gyerekeknek. Finomabban megfogalmazva, ahogy írtam pár embernek sírni lenne kedvem és az én pofámról málik le a bőr. Emlékszem, hogy gyerekként milyen sokként ért pár dolog a dinoszauruszokkal kapcsolatban, hogy nettó hazudtak nekem. Blog kezdeti idejében ennek hatásai még megfigyelhetőek voltak nálam, meg kellett tanulnom, hogy nem a tudósok a hunyók. Az átvert gyerek ordít bennem ettől a könyvtől. 

 


Elég hipokrita arról értekezni gyerekeknek, hogy a lopás bűn, mikor a könyved lopás eredménye. Jó persze nem tudom milyen adatbázisból dolgozott a generáló. De itt ezek a macskamókus és egérRudolf négy szemű akármik, mik? A nagytól kiráz a hideg. Igénytelen. Stilizált mégis jó őslényeket akarunk gyerekeknek, akkor Zniw Adventure, Paleo Pines, illetve Amber Isle. Meg lehet ezt csinálni jól is. Értem én, hogy a dinós könyvek többsége igénytelen, de sikerült új szintet kibányászni. Feljebb nem véletlenül hoztam be a macskásat. Nem lehet mindenki szakértője, sőt ismerője sem mindennek. Nem azzal van a baj, hogy átlag ember nem tudja, hogyan kellene kinéznie egy őslényes produktumnak. Hanem azzal van a baj, hogy ezzel visszaélnek. Ez esetben pedig nagyon könnyű a gyerekeket élő pajzsnak használni, hogy hát ő nekik lett készítve kik boldogok tőle. Közben eléggé át lettek verve és le lettek nézve. Attól, hogy gyerek és még nem rendelkezik egy felnőtt elvárható értelmi képességeivel még ne használd ki. Idősebbként majd úgy fog ettől agyvérzést kapni, mint én ettől

Megjegyzem, hogy nem tudom milyen a szöveg. Ellenben főleg ez a lopásos szegmens nagyon álszent. A könyvet létrehozó embernek én szerintem egy menekülési útja van, mégpedig hogy a következő könyvhöz szerződtet egy rendes rajzolót az ebből befolyt összegből. Még akár görbe tükröt is tudna állítani hazánk rendszere elé, hogy az átlagember nem képes érvényesülni tisztességesen, ám amint lehet, törleszteni szándékozik.

Politikát nem igazán szoktam a blogon megjelenő írásokba bevenni, ám néha azért feltűnhet, hogy nem vagyok apolitikus. Az interjút a számunkra szükséges ponthoz időzítettem. Tény korábban is vannak érdekes dolgok. Ám ami most számunkra fontos és magyarázatot adhat, hogy sok őslényes dokumentumfilmben hogyan lehetnek olyan félrefordítások, vagy épp a Tűzgyűrű első részben abból, hogy a dinókat a kaijuk irtották ki, hogy lett, hogy a dinók voltak kaijuk. Igen, filmek szövege is olykor megy AI fordítóba. Persze átfogalmazásra kerül ez biztos, hogy ne legyen magyartalan, de ennyi elég hogy totálisan más legyen, mint aminek kellene lennie. Vannak szinkron színészek akiknek ha feltűnik, hogy gond van, akkor megtagadja, hogy ők ezt mondják fel és visszaküldik. Kicsit sokkolt Epres Attilával készült interjú ezen része, mivel akkor hallgattam meg mikor e cikk munkálatainak közepén jártam.


Kalózkodjunk! Csak hogyan?

Streaming szolgáltatók elszaporodása és minőségük romlása miatt újra sokan szelik az internet habjait koponyás zászlókkal. Ez a videó jól összefoglalja. (Igen ettől az embertől az előző cikkben nem pozitívan idéztem videót. Most viszont igen.) Vagy ott a JWE2 mely egy DLC-be való tartalmat kettévágott és majdnem teljes árú játékba kerül a két részlet. Illetve egyre gyanúsabb, hogy lesz harmadik rész és abban lesznek pl. fiatal állatok, moduláris építkezés és ilyesmik. Magyarán három teljes árú játékot +DLC-ket csinálnak abból amiből egy játék és esetleg +DLC-k lenne a “normális”. Szóval a Frontier is jó indokot ad arra, hogy a fedélzetre lépjünk. Filmek és játékok torrentezése valóban odacsapás és ténylegesen okozhat kárt mivel az adott dolog használva lesz mihez eredetileg pénzt kellett volna kipengetni. AImatyizók vackaival viszont van egy kis gond.

Megfogalmazódott bennem valami. Jó pár AI képeket generáltató ember annyira tahó, hogy ahol tudja ott fikázza a rendes művészeket, kvázi azt akarják, hogy szűnjenek meg, miközben az ő képeiket lopják. Milyen jó lenne, ha mi meg e AImatyizók képeit lopnánk és… és hogyan tovább? Magunkkal mennénk szembe ha árulnánk vagy pl. blog cikkbe ilyet tennék ki. Tehát ők lopnak, akkor lopjuk el az ő lopás produktumukat, de hogy ez lopás legyen és nekik fájjon azokkal a képekkel vagy akár szövegekkel valamit kezdeni kellene, de mit? Annyira mélyponton van ez az egész, hogy nincs hova. Míg klasszikusan a zenék, filmek, játékok, könyvek stb.-k torrentezése akár a produktum minősítése vagy a készítők/jogtulaj fele való jelzés különböző okokból, hogy nem érdemelnek pénzt, addig ezt AI vackokkal nem lehet megtenni.

Mivel eddig egyszer sem írtam, itt jegyzem meg, hogy AI képgenerálás nem csak rajzolt (beleértve festést hagyományosan és digitálisan) képeket lopja, hanem a fotókat is. Lehetne fejtegetni, hogy a fotós csak lefotózta az öreg házat nem az övé, így nincs joga okoskodni, hogy a képét felhasználják AI képgeneráláshoz. Oké, de a ház miről a fotó készült nem is az AIé. Na és mi van a hús s vér modellekkel? Nem szeretem a stock fotókat, de egyik leghíresebb magyar Pain Harold, ő stock fotókhoz állt modellt és szereti a tejet. (Igen, ugyan az a személy.) Nem tudom, hogy egyszer fizetnek-e vagy minden eladás után. Egy, hogy a fotósok és modellek elesnek a pénztől, kettő ezeket a képeket is felhasználja az AI. Igen fizetni minek, illegálisan, vagyis lopva.

Technikailag a te képeid a közösségi oldaladról, legyen arckép, bulizós kép vagy csak a balatoni naplemente is már bent lehet nem egynéhány AI képgeneráló adatbázisban az engedélyed nélkül. Ezek felhasználásával pedig jó páran pénzt keresnek.

Még inkább megkívánja ember fia s lánya a rumot, ha alkoholt kevésbé bírja, akkor a fűszeres grogot, ha belegondol, hogy rengeteg nagy játékfejlesztő fog az AI technológiákhoz nyúlni, ám ezzel dolgozóktól megszabadulni és még talán a játékok minőségét is csökkenti, de még több pénzt kikövetelve tőlünk. Mi pedig csúnya, rossz gazfickók vagyunk, ha Veszett Jackkel kezdünk cimborálni. Holott esélyesen ezek fejlesztők AI révén számos lopott dologgal fogják a játékokat telepakolni, ám tőlünk el fogják várni, hogy mi ne lopjunk. Remélem kezditek érezni a sós tengeri szellőt, hogy merre szeretnék kihajózni.

Amennyiben az alkotónak, vagy képet megrendelőnek/bírtoklónak nincsen joga rendelkeznie a képe fölött és nem probléma az, hogy AI képgeneráláshoz felhasználják és még ő van csúnya, rossz, nyomingernek beállítva, mert Nadragulyát mer használni, akkor kérem szépen mostantól tilos legyen játékokra másolásvédelmet rakni, legyen 100%-ban legális a torrentezés, mozi terembe be lehessen vinni kamerát és fel lehessen venni a filmet stb..


Transzhumanizmus

Sokat gondolkodtam azon, hogy az AI generáltatta és egyértelműen rossz képeket mért is zabálják olyanok akiknek látniuk kell a hibákat. Nagyon tömören a technológia bűvöletébe kerültek és nem veszik észre, hogy a technológia messze nem tudja azt amit kellene. AI fanatikusok egy része szerintem a transzhumanizmus fogalomkörébe tartozik. Lehet egy év, de lehet tíz, de az AI fog tudományosan pontos dinoszauruszt kreálni és e képeken a legkritikusabb művész sem tud majd hibát találni, mert nem lesz. A gond, hogy sokan már most azt hiszik, hogy a mostani AI ilyen. Holott ordítanak a hibák. Illetve a lényeg, hogy tudják, hogy förtelem a kép mégis “meg vannak bűvölve” és ignorálják e tényt, viszont megvetik azokat kik immunisak e bűvölettel szemben.


AI technológia ≠ ipari forradalom innovációi

Konkrétan olyan AImatyizó okoskodást is láttam (linket nem mentettem el sajnos), hogy az illető arról okoskodott, hogy ez olyan, mint amikor az ipari forradalom eltörölt munkaköröket. Lesznek újak. Könyörgöm, a művészetről van szó. Mely talán az egyike, ha nem a legmagasabb szinten lévő dolga egy értelmes fajnak. Itt nem a gyártósor mellett megförmedés megszűnéséről van szó. Pont arról, hogy viszonylagos szabadság helyett mehetsz a gyártósorhoz. Persze szép lassan ott is robotizálás lesz és bizonyos országokban, mint hazánkban kevesebb munkaerő, de az akár napi 12 órában kizsigerelve, minimális pénzért. Munka és jövedelem újraelosztás? Alapjövedelem? Hm? Az a sok termelt vacak ki által lesz megvéve, ha egyre kevesebben fognak dolgozni, de magas óraszámban, kevésért? Nyugat európai migráció célja is a magas életszínvonal igényének letörése. Akik Európába migrálnak, azok jóval kevesebbel is beérik, mert ahonnan jönnek, ahhoz mérten a nyugat-európaiak számára kevés, nekik sok.

John Maynard Keynes 1930-ban (Economic Possibilities for our Grandchildren) az akkori ipari innovációk alapján azt jósolta, hogy az ő unokáik, tehát még 2000 előtt vagyunk, 15 órás munkahetekkel fognak rendelkezni, de ez nem fog megélhetési problémát jelenteni. Második világháború előtti meglévő és kilátásban lévő ipari innovációk technikailag már akkor erős munkanélküliséget jeleztek előre. Ellenben társadalmi feszültség megoldható a munka újraelosztásával úgy, hogy tisztes, normális élethez szükséges bér adható. Igen napi 3 óra munkáért több, mint a mai magyar 12 óráért.

Előző cikkben a “bullshit jobs” dolgot említettem, ezt David Graeber találta ki. Lényegében ma is rengeteg felesleges munka van, de társadalmi berendezkedés az, hogy neked kötelező dolgoznod napi 8, sőt több órát. Abba nem mennék bele, hogy a felesleges munkák mennyire növelik az ökológiai lábnyomot. Hogy van az, hogy vadkapitalizmusban felesleges munkák vannak? Önmagának mond ellent. Ráadásul rengeteg cég akkora profitot nyel el, hogy simán alkalmazhatna több embert napi kevesebb órában ugyanannyiért, mint ha 8 órában dolgozna. Vagy el kellene engedni a felesleges dolgokat. Illetve itt igenis helyén lenne a robotizálás. Van összeesküvés elmélet, hogy a háttérhatalom akarja így lefárasztani a népet, hogy fáradság miatt ne lázadjon, ne legyen ideje és ereje tanulni. Azt sem szabad elfelejteni, hogy többet fogyasztunk, mint amennyire szükségünk van és jó pár dologból többet termelünk, mint amennyit fogyasztunk. Ez is felesleges munka ami környezetszennyezés.

A helyzet az, hogy John Maynard Keynes víziójának be kellett volna következnie, mai technológiákkal pedig főleg. Mégsem ez történik. Sőt az ipar robotizálása inkább hátráltatva van. Olyan kreatív munkák kerülnek robotizálásra amik pont az ipar robotizálása miatt kellene, hogy még több embernek elfoglaltságot (és bevételt) adjanak. Nem kedvelem az újságírást, mint szakmát, mert nagyon gyakran a független sajtó csak az igazságtól független. Viszont itt van pl. a Glorbo. Talán pont nem AI-ra kellene bízni a hírek közlését. Bár magyar média őslénytani nyomorékságait figyelembe véve, ha a magyar sajtó nagyrészét AIra cserélnék, lehet még minőségbéli javulás is lenne. Nem arról van szó, hogy AI mondjuk híreket listáz vagy forrásokat segít keresni az rossz lenne, az oké. De mikor az AI írja meg cikket az már gáz és a Glorbo ügy legalább csak játék ügyi, de lesz ez még cudarabb is.

Egyszóval pont nem azt robotizáljuk amit kellene (munka rabigája) és pont azt ami fajunk egy viszonylag tiszta “innovációja”, a művészet.


NFT és két összeesküvés elmélet

Az NFT technológia lényege, hogy az eredeti fájl másolása ide vagy oda a tulajdonos könnyen ellenőrizhető, mivel digitális tanúsítvány van a fájlhoz. A kriptovaluták technológiájára épül az egész. Persze ha a fájl módosításra kerül, már más kérdés. Maga a technológia jó. Pontos működését nem ismerem, hogy pl. a módosított (akár csak egy pixel) másolatokkal mi a helyzet. Nem akarok nagyon fantáziálgatásokba belemenni, de van egy érzésem, hogy az NFT technológia használható lehetne vagy lehetett volna, ha szó szerint nem majmozzák szét. Lehet, hogy a technológiát direkt járatták le és tették közröhej tárgyává.

Felmerült és nem csak AI dolgok miatt, hogy a szerzői jog elavult és el kellene törölni. Gond ott jön, hogy a “kisemberektől” várjuk el, hogy mondjanak le az alkotásaik jogairól, vagy a nagy multiktól is elvárjuk? Le fognak a nagyok mondani a szerzői jogról? Bárki csinálhat akkor majd Star Wars filmet? Bemehetek moziterembe kamerával? Torrentezhetek legálisan? Mennyire valós ez? Vagy csak a kisembereknek nincs joguk az alkotásaikhoz és azt bárki, bármikor lophatja és pénzé teheti? (Első Jurassic World film díszleteihez sok képet az internetről szedtek össze a tulajdonosok engedélye nélkül lettek felhasználva. Ennek fényében ez eléggé hát, aggasztó.)

Bizonyos körökben tetszik vagy sem, elég magas foka van a digitális tulajdonjognak. Pl. ott vannak a karakterek. Teljesen mindegy, hogy meglévő, vagy általad kitalált világ fiktív karaktere, de a tiéd. Rendelsz egy artiszttól egy profilképet a karakterről, akkor az a kép miután kifizetted csakis a tiéd. (Míg el nem adod a karaktert.) Rendelkezhetsz úgy arról, hogy csakis te használhatod profilképnek. Ez a kultúrkör ezt betartja. Itt már az is lopás, ha más karakterét te is használod profilképnek vagy RPG-hez. Sok mindent nem lehet ellene tenni (anyagi kár nincs), de létezik ez a fajta felfogás. A másik fajta, hogy a digitális dolgaidért, amikért akár fizetsz is, nincs jogod magadénak tudni. Szóval van aki szerint a te digitálius képed nem egyenlő a fizikális magán tulajdonoddal, míg más szerint nagyon is.

El is érkeztünk a totális összeesküvés elmélethez. Akik foglalkoznak politikával azok a “Great Reset” nevű dologgal és kitalálójával Klaus Schwabbal már találkozhattak. Hazánkban főleg a Mi Hazánk szajkózza, de pl. Schiffer András is az előbbi párt álláspontját osztja lényegében. A lényege, hogy szép zöld új világot ígérnek, amiben boldog leszel, még úgy is hogy még a ruháid sem a te tulajdonodban lesznek. Ja. Cikk miatt én utána olvastam több helyen is A Nagy Újrakezdésnek és csak egy dolgot szeretnék felhozni. Zöld növekedés. Szó sincs a valódi fenntarthatóságról, mégpedig a folyamatos gazdasági növekedés mesevilágának befejezéséről, csak zöldre akarják festeni. Tehát nem kell nagyon mélyre ásni problémák találásához. Szokásos és részben biztosan valós összeesküvés elmélet, hogy cél a magas munkaórák, az emberek fizikális és szellemi lefárasztása, hogy ne “lázadjanak” vagy legalább egymást cseszegessék. Ez Magyarország esetén valós. Mikor az orvosok, mikor a tanárok a gonoszak, nem érdemlik meg a magasabb fizetést stb.. Hogy jön ide ez az egész? Ha elfogadjuk, hogy globális, gonosz, pénzes érdek mindennek is kiszolgáltatottá tennék az átlag embereket, akkor ennek az “elitnek” az alapvetően független saját tehetségükből és munkájukból élő művészek tulajdonképpen címeres ellenségképei. Cégektől függetlenül megél sőt, olyat csinál amit szeret, sőt maga tehetsége révén. Az AI képgeneráló magukat művésznek nevezők ellenben nem függetlenek, AItól függnek.

Halkan jegyzem meg, hogy az biztos, hogy bizonyos gazdasági körök törekednek az átlag ember minél nagyobb elnyomására, kiszolgáltatottságának növelésére. COVID-19 lezárások miatti kanadai tüntetéseknél a kanadai kormány számos tüntető és szimpatizáns bank fiókjait zárolta. (Most kijelentő mód  vagy feltételes mód?) Magyarországon elkezdődött egy folyamat a készpénz minél inkább visszaszorításának érdekében. Tavaly ősszel volt felém egy szép kis vihar, napokig nem volt kábeles internet szomszédos településeken sem. Úgy van, ha meg akarod szüntetni a készpénzt, ilyen estben hogy is fizetsz a boltban? Vagy aljas és “összeesküvő” a rendszer, vagy szimplán csak idióták gyülekezete.

Azok akik a háttérhatalom világuralomra törését látják a Great Resetben és felháborítja őket, hogy még az alsógatyád sem lesz a tiéd (Mondjuk én ezt pont nem olvastam sehol, a személygépjármű “megosztást” szorgalmazzák nem pedig a tulajdonlásuk eltörlését. Csak megjegyzem, hogy én jogosítvány nélkül könnyen beszélek, mikor a személygépjármű, mint dolog megszüntetéséről okoskodok… hoppá rosszabb vagyok, mint Klaus Schwab… hínye!) azok az emberek pont nem lehetnek AI pártiak, semlegesek sem igazán. Hiszen a “disznófejű Nagyúr” tervének a része összeesküvő logika alapján. (Ne menjünk abba bele mi az összeesküvés, mert titokban házibulit szervezni is valahol az, vagy a villanykörte összeesküvés. Á igen, az fénylő körte....)


Harmadik összeesküvés

Lehet írtam is valamikor az esetet, mikor artiszt kapott úgy két tucat referencia linket (más artisztok képeit) és nem volt képes egy rendes közepes méretű Theropoda megrajzolására. Embert és madarat jól tudott rajzolni, de nem madár dinó még lemásolás se ment. Ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy egyeseknél lehet genetikai oka lehet, hogy képtelenek “valós” őslényt alkotni. Akkor úgy gondoltam, hogy ez az átlag. 65 című film arra jó volt, hogy ezen változtassak. Mivel nem néztem meg azt a hányadékot így cikk sincs róla. Bőven elég gyomorforgató volt megnézni jeleneteket YouTubeon. Ellenben három bejegyzés született róla a Facebook oldalon. Ez, ez és ez. A helyzet az, hogy a lénytervezők első körben középszerű, de van lény minél szinte tökéletes munkát végeztek. Tehát a helyzet, hogy ha normális művész rendes utasítást kap és időt, akkor attól fog függni, hogy a megtervezett őslény jó vagy épp szégyen lesz-e, hogy megfelelő forrásokat megtalálja-e. Megfelelő források esetén pedig tisztes munkát fog végezni. Magyarul többségében nem belső kényszer viszi őket arra, hogy rosszat alkossanak.

A tizenharmadik podcastben volt szó az AIról, mikor felvettük inkább csak nevettünk rajta. Mivel elsiklottam pár dolog fölött utólag kellett bevágnom egy szekciót. Majd az előző AI cikkben még tovább vittem a dolgokat és most itt vagyunk. Ezt vágtam be oda képnek a podcastben. Ezek 2022 decembere előtti képek. Tehát az AI tudott mondjuk úgy az AI mércével valós őslényeket generálni. Akkor mégis mi ez a sok rutyuszaurusz? Ha erre képes az AI, akkor ezzel kellene tele lennie az internetnek. Nem erőltettem meg magam az igaz, de próbáltam a Google képkeresőjével AI generálta “realisztikus” dinoszauruszokat találni, valamit amire azt mondhatom, hogy “realisztikus”. Ha még a legmélyebb pöcés AI vackokat kiszűrte volna a Google, de nem. Épp feladtam volna, hogy találjak valamit, mikor sikerült ezt.  2023 decemberi. Szokásos AI hülyeségek megvannak, mint az ujjakkal való problémák, de első ránézésre megvan az a formájuk mi jó. Ne értse félre senki, ezek is kakik, de legalább szilárd a halmaz állapotuk és nem folynak be a parketta meglazult illesztései és repedései közé.

...nem jó de nem is tragikus. Bár mihez képest...
 

A kérdés adott: Mért ilyen ritkák a valós őslényekre hasonlító AI generáltatta képek? Az AI képgenerálókat használó emberek ennyire mocskosul igénytelenek és az olyan Jurassic rajongókhoz, kik utálják a valós őslényeket, azokhoz mérten is kreténebbek, vagy az AI háza táján van valami? Azt én értem mért van olyan sok AI generálta kép mikben a Jurassic stílus köszön vissza. Mert sokaknak azok az InGen assetek az őslények és sajnos a médiát ezek a nem valós "őslények" uralják le, mint valós őslények. Ellenben ott vannak az ennél is igénytelenebb aberrációk tömbkellegei, a Jurassic stílusúakhoz képest is több van ezekből ahogy megfigyeltem. Ez az eltolódás nagyon “beteg”. Nem tudok jobb szót rá, talán “aggasztó”. Hogyan lehet olyan igénytelennek lenni, hogy olyan dinoszauruszok, mik rendszerint a rövid mellső végtagjuk miatt poénkodások tárgyai, azok négylábú képet kapnak és ezeknek az AImatyizóknak nem szólal meg valami az agyukban, hogy itt valami esszenciális szinten talán nem stimmel? 

 

Valahogy így látom. Persze erős átfedések vannak, mit nem jelöltem.

És itt juttunk el a 65-höz újra. Meg sem lepődnék, ha a film fejesei leszólták volna a művészek középszerű vagy épp kiváló lényterveit, helyette AI képekhez nyúltak. Sőt azok a bizonyos paleontológusok a ChatGPT lett volna. Egy a gond ezzel, a kronológia nem stimmel. Szóval mikor azt keressük, hogy sokan hogy lehetnek ennyire hülyék, hogy ezeket az AI, monitoron keresztül is szagos végtermékeket adják elő, mint hiteles ábrázolás, akkor jusson eszünkbe a 65 c. izé. Pont ugyan így.

Én szerintem viszont minden így az egyben, mint amikor 10 éve úgy 15 000 forintért rendeltem pizzériában egy pizzát és már rám szóltak, hogy elég legyen a feltétekből. Pizzához használtatok már kanalat, mert leves lett a végeredmény? Tehát arra akarok kilyukadni, hogy az AI probléma nem egyszerűsíthető le egy “ellenségképre”.


Deepfake valódi veszélyeiről

Noha nem kimondottan őslénytan terén mérvadó emberek az AI fejlesztők, persze, hogy őslényekkel kell reklámozni az AIt. Valóban AI technológia videók terén nagy segítség lehet. Viszont e reklám videócskával akkor is lenne gond, hogy ha nem mamutok, hanem elefántok lennének. Nézzétek a mellső lábakat. Persze a technológia még fejlődik, ez jobb is lesz. Vagy itt a nőnek a keze a háttérben. De ennek is a kézfeje/mancsa, hogyan alakul át. Igen, egyértelmű, hogy nagy technológiai ugrás. Ellenben a fejlesztők is olyan videókat raknak ki, amelyeken még elég zavaró hibák vannak. Uncanny valley jelenséget nem hoztam még fel, de az AInál elég gyakori ez az érzet sokaknak.

 

 

AI által gyártott kompromittáló anyagoknak van még egy hatása amiről szót kell ejteni. Mégpedig, hogy ha ezek annyira elterjednek, el fognak egy pontot érni, ha a technológia is elég fejlett, hogy a valódi képi, videó és hang felvetélek nem lesznek bizonyítékok. Lehet lesz egy valódi és jó minőségű  a nagylábról, de sajnos az AI már 100%-ban reális videókat tud eddigre generálni. Szóval nem bizonyíték. Még rosszabb pedig a hétköznapi életünk, bűntények esetén, legyen rablás, baleset, vagy szándékos gyilkosság.

Persze lesz technológia, mellyel kideríthető, hogy igazi vagy sem. Lesz elég kapacitás feldolgozni a feldolgozandókat? Sőt itt írtam saját példám, hogy tudtam, hogy a pteroszauruszok nem voltak képesek vízszántásos halászatra, mégis évek alatt úgy kezdtem kezelni, hogy de. Még én engem is át tudott állítani a sok hibás dolog. Reklámok és politikai propaganda ugyan azon dolog folytonos szajkózása is ilyen. Ugye ha sokszor mondanak egy hazugságot akkor igaz lesz. Szóval a deepfake tenger, hiába fogják folyton cáfolni a dolgokat, komoly és negatív hatást fog elérni sokaknál. Ez pedig komoly probléma lesz.

Így pedig komolyan felmerül a kérdés, hogy akik az AI technológiát így ráöntötték a világra, azok szimplán naiv idióták voltak, hogy nem lesz ebből (komolyabb) baj, vagy szánt szándékos rohadékok?


AI ellenes vagy AI támogató?

Volt rá példa, hogy magát AI pártinak mondó ember az én definiálásom szerint AI ellenes. Gond nélkül AI pártinak nevezte magát. Fel is készültem egy vérhabos vitára és hogy újabb utálom kerül a gyűjteménybe. Így felhoztam példákat, hogy hát ez lopás. Nem volt vita, hanem körülbelüli egyetértés.

Vannak végletek a probléma körben, ellenben a végletek közti mezsgye létezik és nem is szűk, még. Ami azt jelenti, hogy elég sok ember akik akár használnak AIt, nem képzik azoknak a halmazát akikkel szemben a cikkem acsarkodik. Az, hogy valaki képeket generáltat, feltünteti, hogy AI, nem tartja magát művésznek és nem is váltja át pénzzé, az nem egyenlő azzal aki pénzt akar ebből. Őslénytan tekintetében megint egy másik kör lefutása, hogy hiába nem keresel pénzt, akkor is dezinformáció a ratyiszaurusz képek és AI generáltatta cikkek.

Ne feledkezzünk meg arról, hogy AI nem csak képek, szövegek és videók generálásnál használható. Noha ez a cikk jórészt csak ezzel foglalkozik. Elkövetkezendőkben lesz kitekintés más merre is, hogy simán “az AI” nem csak ez. Sőt vannak esetek, mikor AI hasznos, előremutató (tudományos vizsgálatok) illetve megfelelő keretek közt még pénzzé tétel is lehetséges.

Egyszóval az AImatyizók számára én egy AI ellenes rohadék vagyok. AI ellenesek egy részének sanszosan lehet AI párti. Holott csak a felhasználási módokat elkülönítem.


AI ellenes túlkapások

Az ellenszenv és AI kreálta dolgokkal szembeni fellépés könnyen túlkapássá válhat. Elsőnek saját példám. Pár hete hosszasan néztem egy képet, min többek közt egy Herrerasauridae van. Nem volt egy túl jó kép és nem csak az anatómia miatt, igaz rossznak se mondanám.  Közepesnél határozottan jobb. Már kiáltottam volna ki AI szutyoknak, de az AIt még nem láttam még hogy ha tollakat rak, akkor így, gyéren. Környező növényzet és apróbb állatok nem voltak elhomályosítva, eltorzulva. Valószínűleg ez a kép is bent van rutyuszurusz generáló AI adatbázisokban.

Másik túlkapás Redditen történt. Az artisztról azt hitték, hogy AI generálta a képeit. Nos, nem. Ráadásul bocsánatkérés helyett is inkább az volt, hogy váltson stílust. Van akinek ez könnyű, van akinek nem. Az AI ha még nem is, a jövőben bárki stílusára betanítható. Ez pedig így precedens teremtés arra, hogy ha AI révén másolják a stílusod, akkor neked kell stílust váltanod. Ez nem éppen járható út. Így is szoktak abból problémák lenni, hogy valakinek a stílusa hasonlít máséra és megy a vádaskodás hogy lop. Ráadásul sajnos az AI miatt a másolók is felértékelődnek, mert lehet másolják a stílust, de ugyan úgy megdolgoznak vele.

A következő egy érdekes dolog. Oh, törölte a posztot. Szomorú. Még jó hogy én ilyen aljas rohadék vagyok aki adatbázist csinál ilyesmikből…. Nem szándékozok, de a cikkhez pár dolgot lementettem, ha mégis eltűnne. (Sajnos így is van pár dolog a cikkben minek eredetijét nem tudom felelni.) Eredeti kép itt. Mit is láthatunk itt?

 


Személy szerint nem tudom mi az illető indíttatása. Első körösen legyen az a koncepció, hogy az illető AI ellenes valamekkora mértékben. Képnek valóban vannak érdekes pontjai, jobb oldali nyúlizé például. Ám számos bekeretezett részben egyértelműen nincs hiba. Én is elsőre AI generáltnak hittem, de számos apróság teljesen tiszta, nem az éterrel egybefolyók, mint a zászlók a háttérben. A sárkányon ahol jelölések vannak azok nem hibák. Az illető szimplán túlkapott és egy nem AI képet kiáltott ki annak. Második opció, hogy inkább az AI generálást támogatja és egy alkotót akart lejáratni, hogy AI generáltnak próbálta kikiáltani a képét. Ha nem is ez az eshetőség az igaz, a jövőben számítanunk kellhet nem egy ilyenre.


További “apróságok”

Ez illetve ez, olyan cégek miknél plafoning állnak a zöldhasú oszlopok AIt használnak marketing képekhez. Bár ilyen után mit is várunk? (Igen, nem volt túl korrekt, mivel több különböző szereplőt mostam össze “úgy-ahogy”.)

 


Hamár marketing, itt van ez is. Kell kommentálni? Az megvan, hogy a nagy hollywoodi színész- és írósztrájk mért is volt? Nagyon sokáig én azt hittem, hogy a pénzt keveslik. Hát, valójában volt még egy elég komoly ok. Úgy van az AI. A nagy rédzs cikkben említettem, hogy az első JW filmben a díszletekhez lopott képeket is használtak, nem volt engedély kérés az alkotóktól. AI generálta képekkel akarnák ezt kikerülni, de valójában egy AI kép fene se tudja hány képből áll össze, szóval csak megszorozzák az enyveskedést. Írnám, hogy nem igazán érdekelnek a forgatókönyvírók, mivel legtöbb film “bugyuta”. Egy a gond: az AI ezeken a "firkálmányokon" tanulna és még rosszabb végeredményt kapnánk. Főleg, ha a nagyokosok kiadnák a forgatókönyvíró AInak, hogy minél több embernek “legyen jó”.

Továbbá személy szerint meglep, hogy pl. az ultra mocskos magyar politika még nem nyúlt ehhez. Gondolom a hidegháborús kölcsönösen biztosított megsemmisítés elve van érvényben. Tehát félnek attól, hogy amikor az egyik elkezdi, akkor mindenki belekezd a kamu bizonyítékok mellett pedig a valódiak is előkerülnének a széfekből így politikai atomháború lenullázna mindent. De nézzük ezt mikor a “deepfake” lecsapott.  Ez az amit politikában még nem igazán láttunk.

Eddig még csak egy példát láttam, de van. Valakiről AI generálta pornó “lett”. Ehhez közösségi oldalán lévő képei lettek felhasználva. Persze, hogy neki legyen rossz. Ez például sexuális zaklatás, nem? Egyenlőre politika terén még dalolászó politikusok vannak, meg ember-pokémon sexről beszélő Joe Biden. 15-20 éve volt talán RTL-en, hogy tanárra a diákok és kollégák furcsán néztek. Kiderült, hogy pornóban látták. A gond ott jött, hogy nem ő volt, csak nagyon hasonlított rá. Így is baj volt a pornóval, hogy ha egy pornós hasonlított valakire aztán annak magyarázkodnia kellett. Nem gyakori dolog, de mégis egy egész életet tönkre tehet. Degeneráltság mértékét mutathatja, hogy a Jurassic Park: Survival trailer után én csak pislogtam, hogy túl sokaknak az első gondolatok nem azok voltak, hogy újabb retcon, kánon átírás stb., hanem hogy melyik pornósra hasonlít a főszereplő nő. Szóval ebben a degenerált társadalomban az AI generáltata “pornó” vagy mi a fenének hívjam nagyon nem jó dolog.

Erre nem szánnék sok időt. Lényeg, hogy túl sokan AI segítségével írnak hiba bejelentést, anélkül, hogy ő valaha is találkozott volna a hibával, ez pedig az illetékeseknek sok feleslegbe ment idő.

Akár mennyi gondom is van a Metával, ez a dolog nagyon meglepő tőlük. Azt tudni kell, hogy a Facebook küzd azzal, hogy egyre kevesebben használják és nem lehet mindenkinek megfelelni. Remélhetően a jövőben AI korlátozása marad. Aki nem olvasná el, a lényeg, hogy fel kell tüntetni az AI kreálta dolgokról, hogy AI, a mulasztás pedig retorziót von maga után.

Nem kedvelem se a Lajhárt, se a Hódot. Szóval mikor ezt megláttam, akkor már elbizakodottan örültem, hogy AImatyizás miatt teli torokból ocsárolhatom ezt a nyüzügét. Hát, azért előtte bele kellene nézni a videóba. A videó, az hát… jó. Sőt a Hódunk szétfikázza a játékhoz készült AI generálta képeket. Szóval ja, teljesen oké. Ha már általam utált videósok. PewDiePie-t nem csak én nem szeretem. De ez a videója, ez nagyon jó. Tény nem mindenki tud megtanulni rajzolni vagy van egy szint minél tovább nem tud jutni, mint én. Ellenben megmutatja, hogy ha van affinitásod hozzá, akkor azt elő lehet hozni.

Forrás jelölések tekintetében van pár kisebb gond. Pl. e blog kezdetekor itt sem dívott. Senki nem szólt érte és kialakult magától. Mért? Szükség esetén vissza nézhető legyen miből lett írva a cikk illetve mivel a források nem 100%-ban vannak átemelve, akit jobban érdekel annak ott van mi alapján tovább tud olvasni a témában. Képek terén pedig nagyrészt olyan képek kerülnek be mik jók és az alkotó tiszteletre méltó, sőt többi képe is jó lenne ha nagyérdemű elé kerülne, de több lenne a kép, mint a szöveg stb.. Tehát tisztelet adás és a linkelés miatt az olvasó már nézheti is a többi képet. Ezért vicces, hogy amikor egy magyar őslényes dolgokat készítőnek kultúráltan (más leellenőrizte, mielőtt elküldtem volna) megírtam, hogy többek közt problémás a forrás használat, nos mi lett? Úgy van! Nulla forrásmegjelölés azóta. EDGEre már panaszkodtam a nagy rédzs cikkben és itt van ez és ez. Nem tudom hány a paleoszubkultúrában nagyra, illetve a legnagyobbra tartott ember kell ahhoz, hogy ne legyen tahó, de a vége még az lesz, hogy ő belőle lesz nem épp kedves publikáció. Korábban is feltűnt, hogy elhangzott információkból, mintha több lenne a megjelölt forrásoknál, de betudtam a szegényes angolomnak (baromira nem logikus kifogás, de oké...), illetve olyan általanos információknak miket nem lehet sehova visszavezetni pontosan. Meg csak pár videót néztem tőle. Ám jól látható az ő esetén, hogy forrás meg nem jelölés mennyire nem tolerált. Tény, hogy az általa leírt alapján csak elfelejtette saját szavaira átírni és megjelölni a forrást. De ez akkor nem plagizálás. Viszont pont ő használta magára ezt a kifejezést. Bár ha valamit belát, hogy elrontott, lehet ilyen szigorú magához. Egy szó mint száz e oldal nemzetközi részén is akadnak hibák, amik viszont nem maradnak szótlanul.


Aha...regagistyityus ginknyosavnyusz... Ez tényleg létezik sajnos.


AI legitim keretek közt

Van ismerősöm ki saját fantasy világ projektjéhez AI generálta képeket is használ, ám ideális esetben idővel lecserélné mind. Ezentúl a saját rajz tehetsége fejlődött. Magyarán egy olyan esetről van szó, melynél az AI használat valahogy magával hozta a tényleges alkotást is. Elmondása szerint számos AI csoportban vannak külön témák hagyományos (legyen kézi vagy digitális) képeknek és sok AI képgenerálást használó elkezdett rendesen alkotni. Náluk a rajz tehetség/képesség hiánya nem azt váltotta ki, hogy akkor gyűlölik a rendes művészeket, hanem hogy megpróbálják elsajátítani. Ez egy nagyon jó dolog. Láttam olyan kezdő paleoművészt aki a háttereket generáltatja, de az őslényeket már ő maga alkotja meg és leírja, hogy a háttér AI műve. Ez is rendjén van. (Persze kibonthatom a kukackonzervet, hogy például a hiteles növényzet is nagyon fontos….)

Megoldás lehet olyan adatbázisok léte melyekben ellenőrzött képek vannak és az alkotónak/tulajdonosoknak fizetnek a használatért. Feljebb viszont láthattuk, hogy pont a Midjourney fejlesztők készítettek illegálisan adatbázist amin betanították az AI-t.

Az is lehetne, hogy tilos AI generálta dolgokért pénzt kérni. Viszont AI technológia nem csak itt van. Ma már paleontológiában is használják a leletek elemzéséhez. Ám ott van az AI generálta hang. Szerintem 100%-ban legitim felhasználása pl. a World of Warcraft régebbi és le nem szinkronizált sorainak AI felolvasása. Asmongold e rövid videója a legjobb példa. Miután megjelent a quest helper addon, majd WotLK-ban játék alapfunkciója lett, az emberek már nem olvasták el a küldetéseket és WotLK-ban tetőzött a játékos bázisa a WoW-nak. Így már értem, hogy lehet, hogy régen a küldetések gagyik voltak, csak szed fel ezt, öld meg azt. Tény, de volt sztori melléjüket miket senki nem olvasott el. Az AI felolvassa a szöveget így legalább már tudjuk, hogy két család közti viszály része Hercegnő megdisznótorozása. Felmerült magyar Gothic közösségben is, hogy első két résznek AI révén magyar szinkront kellene adni. Igen ám, de a sok AI hang visszaüthet. Nem kellenek majd a szinkronszínészek az új produktumokhoz. Megoldás lehet, hogy a szinkronszínész maga csináltat forrást saját hangjából, mit ha használ valaki a használat mértékében kell fizetnie neki. Mind a licencelt képeknél vagy hangnál mi van akkor, ha a tulaj elhalálozik? Hozzáférés megszűnik, vagy végrendelkezéstől függően az örökösök rendelkeznek fölötte, így a további bevételeket e szerint kerülnek folyósításra?

AI hanggal kapcsolatban felvetült bennem amolyan stockvoice lehetőség. Tehát olyan oldal ahol bárki (személyazonosság ellenőrzése után), persze szükséges paramétereknek megfelelően hang mintáját feltöltheti, mi után egyszeri vagy értékesítés alapján folyamatos juttatás formájában a felhasználók fizetnek érte. A jövőben AI hang miatt lehetséges az, hogy egy nyílt világú RPG játékban minden karakternek saját hangja legyen és bizonyos keretek közt szabadon lehessen beszélni velük. Szóval például hangodat egy sima NPC-hez használták, sok jelentősége nincs. Minden eladott 100 kópia után kapsz 1 forintot. X idő alatt viszont elkelt 10 millió példány, tehát 100 000 forintot kerestél. Egy másik játéknál minden eladott példány után 1 forintot kapsz, de csak 200 000 került értékesítésre az X idő alatt, de ugyan ennyi forintot szereztél. Igaz ebből még adózni kell, de hé, sokaknak kis kiegészítés lehetne. Ráadásul sok produkció csak részben vagy abszolút nem használna AI hangot, de beújítanának szinkronszínészek terén és ez az újak keresésére jó platform lehetne.

Természetesen felmerülhet, hogy akkor mi van, ha egy játék tartalmaz AI generálta képeket, pl. minden festmény más a játékban, de AI generálta. Elég bonyolult lenne kiszámolni, de a játék árából le kellene vonni azt, hogy nem béreltek fel embert ezek elkészítésére. Nagy költségvetésű játék esetén ezt a levonást valószínűleg észre sem vennénk, ám akkor akkor ők se filléreskedjenek. Ám mi van akkor, ha az AI a saját dolgaikat használta fel? Spore második részét sokan várják. A lény készítés miatt mért is ne lehetne a játékban AI rendszer az animációk, modellek, hangok, textúrák stb. miatt? Ha a készítők maguk csinálják meg azokat az adatbázisokat miket az AI használni fog, akkor ez esetben nem állhatna fenn, hogy a játék árát az AI mértékének függvényében csökkenteni kell. Játékok random generálta dolgai így is AI, csak jóval kezdetlegesebb.

Javaslat volt, hogy kerüljön a cikkbe és beleírom, hogy az egy külön esett, ha az artiszt saját képeiből generáltat AI révén képeket. Így generáltatott képekért lehet pénzt kérni? Egyértelmű, hogy ha szükséges megejt utómunkákat. Esetleg tört áron? Koncepciós rajzok esete, pl. lény tervezés? Az artiszt csinál néhány vázlatot, majd azok révén még többet generáltat, a megrendelő kiválasztja ami számára ígéretes és az alapján folytatja a munkát tovább a művész. 

Még egy fontos dolog az anyagin túl, hogy jól láthatóan fel kelljen tüntetni, hogy ha valami AI vagy részlegesen AI eredetű. Külön lehetne jelölni, hogy “publikus” adatbázis révén lett generáltatva vagy előbb említett saját alkotásokat felhasználva.

Ha már említettem a magyar Gothic közösséget. Az Archolos hatalmasat szólt, retro teljes értékű ízig-vérig RPG teljesen ingyen. Csak sajnos lengyel az autentikus változat, mert lengyelek dobták össze, angol szinkron nincs, sőt a szöveget AI fordította át angolra. Igaz ez a szöveg le lett ellenőrizve a készítők részéről, magyarán módosítások voltak eszközölve. Magyar AI fordítás már van. Itt jön a lényeg, aki elkövette az készíti a rendes “manuális” fordítást még két másik emberrel mely a játék hivatalos magyar lokalizációja lesz. Számos Gothic modhoz készített AI fordítást, ha valaki kérte. Nincs kapacitás minden mod manuális fordításához, amikkel pár ember játszana csak magyarul. AI fordítás erre jó. Csak a fentebbi példa, hogy mozifilmek szövegét is van mikor csak AI fordítózzák és belejavítanak, ha igaz, akkor eléggé gáz.

AI fordítás szükséges. Őslénytan terén is vannak olyan anyagok amik “hivatalosak”, ellenben angol nyelvű változat nincs. Bloghoz kapcsolódó sztori, hogy Zniw Adventure alkotója elolvasta a játékról írt cikkem, igaz Google fordítót vett igénybe. Teljesen más terep, de a hang alapján való fordítás nagyon is hasznos pl. határőröknek vagy bárkinek aki “talál” egy embert akivel nincs közös nyelv és segíteni/kommunikálni kellene.

Játék fejlesztés terén is, ha az AI tudja mit hogyan kell pakolni pl. erdő generálásnál, akkor nem lennének olyan hibák, hogy sziklából nő ki a fa vagy hasonlók. Ez gyakori hiba és engem mindig kizökkentenek az ilyen map készítési hibák a játék élvezetéből. Igaz, pár pillanatig. Ilyen AI technológia el kellene a Prehistoric Kingdomba is, mivel eléggé irreálisan egymásból, egymásba képesek nőni a növények. Egésze AI “rásegítést” a rendezéshez ez a videó jól összefoglalja.

Akármilyen röhejes is, de használtam a ChatGPT-t ehhez a cikkhez. Az “épülethíd” kifejezés második körre lett meg, mivel miket elsőnek beadott nem léteznek. Épülethídra viszont találtam pár dolgot Googlén, így remélem létező szó. Azért csak remélem, mert néhány dolgot találtam és azok nem olyan régiek és nem tartom kizártnak, hogy az illetékesek is AIt kérdezték meg, mert nem tudták hogy hívják ezt a dolgot. Szóval maradok az átjáró háznál. A második a “delusional misidentification syndrome” mely viszont 100%-ban valós. Szóval nem lehet egy az egyben semmit átvenni, utána kell nézni. Ha kijavítanák, hogy az AI ne találjon ki és adja el valósnak dolgokat, az jó keresővé tehetné.

Nekem aki sokat ír, de a heJesírása menthetetlenül katasztrofális az évtizedek óta létező és egy bizonyos szinten stagnáló megoldások helyett egy AIra épülő sokkal jobb helyesírási és nyelvhelyességi javító jó lenne.

T. rex ökoszisztémája és azon túl cikkekben panaszkodtam, hogy nincs normális központi paleontológiai adatbázis. Egy nagyon precíz AI által karbantartott oldal nagyon jó lenne. Magyarán az AI hozzáférhetne minden tudományos anyaghoz, sőt a releváns emberek különböző felületei, mint blog vagy Twitter is, másodkörösen felhasználható. Mivel a problémás kormeghatározásra a Parksosaurus és a Sinoceratops jó példák így őket veszem elő. Az AI nem egybe gyúrná a különböző korbecsléseket, hanem feltüntetné, hogy mely korbecslés honnan származik és mi alapján van az. Parksosaurus esetén én ugye végig követtem, hogy lett kihalás idei állat belőle, mikor nincsenek biztos neki betudható lanciai fauna szinti leletek. Tehát az AI mikor felhasználja a publikációkat, publikációban lévő hivatkozásokat visszanézi (egymásba gabalyodó láncolatokról van szó) és ha probléma van, akkor azt feltünteti. Például kilistázza, hogy a Parksosaurus-t milyen időkeretben határozzák meg és kilistázza, hogy van mi szerint kihalásig élt, de jelzi, hogy az ő, mint az AI problémát talált, mivel a szerző régi, így elavult anyag alapján határozta meg az állat időkeretét. Tudósok sem nézik vissza mindig, hogy a másik által szerzett publikáció mennyire hiteles és ez a probléma a dinoszauruszok már haldokoltak dolognál. Foglalkoztam ezek adatkészleteivel és rengeteg hiba van. Egy része ezeknek menthetetlenül a szerzők hibái, ám ha utána akarnak alaposan járni, akkor elég nagy munka lenne.

Magyarán egy a kutatásokat feldolgozó és rendszerező AI nagyon fontos lenne (nem csak a paleontológiának), hisz lehet kibuknának problémák, mint a Tarbosaurus tokája. Parksosaurus eldatása sem történt volna meg. Nekem is mint blogos a nagy “kutatásom”, az utolsó nem túl madárszerű dinoszauruszok listázása nem majd 2000 órás munka lett volna két éves időintervallumban, hanem csak pár száz. Ha meg igénytelen lennék, akkor meg csak pár óra, mert csak átmásolom a paleoAI gyűjtését és verem ezüsthátúként a mellkasom mekkora nagymenő vagyok. Valóban egy ilyen AI, ha pl. átlagember is hozzáfér, mondhatnánk, hogy megnövelné azoknak a produktumoknak a számát melyek csak kimásolják a dolgokat. Na de, láttam nem egy néhány dolgot ami szépen vissza böfögte az angol Wikipédiát. Cikk írás miatt ránézek a Wikipédiára és pont ezért láttom, hogy készítők annál tovább nem mentek, hisz a témában vannak dolgok mik nincsenek a Wikipédián. Egy ilyen AI ezeket is megemlítené. Legjobb példa a hell creeki lambeosaurinae leletek. Egyik vitatott példány még 2020-ban is Lambeosaurinae-nak találtatott. Viszont Wikipédián nincs említve. Régen említve volt, de lekerült. Magyarán ha a “paleoAI” úgy működik ahogy kell, lehet táptalajt adna még több minél kisebb munkabefektetéses produktumoknak, de legalább azok a Wikipédiánál jobb forrásból lennének. Aki meg Wikipédiát sem használ, az már más kérdés.

Ez így jól hangzik. Ellenben mikor az AI egy taxonnak legenerálná az adatlapját (+ jövőbéli frissítések) akkor az elég sok idő lenne. Irdatlan információ mennyiséget kellene feldolgoznia. Három+egy probléma van ezzel. Első, hogy pénz a fejlesztés és fenntartás. A második mely oké, pénzzel kiváltható valamelyest az az idő. Mármint ha az AI kész és jól működik, akkor is eddigi összes paleopublikációt feldolgozni és leképezni az adatbázist az hónapok lenne. Gondolom. Ráadásul újabb információkat is integrálni, illetve hibák és hiányosságok keresése miatt folytonosan át kellene vizsgálnia a paleoAInak a publikációkat és a leképezett adatbázist. A harmadik, hogy egy közepesen vizsgált taxonnak is valószínűleg irdatlan nagy adatbázis lenne, olyan állat, mint Tyrannosaurus pedig ejh. Nem hogy laikus, de szakember számára is hidegrázós. Jó értelemben, mivel ez az adatbázis tartalmazna mindent, rendszerezve és forrásokkal. Negyedik, pedig, hogy ne felejtsük el, hogy őslényektől nem lehet elkülöníteni a mai lényeket, így nem központi paleontológiai oldal és AIra lenne szükség, hanem minden élőlényt felölelőre. Illetve ugye ennek az AInak nem csak szöveget kellene tudnia értelmeznie, hanem ezzel párhuzamosan képeket a leletekről, paleoartokat, diagramokat, számolásokat stb..


Jogi problémák, vagy inkább a társadalom alapfelfogása a probléma?

Sorolni lehetne még a dolgokat, ellenben a legfontosabb, hogy törvényi szabályozásra van szükség. A legnagyobb szemétség az egész AI technológiával az, hogy csak úgy kiöntötték a nagyvilágba. Hatástanulmányok és bármiféle szabályozás nélkül. (Jobb esetben csak idióták voltak, hogy így kiengedték, rosszabb esetben hátsó szándékkal tették.) Azért szemétség, mert például a játékfejlesztésben valószínűleg olyan szinten fognak leépíteni majd az AAA cégek, hogy nem igaz. Holott számos AAA játék, nagyon silány ahhoz mérten mekkora erőforrások állnak rendelkezésre. (Legjobb példa a JWE. De meg kell nézni, hogy kiakadtak a Baldur's Gate 3 miatt. Hogy merészel valaki egy korekt játékot készteni és nem lenézni a játékosokat, így a vevőket?) Simán benne van hogy ezt a silány szintet megtartják, de kevesebb embernek adnak megélhetést és több pénzt vágnak zsebre az AI megoldások révén. Feléjük érzett utálat pedig nagyobb lesz. Ellenben a kisebb fejlesztők, kik szívvel csinálják amit csinálnak, azoknak az AI technológia segítség lenne, eleve az ilyen csapatoknál nagyrészt nincs kit leépíteni így nem idézne elő kirúgásokat, tehát a fejlesztést gyorsítaná meg, így jobban tudnának versenyezni. Viszont az AI tehet róla hogy a CoD nem is tudom száz valahányadik része milyen rossz és minden fejlesztő igénytelen aki AIt használ. Miközben ez nem igaz. 

Rengeteg híroldal a stock képeket AI generálta képekre cserélte. Ez is pénz kiesés a fotósnak és modelleknek. Na már most, ha a jövőben AI generálta képekkel pénzt nem lehet keresni akkor elvileg nincs gond ezzel. Hát nem egészen. Én reklám blokkolót használok és mikor nem működik akkor néhány híroldaltól hányingerem támad az ott lévő 100%-ban átverés reklámoktól. Ez a gyógyszer kiűzi belőled a parazitákat és a gif képen ott egy polip… aha. Magyarán hiába nem árulja a képet, de pénzt keres vele az oldalon lévő reklámokkal. YouTube videókkal való pénzkeresés is ilyen. Tehát nem olyan egyszerű az AI képekkel való pénzkeresés tiltása. Viszont mivel egyértelműen átverés reklámok is bőven akadnak az interneten. Sőt kimondottan gusztustalanok pl. a Hero Wars youtubos reklám videói… sőt nekem Facebookon volt, hogy hentai hirdetést tolt a képembe a Facebook, mikor tilos a pornó a Facebookon. Illetve ott van Hódunk esete, hogy AI kép a videó index képe, de az általa bemutatott és finoman szétszidott játék használja azt a képet. Ez esetben mért is kellene tiltani a bevételszerzést? Igen ez egy speciális eset. Ahogy ha egy oldal aminek vannak reklám bevételei, lehozz egy cikket arról, hogy az AI rossz és példának felhoz képeket.

Mire volt jó ez a hatalmas nagy kitérés? Finoman utalni rá, hogy ha lesznek is korlátozások, akkor nagyon retardált szabályok lesznek amiket könnyű lesz az AImatyizóknak kijátszani. Nagyon hülye példa, de kinézem az emberekből: Tilos AI képekkel pénz keresni még olyan módon is, hogy pl. reklámok vannak az AI képeket tartalmazó írások mellett. Ellenben megjelenik egy “rajzolást fejlesztő program”, mi az adott képet “segít” manuálisan reprodukálni, így tanítva rajzolni. Csak túl könnyen, mint valami hülye kifestő, a végeredmény pedig ugyanaz a kép, de volt vele manuális munka *köhögés*, tehát lehet már vele pénzt keresni. Mire erre is jogi szabályozás stb.. születik. Mint a dizájner drogok, vagyok az amerikai fegyver törvény megkerülésére tett kísérletek

Szóba kerülhet a képek, videók, írások stb.-k nem képezik senkinek sem, az alkotónak és a megrendelőjének sem a magántulajdonát. Így AI felhasználhatja őket, de bárki más is. Le fognak mondani a nagy cégek a zenék, filmek, játék stb.-k jogairól? Szabad lesz a torrent? Streamelhetem YouTubra a mozifilmet a moziteremből? Vagy csak az átlag embernek nem lesz joga saját alkotásához?

Egy szóval a fő probléma a társadalmunk idiotizmusa, hogy jog- és nem igazságszolgáltatás van. Alapjövedelembe ismét nem akarok belemenni, de emberek… a “nyűg” munkát kell robotizálni. Aminek egy része még a kapitalizmusban is értelmetlen. Meg kapitalizmus, baromi sok munkára nem lenne szükség ha nem lenne fogyasztói társadalom. És akkor a bolygó sem lenne tönkretéve. Ami viszont cikk témája, hogy a művészet kerül robotizálásra, a kreativizmus, a fantázia. Én elég kevés jó dolgot tudnék mondani amit az ember, mint faj művel. Az AI ezt a keveset is elszabotálja. Nagyon hülye példával: Robotokat használhatnánk arra, hogy erdőket ültessünk újra. E helyett robot fákat cseszünk mindenhova.


Én meglátásom az:

  • Csak annak az alkotásait lehet AI révén felhasználni aki ebbe beleegyezik, akár fizetni is kell neki.

  • Korlátozni kell az AI felhasználását. Ne lehessen híroldalt üzemeltetni, melyre AI írja a cikkeket, akár fórum posztok által.

  • Tudományos és ismeretterjesztő anyagoknak (függetlenül ki készíti, így egyszeri blogosra is vonatkozik) tilos legyen AI generáltatta dolgok használata. Ez nem vonatkozik a kutatásokban vagy forrás keresésben segédkező AIra.

  • AI révén ne lehessen közvetett és közvetlen módon sem pénzt keresni. Kivétel lehet bizonyos esetekben, mint a szinkron, ha az AI által felhasznált anyagok tulajdonosainak fizetnek a használatért.

  • Fel kelljen tüntetni jól láthatóan, ha valami egészben vagy részben AI generálta.

  • Adatbázisok miken ki lett képezve az AI, nyilvánosnak kell lenniük. Ezzel párhuzamosan mindenkinek legyen az blogos, videós stb. alkotónak kötelező a források megjelölése a képeket is beleértve. (Bár ez utóbbi eddig is íratlanul mégis írott szabály volt.)

  • Művészektől legyen elvárható, hogy tudják videó felvétellel bizonyítani, hogy képesek alkotni. Magyarán legyen videó arról, hogyan alkotnak.

  • Valakiről a beleegyezése nélkül generáltatott sexuális tartalom sexuális bűncselekménnyel legyen egyenértékű. Igaz más hasonló esetekre, mint pl. valakiről rágalmazó anyag készül.

  • Mivel az AI generálás kifejlesztése folyamán büncselekmények sorozata történt, ezeket fel kell deríteni és el kell ítélni a felelősöket.
  • Jövőbéli és így számunkra még akár elképzelhetetlen technológiákat ne lehessen csak úgy ráömleszteni a világra.


Személyes problémám, ami az AI utalatomat tüzeli

Három fő bajom van az AI dolgokkal. Sokan nem ismerik fel, hogy AI és azt hiszik valós/hiteles. Másik, hogy látható, hogy a paleontológia kommunikálását, hogyan kezdi szétmarni. A harmadik már sokkal neccesebb, de AI felé érzett gyűlöletem megértése érdekében korrekt lenne ha leírnám.

Rengeteg, főleg a fotorealisztikusnak szánt AI kép, olyan, mint egy álom. Valóságos, egészen addig mig részletekbe nem mész bele. Pillantásról-pillantásra másabb annak az arca akivel beszélsz, majd hirtelen már a kávézó ahol ültetek, már egy könyvtár és fel sem tűnik a váltás. (általában) Klasszikus, hogy álomban nem lehet olvasni, mivel az agy véletlenszerűen generálja le a betűket. (Volt, hogy tudtam olvasni amúgy, szóval nem egészen igaz.)

Pár éve volt egy családi tragédia az életemben ami megviselt és jelentkeztek utána bizonyos álmok, melyek akár egész napomat tönkretették. Nem is feltétlen tudatosan, de álmaimban jobban elkezdtem figyelni a részletekre és bár nem igazán tudatos álmodás volt, sokszor kiszúrtam a problémákat. Például, hogy Budapest ezen a részen nem így néz ki. Itt nincs park szökőkúttal, nincs buszmegálló, az Arany János utcán nincs ilyen átjáróház az út fölött. De várjunk csak, hülye vagyok, mert de, ott ha balra megyek ott a bolt ahol azokat a dolgokat vettem anó. Csak akkor nem álltam itt, mert a metró felől jöttem, azért nem ismertem fel…. Ez csak egy példa jó pár álmom közül, miután valamilyen fóbia tünetei jelentek meg rajtam, hogy félek, hogy egyszer csak egy másik valóságban találom magam. Álmok olyan érzést hagytak bennem, mintha egy másik világban lévő énemnek az emlékeiből táplálkoznának és nagyon fontos kiemelni, hogy nem az enyéimből kreál új dolgokat. Elég érdekes, de a poén hogy a “delusional misidentification syndrome” valami ilyesmi, illetve ebbe tartozhat ez a félelem. A rossz közérzetet és rettegést több dolog váltotta ki, ugye a családi tragédia és más problémák. Viszont itt jön az AI. Az álmok “delíriumos” képi világa olyan, mint számos AI generálta kép. Egyszóval ébren is látok ilyen “maszatolt és fátylas” dolgokat, mint amikor alszok. Ez pedig tudat alatti gépezeteket hajtott meg és végeredményben megszülte ezt a fóbiát, hogy mi van ha hirtelen másik valóságban találom magam. A fóbia alapvetően elmúlt, mivel sikerült megfejtenem mi miért is van. Viszont így kialakult egy fix ellenszenv bennem az AI iránt.


Végezetül

Számomra alapvetően az AI kérdéskör nem lenne releváns, ha nem törekednék az őslénytanban a hitelességre. Mivel az AI generálta szeméttel még tudósok is élnek, így a baj jelentős. Akik AI generálta őslényes dolgokat árulnak azok kihasználják azt, hogy a laikusok azok hát laikusok. Átvernek embereket silány vagy inkább minőséget teljesen mellőző dolgokkal. Kérdés számomra adott: Más tudomány ágák is hasonlóan bajban vannak?

Nem ejtettem szót az AI fejlesztőkkel szembeni perről. Nem értek ehhez. Ez folyamatban van és amennyire kivettem, világszintű.

Az AI generálta izék még nálam is lejjebb vitték a mércét ami nem jó. Ráadásul elkezdtem elnézni olyan dolgokat, miket eddig irtottam volna. Hiszen legalább dolgozott azzal az NSFW vacakkal, nem pár szó után AI tolta ki seperc alatt. Az AInak nem az az egyetlen bűne, hogy lopnak, mások munkájából keresnek pénzt az AImatyizók, megélhetéseket tesznek tönkre, dezinformálnak stb.. Ha nem az, hogy a mérce lejjebb került, mind minőségben, mind akár “erkölcs” tekintetében, hiszen legalább nem AI az a dolog.

Noha a cikk vége felé látható, hogy az AI technológiát valamilyen szinten én tudnám tolerálni, valójában nem hatna meg ha be lenne tiltva és illegális lenne. Más kérdés, hogy mennyire lenne kivitelezhető. Kár, hogy a szellemet nem lehet visszazárni a palackba. Ám ott a proton sugár és muon trap….


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése