2014. január 12., vasárnap

A 125 millió éves futóhomok áldozatai





A Utah-i Mohab városában egy elképesztő dínó halálcsapdára talált James Kirkland és csapata. A csapda egy olyan jelenetet őrzött meg, amihez hasonlót a La Brea aszfaltgödröknél láthatnánk. A különbség csak annyi, hogy itt nem kátrány, hanem futóhomok szedte áldozatait, emlősök helyett pedig Dinoszauruszok lelték halálukat körülbelül 125 millió évvel ezelőtt.

Azt már most előre mondom, hogy a futóhomok nem olyasmi ami lehúzza az áldozatot és belefullad, mint a régi dzsungeles filmekben, hanem az áldozat csak beleragad és mivel nem tud kijutni, előbb-utóbb éhen hal vagy kiszárad.



Eme ősi tragédiában az egyik áldozat egy Hippodraco pár volt, egy nagy és egy kisebb, valószínüleg anya és utóda. Ezek az Iguanodon egy kisebb termetű változatai. Amikor beleragadtak a futóhomokban egy falka Utahraptor érkezett a helyszínre. 6 Utahraptor jelent meg, ebből 2 darab felnőtt akik jó 6 méteresek, 3 pulyka méretű fiatal, és egy kis apróság. Ami érdekes, hogy a legkisebb példány végtagcsontjain fognyomokat találtak, ami a kannibalizmus jele lehet.





Elképzelhető, hogy ahogy a Hippodraco-k beragadtak a futóhomokba, a vergődést hallva egy Utahraptor család érkezett a helyszínre. A család is a homok fogjai lettek, s valószínű, hogy a nagyobb termetű fiatalok éhségükben megölték a legfiatalabbat. Ez nem meglepő, manapság a ragadozómadarak körében nagyon gyakori a testvéri rivalizálás, melyben végül a leginkább alulfejlett egyed jár pórul.



Nem ez lenne az első eset, hogy Kirkland óriás raptorral találkozott. 1993-ban ő írta le először a Utahraptor ostrommaysorum-ot.

FORRÁS:
http://westerndigs.org/dinosaur-death-trap-found-in-utah-may-contain-raptor-family-horse-dragons-cannibalized-baby/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése