2023. május 13., szombat

AI jelenlegi és lehetséges jövőbéli negatív hatása az őslénytanra

Ó hogy az a… komolyan ilyen cikket kell írnom?

Igen.

Tizenharmadik podcastben volt szó már az AI képekről. Terveztem, hogy a témára vissza fogunk térni, ám ugye nem gyakran csinálunk podcastet és a helyzet eszkalálódik. Nagyon, de nagyon “szépen”. Tekintsük át a tapasztalataimat és néhány külföldi precedenst. Nehogy azt higgye bárki is, hogy ide nem fog begyűrűzni. Minden silány dolgot előbb-utóbb valaki elkezd csinálni magyarul is. Ráadásul ha a munka 90%-a megspórolható?

Alábbi cikk alapvetően az én tapasztalataimat, észrevételeimet és ezekből levont következtetéseimet tartalmazza, leginkább őslénytannal kapcsolatban. Nem alkalmi AI használó vagy egy művész sokkal több mindenről tudna írni pro és kontra. Ahogy észrevettem hazánkban az AI-t kritizáló dolgok kisebbségben vannak. 

 

 

Mindenek előtt

Paleontológiában is használnak AI-t, használnak önfejlesztő mesterséges intelligenciát. Noha még gyerekcipőben jár az egész. Például fosszíliák elemzésére. Simon Wills, Charlie J. Underwood és Paul M. Barrett 2020-es publikációja ilyen, melynél theropoda fogaknál használták ezt kísérlet képpen. 96%-os pontosság miatt használható technológia.

Nos nem ez az AI érhető el széles közönségnek, hanem valami más, borzalmak szülője.


ChatGPT

Le kell az elején szögeznem, hogy ingyenes változatot próbáltam ki és magyar nyelven. Nem vagyok azzal tisztában hányféle AI van még, tudtommal ennek vannak legális mutációi. Én az “eredetit”, tehát ezt próbáltam, erről tudok véleményt kifejteni.

Kezdésnek pozitívummal kezdeném. Google is elvben már rendelkezik valamiféle AI-jal vagy épp fejlesztik a kereső motorhoz. Mikor ezt írom, nem tudja azt amit ez az AI igen. Mégpedig, ha valamit nem tudunk konkretizálni, csak körül írni, akkor az AI tud lehetőségeket felsorolni, melyekre így már célzottan rá tudunk keresni Google-n például. Kerestem infot különböző szigeteki törzsekről. Google nekem elég szűk merítést volt képes feladni. Az AI-jal viszont harmincat kilistáztattam. Ez esetben mind valós is volt, sőt egy kevésbé ismert esetén találtam egy honlapot ami nagyon jól összeszedte ezeket a törzseket.

Más esetben mítikus, valós mitológiákban szereplő ércek/fémek érdekeltek. Erre mindig bedobta a Marvel képregényekből vagy a vibrániumot vagy az adamantiumot. Visszakérdeztem hogy ez valós mitológiából való-e és kiderült, hogy nem, mert Marvel. Ellenben az aranyoska a draconium esetén leközölte, hogy kínai folklórban szerepel. Meg is örültem, hogy például, a sárkány vérben lévő vasból készült mítikus fém vagy valami…. Hát nem. Különböző fantazi játékokban, most pl. a World of Warcraft új kiegészítőjében is szereplő kitalált dolog.

Amikor először kipróbáltam, csak ültem és gondolkodtam, hogy mit kérdezzek. Legyen őslény, akkor kibukik, hogy mennyire használhatatlan vagy sem. Ne legyen nagyon ismeretlen, sem túl ismert. Így a Leptoceratops lett a nyertes és egy hosszas kálvária kezdete. Cikk végére beteszem a teljes beszélgetést az AI-jal. Lényeget leírom. Az AI nem volt képes helyes időszakot és helyet megadni. Össze-vissza kavart mindent. “Bátran” állítva, hogy paleontológiai kutatásokból tájékozódik, ha meg jeleztem hogy hibás, akkor bocsánatot kért. Több nekifutás kellett ahhoz, hogy elérjem azt, hogy ha egy időben és helyen élt a Tyrannosaurus-szal, akkor egy időben és helyen élt vele. Amúgy igen, olyan volt, mintha egy wikipediatudorkával vitatkoztam volna. Pontosabban nem, mivel az is nehéz menet volt, hogy a Wikipediát képes legyen az AI használni. Az, hogy a Primeval Blogot tudja használni… inkább hagyjuk. Amúgy saját belső adatbázisa van, ami tudtommal jelenleg 2021-es. Talán frissítik folyamatosan, de nem vagyok benne biztos.

Kiemelném még a Pneumatoraptor-t. Nem tudom milyen a belső adatbázisa. De vannak gondok. Most már jelzi az AI, hogy internetet nem használhat. Hát… oké. Pneumatoraptor-ból két verziót is felrakok. A régebbi, a második viccesebb. Lényeg, hogy ez fiktív sosem létezett állat. Azt bezzeg tudja az AI, hogy mi az a “Sonichu”. Nem akarok blogon ilyen groteszk és undorító dolgokról írni, mint ez, de… hogy is mondjam. Ezt tudja az AI, de egy tudományos dolgot nem. Taps.

Volt még pár hasonló csörtém ám ennyi legyen elég. Nézzünk mást. Egy ideig követtem Hidan-t, ám mostanra nagyon átment egy határon. Egy ideig oké volt amit csinált, de megértem hogy sokaknak az sem volt szimpatikus. Mostanra viszont rájött, hogy be tud tölteni egy “piaci rést”, mint nem kormánypárti (inkább Mi Hazánkos) “alt-right” videós. Csinált egy videót, hogy a ChatGPT milyen woke, fehérellenes és a többi. Úgy szintén cikk végén sok kép közt kiszedem Discordról amit írtam és “nyomoztam”. Itt is leszögezném, hogy Hidan és az én próbám közt 11 nap telt el, lehet volt módosítás és legfeljebb annyiban megrendezett a videója, hogy előre kipróbálta már a kérdéseket. Bár videójában mondja is, hogy már tesztelte. Személyes észrevételem, hogy annyira woke, antifehér, antihetero ez az AI, hogy heterosexuális viccet kértem és homosexuális viccet írt. Szóval, ja. Rendben önképző az AI, nem tudom igaz-e, elvileg 2022 decemberében probléma volt, mert “benácult”.

Nézzünk másik példát ám nem tőlem és kezdhetjük látni a károsságot. Gyakori kérdésekre látogassunk el, ide és nézzük meg a 14-es választ. ChatGPT-vel generáltatott egy finoman szólva is baromságot és bemásolta. 19-es reagál rá érdemben és amilyen szintre lesüllyedünk az AI miatt, az hogy a rendszertani neveket kisbetűvel írta az már nem is hiba. 20 válaszban aztán reagál rá ismét az AI-t segítségül hívva. Nem tiltakozok az ellen, hogy ilyen kérdező oldalakon legyen beépített AI, de az legyen jól felismerhető, hogy AI. Például itt. Felhasználó neve is ChatGPT. Tehát élből feltünteti, hogy a válasz AI generálta. Ez szerintem oké lenne.


AI képgenerálás

Nem dolgoznám fel újra ami a podcastben elhangzott, nem térnék ki Arvalis féle asztalborításra. Inkább amit következő adásban szerettem volna elmondani.

A helyzet az, hogy annyira retardált, nyomorék az emberiség, hogy a művészetet akarja robotizálni és nem az ipart. Jelenlegi még nyugati fejlett iparban is rengeteg munka felváltható gépekkel. Továbbá vannak úgy mondott “bullshitjob”-ok. Tehát bikatrágyamunkák… szóval felesleges és baromság munkák. Minek? Hogy az embereket lefoglalják, még úgy is hogy nincs rájuk szükség. Ami egy önellentmondás a kapitalista, profitmaximalizáló társadalomban. Ilyenkor persze jön a hiszti, hogy munkanélküliség lenne a teljes robotizáció miatt. Most is van munkanélküliség. Ha lehet felesleges munkákat csinálni, akkor legyen mindenkinek…. Ez egy technikailag kormányokon és cégeken áthúzódó aljas rendszer. Amúgy felesleges munkák környezet károsítóak is. Nagyon leegyszerűsített nem valós példa (bár nem lepődnék meg ha valós lenne): Legyen munka, építünk egy falat. Hurrá van munka. Kész. Hupsz, nincs munka. Bontsuk le! Hurrá van munka! Hupsz, nincsen fal. Akkor építsünk! Nos, ha a bontásból visszamaradó használható anyagokat újra használjuk akkor jön a reklám milyen környezetbarát. Valójában nem. Mivel bontás után jó részt hulladék lesz és új anyagokat kell beszerezni.

Van erre egy megoldás. Munka mindig lesz a robotizáció ellenére is. Újra el kell osztani, ez jóval kisebb munkaidőt jelentene. Lehet krákogni, hogy fizetések mértéke. Mindannyian tudjuk, fizetések alacsonysága több összetevős. Benne lehet a cég, a kormány keze is, sőt a piaci versenynek nevezett dolog, mikor számos versenyzőnek nem hogy levágják a rajtnál a lábát, hanem agyon lövik őket ott helyben. Egyszóval egész rendszerrel baj van. No és alapjövedelem. Ezt a részét itt lezárnám. Mivel ha elfogadjuk, hogy megoldható, hogy amit lehet robotok csinálnak és javakat elosztjuk igazságosan akkor mire fog menni a sok szabadidő?

Első, hogy nem fog minden munka megszűnni. Ismerősi körömben számos olyan ember van aki jó asztalos vagy bőrműves lehetne, ha lenne ideje és nem gyárban/irodában kellene felfordulnia, hogy enni tudjon. Egyszóval a szívből jövő “művesség” virágozhatna. Tehát a művészet. És igen több olyan embert is ismerek akik jó rajzosok (beleértve hagyományost vagy digitálist és a festést is) de nem tudják csinálni, legfeljebb hobbi szinten, HA VAN IDEJÜK RÁ. Egy magyar rajzos csoportban is bent vagyok és ez nem csak én ismerősi körömre igaz. Lehetne mondani, hogy ez csak magyar jelenség, vagy más fejletlenebb ország sajátossága. Ám ez nem teljesen igaz.

Azzal a résszel nem óhajtok itt foglalkozni, hogy igenis van olyan társadalmi réteg amit ha nem foglalnak le, akkor destruktív. Ez egy probléma, ezzel is kezdeni kell valamit. Ám az sem megoldás, hogy virágozhatna a művészet, legyen az rajzolás, vagy gyönyörű bútor, de inkább vár mindenkit a biorobot karrier. Ja értem, teljes a robotizálás, biorobotokkal… aha.

Saját bőrömön tapasztalom, hogy vagy nincs elég artiszt, ha van akkor kénytelen drága lenni, vagy ha a pénz nem is probléma, akkor az, hogy a szalag elvitte az életét. Erre jön rá az AI képgenerálás. Jelenleg akik képek készítéséből élnek azok lehetőségei is leszűkülnek, megélhetésük megy tönkre. Sőt illegálisan használják fel képeiket AI-hoz. Előbb általam írt magyar csoportban láttam, hogy számos alkotó rátalált képeire AI képgeneráláshoz használt adatbázisokban.

Az AI képek minőségéről meg ne is beszéljünk. A gond ott jön, hogy sokaknak megfelelnek ezek. Sőt vannak akik képtelenek egy AI generálta ratyliszauruszt megkülönböztetni egy valós ábrázolástól.


A probléma

Olyan szintre kezdünk süllyedni, hogy felértékelődnek az olyan igénytelen munkák ahol pl. Jurassic dizájnú hibridmutánsizéket állítanak be valós őslénynek. Mert az legalább hasonlít rá! Lehet mondani, hogy fejlődik az AI idővel…. De emberek, jelenleg amit tud őslény címszóval az egy nagy rakás kaki. És sokan ezt használják már, sőt sokaknak tökéletesen megfelel ez. Mint írtam, nem képesek megkülönböztetni ezeket a “valóstól”.

Én személy szerint nem értem, hogy pl. AI hogy képes olyan leckét, szakdogát, vagy könyvet írni amit digitálisan (elvben nyomtatásban is) kiadnak és rendben van. Veszik, olvassák és meg vannak elégedve vele. Két random ezzel kapcsolatban. Ez és ez. Persze a Telex és hasonlóak őslénytani hírei alapján nem lepődnék meg, ha az egész baromság lenne, de ne legyek folyton rossz májú….

Na igen Ulughbegsaurus és a média baromságait ide hoznám. Sőt, mivel közöm sem volt a publikációhoz, de az utóbbi egy évtizedes dolgaimat mondja vissza így a paleo-videójátékokról készült publikáció is ide hozható. Problémát jelent, hogy videójátékokban hogy ábrázolják az őslényeket és miket állítanak róluk. Problémát jelentenek a filmek. Sőt múzeumok és dokumentumfilmek közt is vannak problémások. Arról ne is beszéljünk, hogy az internetre bárki csinálhat dolgokat és konkrétan látható, hogy az igényes munkát végzők jutnak el kevesebb emberhez. Sőt nem kizárt, hogy nincs rájuk akkora igény, az igénytelenség kell sokaknak, túl sokaknak.

Lássuk a fekete levest: dinosaur.org Régebbi bejegyzéseket megnézve ez egy küllemre jól összerakott, ám tartalmilag silány esetleg okés oldal. Forrásjelölés olyan, mint a magyar újságírásnál, minek is ugye. (Tény jobb esetben van, láttam már ilyet, de tapasztalataim alapján nem jellemző. Az, hogy végére oda kerül, hogy BBC vagy MTI az nem forrásmegjelölés.) Ettől függetlenül pl. a 2022. májusi pachycephalosaurus cikk teljesen rendben van, alapvető dolgokat tartalmaz, sőt a kép összeválogatás is rendben van. 2023 viszont elhozta az AI szutyokszuhuszok korát. Kezdetben nem minden kép, de mostanra már minden kép az írásokban AI generálta… ugye nem kellene káromkodnom, de látni kell, hogy ezek “rosszak”. És hát nem mindenki látja ezt. Képen két példa stegosaurus és tyrannosaurus írásból. 

 


Ezt mondjuk még spékeljük meg AI által írt szöveggel. Ha elolvassátok a cikk végi AI-jal való “tudományos” értekezésem, akkor lesz fogalmatok róla, hogy ennek az üregnek nincs alja. Jogos érv lehetne, hogy de lesz az AI ennél sokkal jobb is. Ad egy, a kreatív munkát és művészetet ne robotizáljuk. Ad kettő, mire eljutunk odáig, mennyi minden ocsmányladék fogja ellepni az internetet sőt, a valós teret is ez által. A sok őslényekhez nem értő szülő majd mikor megveszi a dinós könyvet a gyerekének, amit AI írt és csinálta a képeket…. Holott így is elég sok minőségtelen szenny van, ha normális világ lenne, akkor ezekből fogyasztóvédelmi eljárás lenne.

Láttam artisztok közti vitát, hogy az nem igazi artiszt, aki “tűzecsetet” használ. Mert így a sárkány tűz fújását megcsinálja 20 perc alatt, míg egy igazi artiszt órákig dolgozik vele. Vagy menjünk még inkább vissza, a digitális rajzolás nem művészet vitához. Gyerekek, jelenleg nem az a probléma, hogy 20 perc vagy 5 óra megcsinálni a lángokat. Mert az AI mindannyiótokat kinyír.

Nem használhatsz Jurassic dizájnú lényt valós őslény reprezentálásához. Ez így van. Nem lehet azzal érvelni, hogy sokan így értik meg. Első JW filmben elhangzott, hogy legtöbb nem is hasonlít arra amire kellene. Nem ment át az üzenet túl sokaknál. De hol tartunk már? Ezek az AI förmedvények elkezdtek terjedni. Itt van ez a videó. Csak az index képen van AI kép, a videó anyag régi és jobb esetben elavult, rosszabb esetben maga idejében sem jó doksikból. Meg JWE2….

Amúgy AI videó generálás is készül ugye tudjátok? Egy példa rá. Lehet ezt még fokozni! AI kép, AI videó, AI írta szöveg, gépifelolvasás által felolvasva…. Sőt itt van ez példának, hogy AI képes másolni emberek hangját. Igen a deepfake-ről van szó.

Artisztok részéről volt olyan megmozdulás, hogy több képmegosztó oldalon is képeiket kicserélték az áthúzott AI-ra. Minek következtében az AI generált képek finoman szólva eltorzultak. Persze, hogy felháborodtak az AI képeket készítő magukat művésznek beállító illetők. Aki még pénzt is keres ilyen képekkel az nettó lopást követ el.

De lássanak csodát a podcastben említett transznő, aki transzfóbiára akarta fogni, hogy senkinek nem tetszenek az AI kreálta kreténszauruszai, törölte magát. Mikor mindenki transzfób, úgy hogy a mindenkiben számos LMBTQ ember is benne van, az azért na.

Felfedezni vélek egy olyan hozzállást az AI képek készítőinek egy részétől, amit úgy tudok leírni, hogy “a tolvaj gyűlöli azt akitől lop”. Ráadásul mikor a problémákat közlik, akkor harag tör ki belőlük. Nem csoda, amit csinálnak az mást nem, tudat alatt, de munkálkodik, hogy ők nem alkotnak, a gép teszi, mások munkájából. Ez a frusztráltság pedig gyűlik. Ez is egy érdekes dolog lehet, hogy az AI kép generálás használata, hogy illető elnyomja magában, hogy mit és hogy csinál vagy a csinálásnak a hiányát, az milyen mentális problémákat idézhet elő. Művészeknél van kiégés, van hogy a múzsa elment nyaralni. Náluk mi lesz?

Illetve van olyan ismerősöm aki építi apránként saját fantasy világát. Nem tud minden szükséges képért artisztot megfizetni, így fanyalodik rá az AI képgenerálásra, mint kiegészítés. (kimondottan fotorelisztikus képek) AI használatnak ilyen oldala is van. Magam részéről idevalónak találom az Egyszer volt... A világűr 6. és 20. epizódját. Nem feltétlen vetem el az AI képgenerálást. Én nagy Gothic rajongó vagyok. Noha Lengyelországban évente van Gothic találkozó, ez a játék (és a Risen és Elex) szűk rajongó táborral rendelkezik, kevés artiszt alkot ilyen fanartokat. Lehetne többet is. Ilyen esetben egy ilyen videó teljesen elfogadható szerintem. Szóval meg lehet az AI technológiának a helyét találni.

Persze 5 év múlva lehet teljesen okés dolgok készíthetőek majd. De addig is mi lesz? Addig is megteremt, pontosabban kibővíthet egy olyan réteget melyet sok idő lesz visszavezetni a helyes útra, ha egyáltalán lehetséges. Az pedig, hogy a művészetet robotizáljuk, míg a tényleges munkát nem, pedig mondjuk ki bizonyíték arra, hogy az emberiség idióta. Talán úgy tudnám leírni, hogy szeretjük magunkat fenkölten, mindennél felsőbbrendűbbnek leírni (még Istennél is), megszólal a kórus, a hősies zene, fény beragyogja az embereket a civilizáció és tudomány katedrálisában…. A valóság pedig az, hogy dobáljuk egymást és mindent széklettel, nincs hősies zene, a testünkből távozó gázok hangja van csak illetve a vonyításunk.

Zárás előtt még a Leet Hungary-t ide hoznám. Vannak jó videóik, pl. netlegendák. Ellenben amit leművelnek az első LEETCAST-ben, az szánalmas. Olyan sekélyes az ismeretük a témában, fogalmuk sincs a dolgokról. Arról kezdenek el elmélkedni, hogy az AI-nak szerzői joga van-e, meg robot lázadás, meg…. Filmekből, játékokból animékből kiindulni…. Engem szabályosan felidegelt ez a podcastjük. Ennyire semmit nem tudva elkezdeni szórni a szavakat, totálisan olyan irányba elmenve ami nem valid. Joga van-e a robotnak a “kreálmányához”, amit húsvér emberek munkáiból összelopva és exisztenciájukat tönkretéve ollózott össze. A válasz: NINCS. Felvetett probléma nem releváns. Cikkben általam felhozott dolgok mellett garantáltan még számos más probléma van, mikről még csak nem is tudok, de mások munkáját sőt életét teszi tönkre.


Novatyrannus által javasoltak:

Ezt a videót hozta fel példának. Lényeg, hogy AI-jal saját képét javítja fel, amit aztán még maga tovább szerkeszt. Őszintén bevallom, ilyenen én is gondolkodtam már. Ez egy vitatható dolog. Művészek pénzből élnek, van akinek részleges vagy teljes megélhetése a megrendelésektől függ és minél többet tud teljesíteni annál jobb a pénztárcának. Nem véletlen élnek a karakter sablonok lehetőségével. Ugye említettem, hogy artisztok közt is vita tárgya például a “tűzecset”. Szóval ez szerintem egy elég tág átmeneti terület amiben maguk az artisztok sincsenek szerintem túl egységes állásponton.

Podcastben érintettük, de javasolta, hogy legyen azért szó arról, hogy az AI lehet ihletforrás. Maga az artiszt csak generáltatja a képeket, amelyik megfogja, azt megalkotja normálisan. De ha valaki szörnyet akar tervezni, de nincs kiindulási ötlete, akkor majd valami AI generálta megihletheti. Ihlet hiány általi alkotói mélypontból ki tudhat rántani egy érdekes kép, ez tény. Használható erre. Ám sajnos emberek többsége nem erre használja.


Összegezve

AI olyan technológia melyet lehet tudományos munkákhoz használni. Szabályzott körülmények közt, pl. nem lehet pénzt keresni AI képpel és szöveggel, még helye is lehet civil életben. Ezzel szemben ki lett öntve a nagyvilágba, megélhetéseket tesz tönkre, művészetet ha nem is teljesen de nagy mértékben tönkreteheti és tudomány, pontosítva a tudomány kommunikálása számára problémát okoz, mely sokkal súlyosabb is lehet a jövőben. Már csak azért is, mert kép-, videó-, szöveg- és hanggenerálás is lehetséges ez pedig fejlődni fog a jövőben. Ez nem az őslénytannak lesz a legnagyobb csapás. Nem is más tudományoknak. Sőt talán még csak nem is az alkotóknak. Boldog-boldogtalan fog képeket, hangfelvételeket és videókat hamisítani boldog-boldogtalanról, hogy lejárassa, például pedofilnak beállítsa. Persze készül az AI-t kiszűrő AI pont ezért. Ellenben mire letisztázódik minden már menthetetlenül sérülni fog az illető renoméja.

Mivel rendes (vagy inkább semmilyen) szabályzást nem igazán szenvedett ki senki magából (néhány oldalt/közösséget leszámítva) eddig, én addig is elfogadhatónak tartom a teljes tiltást. (Leszámítva a zárt tudományos kutatásokat.)


AI és a Leptoceratops

 


Pneumatoraptor


Pneumatoraptor régebbi


Hiden féle dolog




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése