2023. szeptember 11., hétfő

Tökéletes példa a problémára: Sinoceratops

Amennyire fontos állat, annyira nem kapott elég fényt. Amikor pedig megkapta, bár ne kapta volna. Lesz itt mit javítani a jövőben, jelenben és múltban. Lássuk ezt a különleges állatot.

 

ABelov2014 alkotása.


Sinoceratops zhuchengensis felfedezéséig Centrosaurinae-k és tágabban az egész ceratopsidae családot csak Észak-Amerikából ismerték. Chasmosaurinae fogakat leszámítva csak a nyugati részről, az egykori Laramida szubkontinensről. Viszont Laramidia és Ázsia között északon volt egy földhíd, melyen keresztül folyamatos fauna csere történhetett. Ennek lehet eredménye a Sinoceratops. Noha Centrosaurinae-nak lett besorolva, több dologban is hasonló a Chasmosaurinae-khoz. Testméret egy dolog, valóban az egyik legnagyobb Centrosaurinae-ról van szó. Ellenben úgy tűnik, hogy az alcsalád egy kezdetlegesebb tagja. Nem sokkal azután ágazhatott le az ő ága a többi Centrosaurinae-tól, hogy a két alcsalád elvált. Ez én számomra több dolgot is felvett. Például mi van akkor, ha a Sinoceratops őse sosem járt Amerikában? Mármint a Ceratopsidae két alcsaládjával Ázsiából ered, ahol valami miatt nem volt széles elterjedésük? (Mármint ténylegesen Ázsiából erednek, de úgy értem, hogy amit már Ceratopsidae-nak lehet nevezni, sőt a két alcsalád is Ázsiában fejlődött ki.) Ez talán még megállta volna a helyét 2010-es publikálás után nem sokkal. A Wendiceratops publikálásával változott a helyzet. Révén egymással közelebbi rokonságot ápolnak, mint más Centrosaurinae-kkal. Szóval a Sinoceratops észak-amerikai jövevény.


Cisiopurple alkotása.


Wangshi Group-ban található Hongtuya formációban került felfedezésre. A formáció kora nincs pontosan meghatározva. Egy bazalt réteg alól kerültek elő a dinoszauruszok. 77,3-73,5 millió év közé tehető a formáció kora. Az, hogy milyen állatokkal élt egy helyen az kicsit zögykölődős lesz. Kezdjük azzal, hogy a Hongtuya formáció része két másik formáció a Jiangjunding és a Jingangkou formációk. Legalábbis 2019-es publikáció így kezeli, máshol nem. Illetve a Xingezhuang formáció is érdekes, mert van hogy külön kezelik, van hogy nem.

Zhuchengtyrannus magnus publikációja alapján szűk értelemben ugyanabból a kőbányából a Zanjiazhuang-ból került elő a Sinoceratops, mint ez a 10 méter feletti, talán 12 métert is elérő Tyrannosauridae. További itt talált leletek alapján élt itt Ankylosauria és Hadrosauridae, mely talán Shantungosaurus lehet. Hogy az adott állatot melyik formációban találták azzal gondok vannak, hol mit írnak. A problémára a választ talán az adhatja, hogy a formációk korban közel vannak egymáshoz. Illetve van egy aprócska kis dolog a Zhuchengtyrannus publikációjában. Ezeket az állatokat a Hongtuya és Xingezhuang formációk közti rétegből nyerték ki. És hogy még jobban megkavarjam az egészet, egy 2009-es publikációban Wangshi formáció szerepel.


GetAwayTrike alkotása, az állat megtalált részei.


Éppen ezért kicsit tágabb értelemben is kellhet, hogy nézzük, hogy a Sinoceratops mikkel élhetett együtt, akkor itt van nekünk a Tsintaosaurus spinorhinus, mely talán mára viszonylag jól ismert állat. Voltak más “kacsacsőrűek” is, mint: Laiyangosaurus youngi. A Tanius felé ellenben elég komoly probléma van. Három faja is van. Melyeket 2019-ben vettek alaposan górcső alá. Tanius laiyangensis-nél javasolták, hogy váljon nomen dubium-má. Mivel határozottan Kritosaurini affinitása van. Míg a Tanius chingkankouensis anyagában sok más állattal származó lelet van, ami pedig elkülöníthető az alapján nem sorolható be jobban Hadrosauridae-nál. Szintén nomen dubium-ot javasoltak. A típus faj a Tanius sinensis pedig egy nem hadrosauridae Hadrosauroidea. Tehát a három faj alsó hangon is két külön fajba tartozik.

Sinankylosaurus zhuchengensis rendes publikációját nem sikerült megtalálnom online, médiás hírek vannak. Ellenben legitim Ankylosauridae. Van szó Pinacosaurus grangeri-ről, ámn ‘95-ös publikációban. Az, hogy valóban legalább genusz szinten erről lenne szó, lehet a Sinankylosaurus publikációjában lenne, ha megtaláltam volna online. (Érthetőség kedvéért: Pl. Wikipedián is hivatkozások közt ott a link hozzá és már nem él a link.)

Noha a Sinoceratops jelenlegi ismeretek alapján egyedüli ázsiai Ceratopsidae, ázsiában ekkor (még) jelentős fajgazdagsága volt más Ceratopsia-knak. Ilyen a Zhuchengceratops inexpectus és Ischioceratops zhuchengensis melyek Leptoceratopsidae-k. Szerencsére annyira nem ritkák a kis méretű fajok leletei innen, noha hasonlóan töredékesek. A Micropachycephalosaurus hongtuyanensis 2011-ben mint Ceratopsia találtatott. Korábban Pachycephalosauria-nak volt besorolva.

Theropoda-k terén szegényesebb a felhozatal. Egyről már volt szó, ám van nekünk még kettő. Van egy Caenagnathidae, az Anomalipes zhaoi. Chingkankousaurus fragilis-ről sok konkrétum nincs az biztos, hogy egy kis méretű Theropoda. Végére pedig: Zhuchengtitan zangjiazhuangensis egy Titanosauria volt, láthatóan "nagyon kreatívak" a helyi dinoszauruszok névadásánál.


Kiállított rekonstrukció. Kép Dave Hone blogjáról.


Egy tipikus Észak-Amerikai faunát láthatunk. Ez annyira nem meglepő, Ázsia és Amerika (Laramidiai rész inkább.) faunái nagyon hasonlóak a folyamatos fauna csere miatt. “Asiamerica fauna” megnevezéssel is találkozhatunk. De pont a Ceratopsidae-k ázsiai hiánya ami a legnagyobb különbség. Az, hogy a Sinoceratops-nak mennyi elődje és mennyi leszármazottja volt Ázsiában, vérvonala megmaradt-e a kihalásig, arról semmit nem tudni.

Nem szeretnék olyan egyértelmű dolgokat elpuffogtttni, mint hogy növényevő volt, kemény növényi részeket ehetett… és itt jön a gond, a csordában élés. Míg a Triceratops feltehetően kisebb csoportban, életkor szerint szegregálva élt, addig más Ceratopsidae-k esetén vegyes életkorú csordák kerültek elő. Három töredékes példány ismert. Ez alapján nem megállapítható mennyire volt társas lény. Maga élőhelyén ugyanolyan ökológaiai fülkét tölthetett be, mint laramidiai rokonai. Ám ott ugyebár több ceratopsidae faj is élt egyszerre, egymás mellett. Sinoceratops számára “kategóriájában” nem volt vetélytársa jelenlegi ismereteink alapján. Elkényelmesedni ellenben nem tudhatott, mivel a Zhuchengtyrannus nagyobb volt az ekkor Észak-Amerikában élt Tyrannosauridae-knál, így talán mondhatni itt nagyobb veszély leselkedett rá. 

 

Kép Mohamad Haghani oldaláról.


Még nagyobb veszély pedig jelen korunkban leselkedik e állatra. Igen, Jurassic World: Fallen Kingdom. Nem olyan egyszerű, hogy totálisan elrontották az állatot. Eredetileg Pachyrhinosaurus-nak készült egyértelműen. Azon belül is P. lakustai-t vették alapul, pajzson lévő tüskék alapján. Másodkörben a 2013-as Walking with Dinosaurs főszereplőjétől vehették a lyukas gallért. Csak valami miatt az alkotók kitalálták, hogy milyen jó lenne, ha nem sérülés miatt lenne lyuk, hanem amúgy is legyen lyukas a pajzs. Tülök meg jöhetett a Jurassic Fight Club-ból. Vagy mégsem?

A munkálatok elején még Pachyrhinosaurus volt, aukciós listán pl. át sem írták Sinoceratops-ra. Valószínűleg úgy voltak vele, hogy nem baj ha van utalás a filmben nem látott állatra. Ami még megerősíti, hogy eredetileg szó sem volt Sinoceratops-ról, hogy van korai játék ami Pachyrhinosaurus lakustai, ellenben kiadták Sinoceratops-nak átnevezve. És ezeknek nincs tülke és nem lyukas a nyakfodor, ellenben a szín stimmel. Tehát, miután legyártottak egy csomó figurát, valamiért kitalálták, hogy mégse Pachyrhinosaurus legyen. Holott játék figura alapján, Jurassic mércével korrekt és még faji szinten is jól felismerhető volt. Az, hogy ekkor mennyire voltak kész az állat CGI jelenetei azt nem tudom. Vélelmezem, hogy nem és ezért variálták át az állatot.

Ám miért tették meg? Kína nem egy kis piac. Talán úgy számoltak, hogy egy névben is kínai őslény több kínai embert csal moziba. Illetve jövőben más Jurassic dolgokhoz. Az, hogy a Mattel már legyártott X figurát, azt oldják meg ők, örüljenek, hogy kapják a licencet. 

Jurassic Fight Club Pachyrhinosaurus-a, feltehetően az eredeti JWFK Pachyrhinosaurus, Nobita's New Dinosaur Sinoceratops-a.
  

Ismerkedjünk meg Doraemon-nal aki már 1969 óta szórakoztatja főleg a japán gyerekeket. Meg sem akarom érteni, hogy kék robot macskának mért nincs füle, holott Japánban a macskafülek elég “népszerűek”. Nincs bajom a karakterrel nem akarom kritizálni. De a 2020-as Nobita's New Dinosaur-ba fogták és egy az egyben ellopták a JWFK-ból a Sinoceratops-ot. Ráadásul ahogy láttam sokaknál kiverte a biztosítékot, hogy gyerek még bele is ült a lyukas gallérba. Több írásban is jeleztem már (két példának: ez és ez), hogy az Universal nagyon hülyén áll a dolghoz. Nagyon könnyen fel tudná számolni azt hogy elárasztják a Jurassic lény dizájnok, van hogy még a kimondott őslénytant is, nem hogy filmeket, játékokat. Azért kellene pereskednie, hogy ne keressenek pénzt az ő moziszörny dizájnjiával. Ezzel szemben a lelkes rajongókat rúgdossa inkább és hagyja, hogy az ő nem valós lényei elég sok helyen el legyenek adva valós őslénynek. Szóval Doraemon-t az Universal lazán beperelhette volna lopásért. Talán másodkörben már rendes Sinoceratops-ot rajzoltak volna. Vagy rendesebbet.

A másik probléma, hogy ha rá keresünk Sinoceratops-ra, akkor többségében Jurassic-kal fogunk találkozni, vagy azt majmoló dolgokkal. A Doraemon erre talán a legkirívóbb példa. Viszont egy kis érdekesség, hogy a DeviantArt AI balhéján túl mióta játék screenshot megosztó oldal? Cikkhez akartam képet keresni. Számítottam rá, hogy (túl) sok jurassic Sinoceratops lesz. Ám csak most tűnt fel, hogy mi ez a sok kép a JWE-ből?

Ezek után pedig az a gondolat vert tanyát a fejemben, hogy mivel túl sok a jurassic sinoceratops-os kép, ha őslényekhez kevésbé értő akarna erről az állatról készíteni bármit is, oda kell figyelnie, hogy ne menjen vakvágányra. Pl. ne higgye azt hogy tényleg lyukas volt a nyakfodor, vagy hogy volt rajta középen tüske. Az a helyzet, hogy ilyen embertől kaptam már vissza válasznak, hogy azért használ hibás képeket, mert… mert. “Nincs jobb”. Mivel őslényekről van szó, ezért akkor fosszíliákról és rokon fajokról lehet képet felhasználni. És mint látható feljebb, a Sinoceratops-ból elég kevés lelet került elő.


Sinoceratops zhuchengensis egy kevésbé ismert ám őslénytani szempontból jelentős állat volt. Aztán figyelmet kapott és a jelenlegi állapotokat nézve és, hogy eredetileg mi lett volna, bárcsak ne történt volna meg. Remélem a jövőben helyére kerülnek a dolgok, vannak kik törekednek ere. Egy ilyen a végre, a Creative Beast Studio Sinoceratops-a.


Creative Beast Studio amúgy figurákkal foglalkozik.


Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése