2014. január 14., kedd

A tengeri szörnyek feketék voltak!!!

Semmi rasszizmus...

Svéd tudósok megvizsgálták egy 55 millió éves Kérges teknős, egy 85 millió éves mosasaurus, és egy kb. 190 mliió éves Ichthyosaurus fosszilis bőrét.








A kutatások szerint mindhárom állatnál találtak fekete színre utaló melanoszóma maradványokat, amik a bőr a szőr és a toll színeit is adják. Eme röntgen vizsgálatok szerint szó sincs az üledék általi elszíneződésről. Ez nemis annyira meglepő, ha megnézzük a ma élő nyílt vízi nagytestű állatokat, azok is többnyire sötét színűek. A kérges teknősöknél a fekete bőr úgy szolgál mint a fekete aszfalt. Még viszonylag hideg időben is összegyűjti a nap melegét, így viszonylag hideg vizekben is megélhet (a gigantotermia használata mellett).
A mosasaurus sötét bőrét vadászatkor jól használhatta,  valahogy úgy mint az ámbráscet és a fehércápa. Talán csak a teste felső része volt fekete, az alja pedig fehér. Ezzel hitelessé válhat Ricardo Delgado gyilkos bálna színű Tylosaurusa:



Ez persze nem jelenti azt hogy design tekintetében Delgado nem követett volna el hibát. A zsugorfóliázottságnak köszönhetően jól kivehető az antorbital fenestra, ami egy elég nagy epic fail egy Squamat hüllő esetén (csak az Archosauriáknál alakult ki ez a szerv). Valamint a farka végén sincs uszony ám erre akkor még nemis volt bizonyíték. Ezt csak megjegyeztem, ám az Orca szerű szín és a villás nyelv elég jó pozitívum.



Az Ichthyosaurus talán teljesen fekete volt, ám ne feledjük, hogy a vizsgálatok az állatok bőrének egy kis részéről valók, tehát bőrüknek különböző árnyalatai is lehettek, különböző mintázatokkal egyetemben.

Csak hogy tisztázzuk, a fent említett tengeri hüllők gigantotermiát használnak az ektoterm anyagcsere mellett, így majdhogynem melegvérűek módjára élhettek akár hideg vizekben is, s ezzel hitelt nyerhetnek a Nagy Dínóvándorlás (March of the Dinosaurs) fagyott vizekben úszkáló Prognathodonjai.


FORRÁS:
http://www.cbsnews.com/news/ancient-sea-monsters-were-black-study-finds/
http://en.wikipedia.org/wiki/Gigantothermy

4 megjegyzés:

  1. Ehhez csak ezt fűzném hozzá...:
    http://jozanparaszt.info/cikkek/brittudos/milyen-volt-a-dinoszauruszok-valodi-szine.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A cikkben nem dinosaurusról van szó.

      Törlés
    2. Így már érthető fura is volt, hogy majdnem minden állatnál fekete vagy barna színt állapítottak meg.

      Törlés
  2. Attól még érvényesek rá a pigmentek fosszilizálódási szabályai......de ebből látszik nem olvastad el a cikket.

    VálaszTörlés