2014. október 13., hétfő

Dinoszaurusz mémek

Sziasztok, Lakatos Ádám vagyok és most az interneten elterjedt, viccesnek szánt, dinoszauruszos képek pontatlanságát fogom kivesézni.

 Szóval kezdjük a legelején. Ezek a képek általában, azért készülnek, hogy az átlag embert megnevettessék. Rengeteg anatómiai és logikai hiba van bennük (pl.: háromlábú póz, olyan fajok vannak egy képen, amik nem egy időben éltek stb...stb...). Sajnos vannak olyan emberek, akik még mindig jobban hisznek az ilyen képek hitelességében, mint a valódi rekonstrukciókéban.


1.
 A legtöbb dinoszauruszos mém általában a Tyrannosaurusról és közeli rokonairól szól(helyesen rövidítve T.rex,és nem T-Rex,T.Rex,T-rex stb..). Legtöbbször az elcsökevényesednek titulált karjai miatt, válnak áldozatául (a néha borzalmas munkát végző) grafikusoknak. Pedig a Tyrannosaurusnak abszolút nem voltak elcsökevényesedett karjai, csak testméretéhez képest kicsik, de nagyon erősek. Ha valaki az apró karokat akarja kifigurázni, annak ajánlanám az Abelisauridae-kat (vagy még talán az alvarezsauridae-kat is). Az interneten van olyan kép is, amely a Jurassic park "ne mozdulj!" jelenetét figurázza ki. Mondanom sem kell hogy, ennek sincs sok alapja.

A Carnotaurus sastrei (Abelisauridae) és a Tyrannosaurus rex (Tyrannosauridae) karja


Nézzünk ezekre a képekre néhány példát:






Akkor jöjjön egy videó is, itt ugyanúgy a csökevényes mellső végtag a poénforrás, ám meglepő módon nem a Tyrannosaurust vették elő, hanem a Carnotosaurust.







T.rex őz”(WTF?)??????????????
Nem tudom, hogy hogy juthatott eszébe valakinek egy kengururól egy Tyrannosaurus..
Viszont a kép felett olvasható ez a magyarázat: „Csak gondoljatok bele. Erős, izmos felépítés: stimmel. Csökött mellső lábak: stimmel. Magányos életmód: pipa. A kenguru fejszerkezete letagadhatatlanul hasonlít egy őzére: pipa. A szőrzet mondhatni egy az egyben akár egy gidáé. Kell még ennél több bizonyíték? Nézzük akkor a viselkedést: a kenguru e tekintetben is tökéletes elegye a félénk őznek és a vérszomjas T-Rexnek. Még most sem hiszel nekem? Csak gondolj bele...”

Most hagyjuk ki az őzet és maradjunk az Tyrannosaurus és a kenguru összehasonlításánál 






Rex
Kenguru


”Erős, izmos felépítés”
-ok , a T.rex izmos volt
Izmos










Csökött mellső lábak”
Nem
Nem










„Magányos életmód”
- nincs közvetlen bizonyíték,hogy csapatban élt
óriáskenguruk csapatban  élnek
























2.
Most következzék, Philosoraptor aki,  egy átszínezett Jurassic parkos "raptor". Általában furcsa és néha sokunk által feltett kérdések szerepelnek az ilyen képeken. Hogy mi vele a baj? Hát a dromaeosauridae-ák "gyilkos karma" a hátsó lábukon található és szerintem egy valódi Velociraptor nem bírná így visszahajlítani a lábát. Valamint EZ PIKKELYES!!!! Tudom, hogy ez egy genetikailag módosított szörny, de miért nem terjednek el így a tollas dinók is?

(ja, tudom, bénák a közvélemény számára...)








 
Én jobban örülnék, ha inkább valami ilyesmi lenne a philosoraptorból:

 3.  Kihalás
Igazából senki sem tudja biztosan, hogy a miért halt ki a dinoszauruszok nagy része (kivétel ugye a madarak, ezt azért mondom, mert volt valami olyan felfedezés, hogy az aszteroida után is éltek a maniraptorákon kívül más csoportok is). Miért ne csináljunk az "elméletünkről" képet? Csak hogy ezeknek a képeknek sincs valami nagy valóságalapja az anatómiai hibákról ne is beszéljünk.




+4.   Spinosaurus?
Miért ne?  Hiszen szegény állat nem néz ki elég furcsán, még figurázzuk is ki! Ezek a képek még nem olyan elterjedtek az interneten, mint az előzőek (mivel még a felfedezés is új). Szerintem érdemes lenne egyet-kettőt magyarra is lefordítani, (ezekhez hasonló további érdekes Deviantart munkákkal együtt) had művelődjön a nép.

"Belépés csak tudományosan elfogadott dinoszauruszoknak"
"-Most mi van srácok?"
 "Komolyan?"
"Evolúció menj haza, részeg vagy!"
"Nyansaurus aegytptiacus: roaroaroaroaroaroaroaroaroaroaroaroar"


És végezetül:
Én nem azt mondtam,hogy ezek a képek nem viccesek,csak gondolkozzunk el azon, hogy ezeknek a valóságban nem sok alapja lenne.Viszont ha valaki szeretne ilyen képet készíteni,akkor próbálja meg a képet minél életszerűbbre és minél korrektebbre elkészíteni!



                                                                                                                                                        



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése