2014. július 28., hétfő

Changyuraptor yangi avagy a legnagyobb „négyszárnyú dinoszaurusz”

Lakatos Ádam küldte nekünk a következő írást mely a Changyuraptorrol szól .


Ez a kb. 125 millió évvel ezelőtt Kínában élt állat nagyjából 1.3 méter hosszú lehetett, méretének közel egy negyedét, a majdnem 30 cm-es farktollai tették ki, melyek (ha az állat, képes lehetett siklani) a kormányzásban és a leszállás közbeni, lassításban játszhattak szerepet. Valószínű, hogy ezekkel a tollakkal kompenzálta „nagy” méretét és súlyát, nem is csoda, hogy Dr.Alen Turner a Stony Brook egyetem szerzőinek egyike szerint „ A C.Yangyi olyan, mint egy nagy pulyka, nagyon nagy farokkal”. Becsült tömege 4 kg. Így felülmúlja, az alig 1kg tömegűre becsült 77-90cm testhosszúságú Microraptor méretét.

Élethelyét az erdős területek nyújtották, itt főként rovarokkal, madarakkal, emlősökkel és hüllőkkel táplálkozhatott.

Az ember és Changyuraptor méretaránya
Az állat egész testét tollak fedték!

A Changyuraptor yangi fosszíliája a jól látható tollakkal.

A C.yangi farktollai valamint a „második pár szárnyán” található tollazat,
Osztályzás:
Dromaeosauridákon belül a Microraptoria klád tagja, legközelebbi rokonai a Microraptor és a Cryptovolans nemek lehettek. (bár valószínűleg a Cryptovolans a Microraptor nem szinonimája.)

-  Fán élő életmód
A Microraptort alapul véve a C.Yangi láb, szárny (és talán impozáns farok) tollai, talán túl hosszúak lehettek és a talajon akadályozták az állatot a mozgásban. Valamint egy „2010-es tanulmány megmutatta, hogy a Microraptor esetében a tollak még a szárnyak lehető legnagyobb mértékben való behajlítása esetén is elérték a talajt” viszont a Changyuraptor  Yangi nem a Microraptor felnagyított mása ezért ez a teória nem teljesen biztos.

- Siklórepülés, repülés
Az állat vállcsontja nem engedi meg, hogy az állat magasabbra emelje a szárnyát és megfelelő izom szerkezete sincs meg tehát nem képes a talajról való felszállásra vagy a repülésre, csupán siklórepülésre lehetett képes. A mellső és hátsó lábai segítségével mászott vissza a fára, a raptorok sarló alakú karma ideális a famászásra is.

-Ha nem volt esetlen a talajon akkor az elmélet miszerint a  a kisebb Dromeaosauridák a fák alacsonyabb ágairól leugorva támadhatták meg prédájukat ennél az állatnál is helyén való lehetett. (mint ahogy a Sinornithosaurusok vadásztak a Planet Dinosaurban)



Akárhogy is volt, addig amíg nem vizsgálják meg jobban az állatot az elméletek csak elméletek maradnak. Annyiban biztosak lehetünk, hogy még sok meglepő felfedezés vár ránk, és hogy a dinoszauruszok tollasak voltak.

Lakatos Ádam rajza:



3 megjegyzés:

  1. elvileg madár szerü dinoszruszok pár ezer éve is éltek

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Madár szerű dínók pár ezer éve? Ezt honnan vetted?

      Törlés
    2. Van egy Lone Pine Devil nevű valami(a nevét pontosan nem tudom),de a külső leírás pont egyezik egy ilyen madárszerű dínóval.
      Itt a link:
      http://en.m.wikipedia.org/wiki/Lone_Pine,_California
      http://cryptidz.wikia.com/wiki/Lone_Pine_Mountain_Devil

      Névtelen,valami infót tudnál adni hogy hol olvastad ezt?

      Törlés